Reklama

ÚVZ vystríha, čo nesmiete robiť s potravinami: TOTO nikdy nedávajte do alobalu!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Čo je salmonelóza a ako sa nakazíte? Dajte si pozor na tieto potraviny
    Zdroj: mh
    Reklama

    Nie všetky potraviny na Veľkú noc sa zjedia naraz, zanedbať preto nesmiete ani ich uskladnenie. Hygienici z Úradu verejného zdravotníctva radia, ako dlho a do čoho uložiť nedojedené potraviny, aby ostali bezpečné a kvalitné.

    Nielen sviatočné prejedanie spôsobuje zažívacie problémy. Aj nesprávnym skladovaním potravín si môžeme privodiť zdravotné riziko. Ak nechcete objímať záchodovú misu a skončiť na suchároch s čiernym čajom, pozrite si prehľad, koľko ktoré potraviny vydržia.

    „Pri nedodržaní správneho skladovania, najmä potravín, rozpracovaných alebo hotových pokrmov, ktoré si vyžadujú chladenie, môže dôjsť k nadmernému premnoženiu mikroorganizmov a plesní,“ upozorňuje hlavný hygienik Slovenska Ján Mikas.

    „Tie nie vždy spôsobia viditeľné zmyslové zmeny potraviny, avšak môžu byť pre ľudský organizmus nebezpečné. Pri konzumácii takejto potraviny môže dôjsť k rôznym tráviacim ťažkostiam, napríklad k nevoľnosti, vracaniu, hnačkám a podobne,“ varuje Mikas.

    Odborníčka na obaly Milada Syčová hovorí, že jedným z najpopulárnejších obalov v domácnosti sú plastové nádoby. Môžete do nich zabaliť rôzne typy potravín a výrobca garantuje účel ich použitia.

    „Plastové obaly sa testujú na rôzne typy potravín – kyslé, mlieko a mliečne výrobky, suché i tukové – a sledujú sa čas i teplota testovania. Prečítajte si vždy písomnú informáciu o správnom používaní plastového obalu a rešpektujte odporúčania výrobcu. Správnym používaním sa ochránite pred možnou migráciou chemických látok,“ radí Ing. Milada Syčová, vedúca Národného referenčného centra pre materiály prichádzajúce do kontaktu s potravinami Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Poprade.

    Pri balení zvyškov jedál sa príliš nespoliehajte napríklad na jednorazové plastové nádoby, ktoré však už len ťažko zoženiete, tégliky zo zakúpených potravín či alobal. „Alobal je určený len na krátkodobý priamy kontakt s potravinami, najviac štyri hodiny, pričom hlavne kyslé a veľmi osolené jedlá by ste doň nemali vôbec baliť. Typické veľkonočné jedlá – majonézový šalát, salámy, klobásy ani údené mäso – doň rozhodne nepatria,“ odporúča odborníčka. Radí zároveň nepoužívať opakovane rôzne tégliky a nádoby, v ktorých už boli balené potraviny.

    Hygienici sa riadia najprísnejšími normami, no potraviny spravidla vydržia aj dlhšie. V prvom rade sa držte dátumom spotreby na obale jednotlivých potravín. Riadiť sa treba aj vôňou a vzhľadom potravín. Napríklad pri majonéze výrobca uvádza, že aj po otvorení vydrží v chladničke 4 týždne, a to až pri teplote 8 stupňov Celzia.

    Koľko môžete skladovať jednotlivé potraviny: Čítajte na ďalšej strane

    Pozor na čas a teplotu

    Okrem balenia sú na uchovanie výživových hodnôt jedál dôležité aj čas a teplota.

    Mäso

    Zvyšky pečeného, vareného, duseného či vysmážaného mäsa vcelku môžete pri teplote 0 °C až 4 °C uchovávať najviac 24 hodín.

    Misy

    Mäsové či syrové nárezy a obložené misy vydržia pri rovnakej teplote 24 hodín, ak ich necháte pri 5 °C až 8 °C, zjedzte ich najneskôr do dvanástich hodín.

    Šalát

    Menej času máte na skonzumovanie šalátov, či už zeleninových, ovocných, strukovinových alebo rybacích. Pri teplote 0 °C až 4 °C vydržia dvanásť hodín, pri 5 °C až 8 °C iba šesť hodín.

    Sladké

    Čas a teplota sú dôležité i pri sladkých dobrotách, krémové zákusky a šľahačka vydržia pri teplote do 4 °C 24 hodín, pri 5 °C až 8 °C len dvanásť hodín.

    Vajíčka

    Vajíčka, najtypickejší symbol Veľkej noci, majú trvanlivosť 28 dní od znesenia. Pred použitím ich neumývajte, ušpinené iba utrite čistou handričkou. Pokrmy s vajíčkami dôkladne tepelne spracujte.

    Prečítajte si tiež: