Uznávaný portál zostavil rebríček najlepších slovenských pochúťok: Prvé miesto by nikto netipol
1. 12. 2024, 6:45
Medzinárodný portál Taste Atlas, známy mapovaním svetových chutí, predstavil aktuálny rebríček najlepších slovenských jedál. Na prvom mieste sa umiestnila pochúťka, ktorú by ste určite netipli!
Tento prestížny zoznam je zostavený na základe hodnotení tisícok cestovateľov a gurmánov, ktorí hľadajú autentické gastronomické zážitky. Mnohé pokrmy, ktoré sa v rebríčku ocitli, síce nemajú pôvod priamo na Slovensku, no stali sa neoddeliteľnou súčasťou slovenskej kuchyne a národnej identity. Pozrite sa, ktoré jedlá najviac oslovili milovníkov kulinárskeho sveta!
10. Parenica
Zdroj: Kaufland
Vedeli ste, že uzlíky na obľúbených pareniciach treba viazať ručne?
Slovenská parenica je mäkký parený syr, ktorý sa vyrába z nepasterizovaného ovčieho mlieka plemien valaška, cigaja, východofrízska a vylepšená valaška. Syr sa môže vyrábať aj zo zmesi surového ovčieho a kravského mlieka, pričom obsah ovčieho mlieka musí byť najmenej 50 %.
Parenica sa zvinie do dvoch valčekov, ktoré sa spoja do tvaru písmena S alebo do špirály, uvarí sa v pare a ľahko sa vyúdi. Zvitky sa zviažu syrovou šnúrkou alebo reťazou. Má dymovú vôňu s charakteristickou vôňou ovčieho mlieka a jemnú, miernu a mierne slanú chuť.
9. Parené buchty
Zdroj: Dušan Křístek
Parené buchty
Parené buchty, ako ich dnes poznáme, pochádzajú z Rakúska, kde sú známe ako Germknödel. Ide o tradičné jedlo rakúsko-uhorskej kuchyne, ktoré sa v minulosti rozšírilo do celej strednej Európy vrátane Slovenska a Česka. V Rakúsku sa tieto knedle tradične podávajú so slivkovým lekvárom a posypané makom s cukrom, pričom sú často poliate maslom alebo vanilkovou omáčkou.
8. Kapustnica
Zdroj: mou
Kapustnica
Táto slovenská polievka z kyslej kapusty je výdatné zimné jedlo s bohatou chuťou, ktorá vychádza z množstva pridaných údených bravčových výrobkov, klobás a sušených húb. Kapustnica je príbuzná mnohým podobným polievkam, ktoré sa vyskytujú v celej východnej a strednej Európe, ale na Slovensku sa niekedy podáva s bryndzovými haluškami, zemiakovými knedľami zmiešanými s krémovým ovčím syrom.
7. Halušky
Zdroj: istock
Halušky (ilustračné foto)
Halušky sú neuveriteľne mäkká odroda zemiakových knedlí, ktorá sa zvyčajne spája so Slovenskom a Českom. Cesto sa pripravuje zo strúhaných surových zemiakov a múky. Varia sa zvyčajne tak, že sa cesto rozotrie na drevenú dosku a malé kúsky cesta sa vykrajujú a hádžu priamo do vriacej vody.
6. Guláš
Zdroj: Roman Hanc
Guláš
Tradičný guláš je výdatné dusené mäso podávané s tmavočervenou omáčkou, ktorá je silne ochutená paprikou. Toto jedlo maďarského pôvodu sa v priebehu histórie stalo jedným z najbežnejších jedál v Českej republike a na Slovensku.

Zdroj: IG/drdimplejangda
Tieto dve krajiny vytvorili svoju jedinečnú verziu, ktorá sa mierne líši od originálu. Zvyčajne pozostáva z hovädzieho, bravčového alebo divinového mäsa, ktoré sa opečie a dusí spolu s cibuľou niekoľko hodín, kým vývar nezhustne. Existuje mnoho variantov tohto rustikálneho pokrmu, vrátane tých s rôznymi druhmi mäsa, hustejším a redším vývarom, zemiakmi, rascou, majoránkou a dokonca aj klobásami a hubami.
5. Šišky
Zdroj: Internet
Šišky a fánky patria k tradičným slovenským fašiangovým dobrotám.
Krapfen bol pravdepodobne prvou šiškou európskeho typu, po ktorej nasledovali podobné druhy v iných krajinách. Toto pečivo sa tradične pripravuje z kysnutého cesta, ktoré sa smaží do zlatista a chrumkava na povrchu, zatiaľ čo vo vnútri zostáva mäkké, ľahké a vzdušné.
Hoci sa krapfen môže pripraviť aj bez náplne, najčastejšie sa plní alebo polieva džemom a vanilkovým alebo čokoládovým krémom, pričom vrch sa zvyčajne posype práškovým cukrom alebo poleje čokoládou.
4. Lokše
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Slovenské lokše
Tieto tenké, chrumkavé zemiakové placky sú tradičným slovenským občerstvením, ktoré si zvyčajne vychutnávame počas vianočných sviatkov a pôstu. Vyrábajú sa z mäkkého zemiakového cesta, ktoré sa vyvaľká do plochých okrúhlych tvarov a pečie sa na sucho, kým nie je chrumkavé a zlatisté.
Hoci sa tradične konzumujú ako slané občerstvenie plnené kyslou kapustou alebo mletým mäsom, niektoré regionálne druhy sa konzumujú ako sladká pochúťka, ktorá sa natiera ovocnou zavařeninou a posype makom, cukrom a roztopeným maslom.
3. Bryndzové halušky
Zdroj: iStock
Bryndzové halušky.
Bryndzové halušky sú skromné a jednoduché jedlo pozostávajúce z troch prvkov: halušky, bryndza a slanina. Halušky je tradičný slovenský názov pre druh knedlí, ktoré sa pripravujú z nastrúhaných surových zemiakov a múky. Druhou podstatnou zložkou tohto jedla je bryndza, aromatický syr z ovčieho mlieka, ktorý je pravý pre oblasť Liptova.

Zdroj: mh
Pôvodná slovenská bryndza je slaná, silná, drobivá a svetlosivá, zatiaľ čo masovo vyrábané druhy sú zvyčajne jemnejšie, svetlejšie a zvyčajne obsahujú určitý podiel kravského syra. Bryndza sa pridáva priamo do halušiek a dôkladne sa premieša, kým sa nerozpustí.
2. Zemiakové placky
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Zemiakové placky sú medzi slovenskými jedlami na TasteAtlas na čele.
Tieto rustikálne, chrumkavé zemiakové placky patria k tradičnej slovenskej kuchyni. Pozostávajú z hustého cesta z nastrúhaných zemiakov, vajec, múky a rôznych korenín. Tieto sýte chuťovky sa smažia na panvici krátko do zlatohneda a zvyčajne sa podávajú ako hlavné jedlo spolu s rôznymi mliečnymi výrobkami alebo ako príloha, ktorá sa zvyčajne podáva k výdatným slovenským gulášom.
1. Ovčí salašnícky údený syr
Zdroj: TV Markíza
ovčí syr, mliečne výrobky
Ovčí salašnícky údený syr je jedinečne tvarovaný mäkký syr, ktorý sa vyrába ručne z nepasterizovaného ovčieho mlieka tradičným spôsobom v horských oblastiach a na salašoch v Slovenskej republike. Slovo salašnícky odkazuje na slovo salaš - salaš, kde sa vyrába.
Syr sa údi na tvrdom dreve a vyrába sa v rôznych tvaroch - najčastejšie ako hrudka, ale môže mať aj tvar srdca, kohúta alebo iných zvierat. Zvonka je pevný a suchý, s kôrkou a malými škvrnami, ktoré vznikajú pri údení.
Anketa
Máte radi slovenskú kuchyňu?
- Áno 96%
- Skôr nie2%
- Vôbec0%
Hlasovanie bolo ukončené