Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Už vás predavač nenachytá: Takto jednoducho zistíte, že vám chce predať staré skazené mäso!

Pokazené mäso môže obsahovať nebezpečné mikroogragnizmy.

Zdroj: Matej Kalina

Reklama

Páchnuce kuracie stehná, slizké zhnednuté bravčové párky, lepkavé morčacie prsia - takýto hnus odhalili potravinoví inšpektori pri nedávnych kontrolách v našich obchodoch. Ale pozor: Nakaziť sa môžete aj vtedy, keď si domov prinesiete čerstvé mäso, no necháte ho dlho v chladničke. Viete, koľko ktoré vydrží a ako aj v predajni odhalíte, že už nie je v poriadku?

Baktérie sa v mäse množia a rastú veľmi rýchlo. Nakazíte sa nielen vtedy, keď ho zjete, stačí aj dotyk! „Prenášajú sa rukami, ale napríklad aj utierkami a kuchynskými pomôckami,“ potvrdila lekárka Iveta Trusková z Úradu verejného zdravotníctva.


Ide o veľmi nebezpečné mikroorganizmy, ktoré nám môžu spôsobiť závažné zdravotné problémy. Nezachráni vás ani to, že mäso dáte zamraziť. „Baktéria salmonela je schopná množiť sa aj pri chladničkových teplotách a prežíva dokonca aj v mrazených potravinách,“ varuje odborníčka.


Hrozba nákazy je v týchto dňoch o to väčšia, že mnohí Slováci využívajú príjemné počasie na grilovačky. „Na nich si často nedostatočne tepelne upravia mäso, takže riziko kontaminácie je vyššie,“ upozorňuje epidemiologička Martina Pántiková Valachová z Banskej Bystrice.

Bravčovina

Zdroj: Matej Kalina

Bravčovina sa pokazí po 7 dňoch.

Hovädzina

Zdroj: Matej Kalina

Hovädzina vydrží 10 dní.

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Dobré triky: Ako vyklepať mäso, aby ste pri tom nezašpinili dosku

    Pokračujte na ďalšej strane >>>

    Prečítajte si tiež:

    Stalo sa vám, že ste si kúpili pokazené mäso? Napíšte nám do diskusie! 

    Kuracina

    Zdroj: Matej Kalina

    Kuracina nevydrží dlhšie ako 4 dni.

    Morčacina

    Zdroj: Matej Kalina

    Morčacina je nejedlá po 5 dňoch.

    Vnútornosti

    Zdroj: Matej Kalina

    Vnútornosti treba spracovať najrýchlejšie.

    Aj toto vám prezradí, či je mäso pokazené!


    Vzhľad


    Naším najlepším pomocníkom pri posudzovaní kvality je zrak. Všímajme si farbu mäsa - všeobecne platí, že mäso postupom času stráca vodu, vysychá a zároveň tmavne.


    Vôňa


    Zápach nám prezradí, v akom štádiu zrenia či kazenia sa mäso nachádza. Pri privoňaní k mäsu by ste nemali cítiť takmer nič. Čerstvé mäso má iba nevýraznú mliečnu vôňu.


    Povrch


    Úplne čerstvé mäso je na povrchu vlhké, akoby orosené či lesklé. Pozor, keď je už povrch mäsa slizký – sliz je vlastne produktom činnosti mikróbov. Určite ho nekupujte a nejedzte.


    Chuť


    Akákoľvek kyslá chuť znamená, že v mäse sa už naštartoval proces množenia baktérií, ktorých vedľajším produktom je kyselina maslová. Nejedzte takéto mäso!


    Zľavy


    Pri predajných akciách buďte opatrní! Poviete si – majú nižšiu cenu, lebo nakúpili veľké množstvo. Zamyslite sa však, ako vlastne vznikla niekde takáto prebytočná zásoba!


    Obal


    Výhodou baleného mäsa je, že na obale sú všetky dôležité informácie. Obal však umožňuje ukryť aj menšie prehrešky. Mäso v ochrannej atmosfére má vyššiu trvanlivosť, no čerstvosť je pochybná.


    Hygiena


    Všímajte si hygienu predaja aj technické vybavenie predajne, a to najmä pri nebalenom mäse: čistotu predajných pultov, teplotu v pulte, klimatizovanie priestorov, hygienu personálu.


    Teplota


    Teplota skladovania je absolútne kľúčový parameter – určuje, ako rýchlo sa začne kaziť. Ideálna teplota je tesne nad 0 °C, prípustná je do +7°C. Skontrolujte, ako ho skladuje predajca!

    Vyberáme pre vás niečo PLUS