Dietologička: 5 bežných vitamínov spôsobuje obličkové kamene a aj TOTO! Číslo 4 užíva asi každý
8. 1. 2025, 11:45 (aktualizované: 8. 1. 2025, 12:51)

Zdroj: TikTok/oncology.nutrition.rd
Dietologička odhalila bežné doplnky stravy, ktoré môžu zvyšovať riziko vzniku rakoviny. Ktoré to sú?
Zdroj: iStock
Zdroj: shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
Nichole Andrewsová, onkologická dietologička v štáte Washington, varovala, že hoci sa bežné doplnky stravy, ako napríklad vitamín C, propagujú na posilnenie imunitného systému, ľudia sa týmito produktmi často predávkujú. Podľa nej je iróniou, že „veľa ľudí užíva vysoké dávky doplnkov v snahe znížiť riziko rakoviny alebo zlepšiť svoj zdravotný stav,“ uviedla v článku pre Daily Mail.
Názor „viac znamená lepšie“ je však nesprávny. Andrewsová vysvetlila, že telo sa nedokáže zbaviť prebytočných vitamínov a musí ich absorbovať cez tráviaci systém do krvného obehu. Keď ich telo nedokáže spracovať dostatočne rýchlo, doplnky môžu napadnúť zdravé bunky a stimulovať rast rakovinových nádorov. Andrewsová povedala: „Vo vysokých množstvách poškodzujú vaše bunky."
Odporúča ľuďom, aby sa zamerali na príjem týchto živín z potravy a nepreťažovali sa doplnkami, ak nemajú žiadne nedostatky. Andrewsová uviedla, že keď nadbytok vitamínov zaplavuje krvný obeh, vytvárajú sa voľné radikály. Podľa Národného inštitútu pre rakovinu ide o nestabilné molekuly, ktoré napádajú DNA a narúšajú normálnu funkciu buniek, čo spôsobuje ich mutáciu a rakovinové bujnenie.
Jedna štúdia uskutočnená v minulom roku zistila, že keď pacienti s rakovinou a osoby so zvýšeným rizikom ochorenia užívali doplnky s vitamínom C a E, v nádoroch rakoviny pľúc sa vytvárali nové cievy. To spôsobilo rýchlejší rast nádorov a ich šírenie do iných častí tela.
Okrem toho štúdia Štátnej univerzity v Ohiu zistila, že fajčiari, ktorí užívali vysoké dávky vitamínov B6 a B12, ktoré pomáhajú tvorbe červených krviniek, mali štvornásobne vyššie riziko rakoviny pľúc v porovnaní s mužmi, ktorí tieto doplnky neužívali.
Štúdie o týchto účinkoch však boli zväčša pozorovacie, čo znamená, že nepreukázali priamu príčinu. Iné štúdie tiež nepreukázali súvislosť medzi vysokými dávkami doplnkov, ale odborníci aj tak vyzývajú na opatrnosť.
Pri konzumácii prostredníctvom potravy a v bežných množstvách však živiny, ako je vitamín C, pôsobia ako antioxidanty, ktoré preukázateľne neutralizujú voľné radikály.
5 vitamínov, ktorým by ste sa podľa dietologičky mali vyhnúť, nájdete na ďalšej strane
1. Jablčný ocot
Zdroj: internet
Jablčný ocot.
"Vysoká kyslosť môže podráždiť tráviaci systém a nie je regulovaná ako potraviny a lieky," uviedla odborníčka.
Vyberte si: Citrónovú vodu, fermentované potraviny, ako je kimči alebo kyslá kapusta.
2. Kolagén
"Nie je potrebný, pokiaľ nemáte jeho nedostatok; nadmerné množstvo kolagénu môže narušiť vstrebávanie živín," povedala Andrewsová.
Vyberte si: Kuracie mäso, ryby, vajcia, citrusové plody a bobuľovité ovocie (bohaté na vitamín C).
3. Biotín
Zdroj: Skeeneffect
Biotín.
Nachádza sa v doplnkoch či gumových cukríkoch na podporu vlasov, nechtov či pleti. "Vysoké dávky biotínu môžu spôsobiť nerovnováhu a ovplyvniť laboratórne testy," uviedla dietologička.
Vyberte si: Pre vyvážený prísun vitamínov si vyberte vajcia, orechy, listovú zeleninu, avokádo a sladké zemiaky.
4. Vitamín C
Zdroj: Shutterstock
Vitamín C.
"Viac ako 200 % dennej hodnoty môže viesť k vzniku obličkových kameňov a tráviacich problémov," upozornila Andrewsová.
Vyberte si: Červená paprika, ktorá obsahuje 120–190 mg na 100 g, kivi, petržlenová vňať, pomaranče a citrusy či brokolica a jahody.
5. Kurkuma
Zdroj: Shutterstock
Kurkuma.
"Vysoké dávky môžu podráždiť žalúdok a ovplyvniť funkciu pečene," podotkla odborníčka na výživu.
Vyberte si: Kurkuma v potravinách (kari, smoothies) so zdravými tukmi, ako je olivový olej alebo kokosové mlieko, aby sa zlepšila absorpcia.
Anketa
Užívate niektorý z týchto vitamínov?
Hlasovanie bolo ukončené