Vajíčka trochu inak. Vyskúšajte týchto päť receptov!
15. 10. 2016, 20:00 (aktualizované: 10. 7. 2024, 20:19)

Nabité proteínmi, vitamínmi a minerálmi, vajcia sú nielen zdravá, ale aj lacná voľba či už na raňajky, obed alebo večeru. Dajú sa pripraviť na mnoho spôsobov. Ste zvyknutí na praženicu alebo vajíčka na tvrdo? My vám prezradíme 5 receptov, ako vylepšiť váš kulinársky repertoár.
Vajíčka obľubujú deti aj dospelí. Tradičné anglické raňajky sa bez vajec ani nedajú predstaviť. Sú chutné, zdravé a môžete ich pripraviť na mnoho spôsobov. Skúste niektorý z nasledujúcich receptov.
Diabolské vajcia
Potrebujete:
12 veľkých vajec, 4 lyžice majonézy, 2 lyžičky dižónskej horčice, štipku soli a čierneho korenia
Vajíčka uvarte na tvrdo, olúpte a pozdĺžne rozkrojte na polovicu. Vylúpnite žĺtka a dajte ich do osobitnej misky. Plnku pripravíte tak, že zmiešate popučené žĺtka, majonézu, dižónsku horčicu, pridajte soľ a korenie a všetko dobre zmiešajte. Penu následne vytlačte späť na uvarené bielka a môžete dozdobiť pažítkou.
Špenátovo-syrová omeleta
Potrebujete:
½ pohára baby špenátu, 2 lyžice olivového oleja, 1 vajce a 2 bielka – rozšľahané, 1 plátok syru čedar, čierne korenie, 2 kúsky celozrnného chleba
V panvici na miernej teplote najprv duste špenát asi 3 minúty. Do panvice rovnomerne nalejte na špenát rozšľahané vajíčko s bielkami a bez miešania nechajte variť približne 4 minúty. Na záver navrch uložte plátok syra, posoľte a pokoreňte. Podávajte s toastami.
Špenátovo – klobásková frittata
Potrebujete:
2 lyžice olivového oleja, 1 klobásku, 300 g mrazeného špenátu, 1 papriku nakrájanú na pásiky, 10 ľahko rozšľahaných vajec, ½ pohára nastrúhaného parmezánu
Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia. Panvicu, ktorú môžete potom vložiť do rúry vymastite olejom alebo maslom. Na panvici si opražte klobásku a zeleninu a pridajte zľahka rozšľahané vajíčka. Tu je to trochu zložité. Nechajte vajíčka variť asi minútu bez toho, aby ste ich miešali. Potom opatrne stierkou nadvihnite kraje, aby sa zvyšné neuvarené vajíčka dostali na spodok panvice. Následne zapečte v rúre 8 až 10 minút.
Raňajkové burrito
Potrebujete:
1 celozrnnú tortillu, 4 vajíčka uvarené na tvrdo, ¼ pohára konzervových fazuliek, zeleninu podľa vlastného výberu (kukurica, paradajky, paprika), ¼ pohára nastrúhaného syra, paradajková salsa
Nakrájajte vajíčka uvarené na tvrdo, zmiešajte so zeleninou, fazuľkami a syrom. Zmes uložte na tortillu a na tesno zrolujte. Navrch si tortillu potrite salsou.
Vajíčkové chlebíky
Potrebujete:
8 žemlí, 8 vajec, 2 lyžice smotany, soľ a čierne korenie, 4 lyžice nastrúhaného parmezánu, pažítku
Tento recept zvládne každý. Predhrejte rúru na 180 stupňov Celzia. Odrežte vrch žemle a vydlabte trochu vnútro. Rozbite do každej žemle jedno vajíčko, pridajte štipku smotany, osoľte, okoreňte, pridajte nakrájanú pažítku alebo petržlenovú vňať a navrchu posypte parmezánom. Pečte 20 až 25 minút. Po 20 minútach pridajte na plech vrchy zo žemlí a pečte ešte päť minút. Servírujte teplé.