V lete hrozí otrava: Pri kupovaní jedla zo stánku sa vždy pozerajte na TÚTO VEC!
10. 7. 2025, 11:45

Zdroj: mh
Leto je čas festivalov, cestovania a gastronomických zážitkov. Street food sa stal neoddeliteľnou súčasťou kultúrnych podujatí – dobroty každého druhu nás lákajú na každom rohu. No horúčavy, ktoré k letu neodmysliteľne patria, zvyšujú riziko možnej kontaminácie potravín. Aby sa z pôžitku nestal problém, je dobré vedieť o prípadných rizikách. Na čo si treba dať pozor?
Zdroj: mh
Zdroj: mh
Zdroj: mh
Galéria k článku
Festivalový život je v plnom prúde a s ním aj vôňa rôznych špecialít. Street food sa stal neoddeliteľnou súčasťou letnej kultúry a najmä počas vyšších teplôt je jedlu potrebné venovať zvýšenú pozornosť. V teplom prostredí sa baktérie množia rýchlejšie a potraviny, ktoré nie sú správne skladované či tepelne upravené, môžu spôsobiť zdravotné ťažkosti.
Základom je aj vlastná zodpovednosť. Aj keď spotrebitelia nemôžu ovplyvniť prípravu jedla v prevádzke, môžu si všímať iné signály. „Odporúčam pozerať sa pri príprave jedla kuchárovi na ruky. Dôležité je napríklad, aby sa používali oddelené dosky na krájanie a nástroje pre surové mäso, čerstvú zeleninu a hotové produkty, čím sa predchádza krížovej kontaminácii," radí Petra Vanková, riaditeľka odboru bezpečnosti potravín a výživy Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.
Dôležité je tiež skonzumovať jedlo bez zbytočného odkladu. Nezabúdajme ani na osobnú hygienu - umyté ruky pred jedlom a vyhýbanie sa potravinám, ktoré sú výrazne citlivé na teplotu, sú základom bezpečnej konzumácie.
Z pohľadu zákazníkov je dôležitá transparentnosť prípravy. Foodblogger Daniel Feranec, známy pod menom Čoje, hovorí, že sa riadi vlastnou skúsenosťou: „Vyhľadávam miesta, kde vidím, že sa jedlo pripravuje priamo predo mnou. Dnes si už aj pri streetfoodových stánkoch často všimnem, že si personál napríklad vymení rukavice, v ktorých manipuloval so surovým mäsom a nedotýka sa nimi hotového jedla alebo peňazí. Takéto detaily si veľmi cením.“
Viac info vo videu:

Zdroj: mh
Čo musia dodržať prevádzkovatelia stánkov s jedlom? DOZVIETE SA NA ĎALŠEJ STRANE »»»
Strana
1/2