Už vás predavač nenachytá: Takto jednoducho zistíte, že vám chce predať staré skazené mäso!
20. 9. 2018, 18:00

Zdroj: Matej Kalina
Páchnuce kuracie stehná, slizké zhnednuté bravčové párky, lepkavé morčacie prsia - takýto hnus odhalili potravinoví inšpektori pri nedávnych kontrolách v našich obchodoch. Ale pozor: Nakaziť sa môžete aj vtedy, keď si domov prinesiete čerstvé mäso, no necháte ho dlho v chladničke. Viete, koľko ktoré vydrží a ako aj v predajni odhalíte, že už nie je v poriadku?
Zdroj: Matej Kalina
Zdroj: Matej Kalina
Zdroj: Matej Kalina
Galéria k článku
Baktérie sa v mäse množia a rastú veľmi rýchlo. Nakazíte sa nielen vtedy, keď ho zjete, stačí aj dotyk! „Prenášajú sa rukami, ale napríklad aj utierkami a kuchynskými pomôckami,“ potvrdila lekárka Iveta Trusková z Úradu verejného zdravotníctva.
Ide o veľmi nebezpečné mikroorganizmy, ktoré nám môžu spôsobiť závažné zdravotné problémy. Nezachráni vás ani to, že mäso dáte zamraziť. „Baktéria salmonela je schopná množiť sa aj pri chladničkových teplotách a prežíva dokonca aj v mrazených potravinách,“ varuje odborníčka.
Hrozba nákazy je v týchto dňoch o to väčšia, že mnohí Slováci využívajú príjemné počasie na grilovačky. „Na nich si často nedostatočne tepelne upravia mäso, takže riziko kontaminácie je vyššie,“ upozorňuje epidemiologička Martina Pántiková Valachová z Banskej Bystrice.
Bravčovina
Zdroj: Matej Kalina
Bravčovina sa pokazí po 7 dňoch.
Hovädzina
Zdroj: Matej Kalina
Hovädzina vydrží 10 dní.

Pokračujte na ďalšej strane >>>
Prečítajte si tiež:
- Slovensko je dávno pestrofarebné, tvrdí Absolut. Slováci zareagovali rasizmom
- Na rovinu: Takýto vek odchodu do penzie by sa vám pozdával? Poslanci ho už schvaľujú!
- Ak chcete dobre zarábať, angličtina vás nespasí: O takýchto Slovákov sa firmy trhajú!
Stalo sa vám, že ste si kúpili pokazené mäso? Napíšte nám do diskusie!
Kuracina
Zdroj: Matej Kalina
Kuracina nevydrží dlhšie ako 4 dni.
Morčacina
Zdroj: Matej Kalina
Morčacina je nejedlá po 5 dňoch.
Vnútornosti
Zdroj: Matej Kalina
Vnútornosti treba spracovať najrýchlejšie.
Aj toto vám prezradí, či je mäso pokazené!
Vzhľad
Naším najlepším pomocníkom pri posudzovaní kvality je zrak. Všímajme si farbu mäsa - všeobecne platí, že mäso postupom času stráca vodu, vysychá a zároveň tmavne.
Vôňa
Zápach nám prezradí, v akom štádiu zrenia či kazenia sa mäso nachádza. Pri privoňaní k mäsu by ste nemali cítiť takmer nič. Čerstvé mäso má iba nevýraznú mliečnu vôňu.
Povrch
Úplne čerstvé mäso je na povrchu vlhké, akoby orosené či lesklé. Pozor, keď je už povrch mäsa slizký – sliz je vlastne produktom činnosti mikróbov. Určite ho nekupujte a nejedzte.
Chuť
Akákoľvek kyslá chuť znamená, že v mäse sa už naštartoval proces množenia baktérií, ktorých vedľajším produktom je kyselina maslová. Nejedzte takéto mäso!
Zľavy
Pri predajných akciách buďte opatrní! Poviete si – majú nižšiu cenu, lebo nakúpili veľké množstvo. Zamyslite sa však, ako vlastne vznikla niekde takáto prebytočná zásoba!
Obal
Výhodou baleného mäsa je, že na obale sú všetky dôležité informácie. Obal však umožňuje ukryť aj menšie prehrešky. Mäso v ochrannej atmosfére má vyššiu trvanlivosť, no čerstvosť je pochybná.
Hygiena
Všímajte si hygienu predaja aj technické vybavenie predajne, a to najmä pri nebalenom mäse: čistotu predajných pultov, teplotu v pulte, klimatizovanie priestorov, hygienu personálu.
Teplota
Teplota skladovania je absolútne kľúčový parameter – určuje, ako rýchlo sa začne kaziť. Ideálna teplota je tesne nad 0 °C, prípustná je do +7°C. Skontrolujte, ako ho skladuje predajca!