Reklama

Mikasov úrad radí: 8 vecí, ktorým sa počas vianočných sviatkov vyhnite! Číslo 5 robí asi každý

ÚVZ radí: Tipy na zdravšie vianočné pečenie

Zdroj: archiv

Reklama

Každý Slovák zje za rok takmer 32 kilogramov cukru. Cukor má síce vysoký obsah energie, no nemá v sebe takmer žiadne živiny. Ak sladíte veľa, hrozí vám vyššie riziko srdcovo-cievnych ochorení, rakovina hrubého čreva alebo pankreasu, cukrovka, obezita, vysoký krvný tlak, ochorenia obličiek, pečene či poškodenie sietnice, svalov a nervov. Rovnako môže príliš veľa pridaného cukru spôsobiť zubný kaz, zápal, priberanie či starnutie pokožky a vrásky. Úrad verejného zdravotníctva preto prináša 8 rád na zdravšie vianočné pečenie.

Zdroj: SHUTTERSTOCK

1. Menej druhov

Skúste počas vianočných sviatkov napiecť menej druhov vianočných sladkostí a koláčov, ako ste zvyknutí.  Budete máť doma menej pokušení.  Skúste jeden z plánovaných vianočných koláčov nahradiť ovocným šalátom.  

Zdroj: Shutterstock

2. Zdravšie ingrediencie

Vyskúšajte napiecť o niečo zdravšie druhy koláčov - ovocné, tvarohové, zo špaldovej múky.  Bielu múku odporúčame nahradiť špaldovou, pretože je vhodná na pečenie, má nižší podiel cukru a vyšší obsah živín než biela múka. Mliečnu čokoládu v recepte nahraďte kvalitnejšou – horkou.

Zdroj: Shutterstock

3. Uberte cukru

Skúste dať do koláčov menej cukru, ako ste zvyknutí (alebo ako je v recepte). Ak už recept obsahuje suroviny, ktoré už v sebe majú cukor (napr. piškóty, jablká alebo čokoládová poleva), znížte množstvo cukru v recepte.  

Zdroj: Instagram@fit_desserts

4. Obmedzte sladké nápoje

Keď jete sladký koláč, nezapíjajte ho sladkým nápojom, ale nesladenou kávou, čajom alebo čistou vodou. Celkovo obmedzte konzumáciu sladených nápojov. Nie je vhodné piť preto, že máte chuť na sladké ale preto, že ste smädný a vaše telo potrebuje tekutiny. Ak aj pijete sladené nápoje ako sú džúsy a šťavy, rozrieďte ich vodou, znížite tým cukor v nápojoch.

Zdroj: Shutterstock

5. Večer už nie

Koláčik neskoro večer nie je vhodný.  Dajte si ho radšej cez deň, keď ešte máte šancu spáliť ho fyzickou aktivitou. Pre dobré zdravie je dôležité udržiavať vyvážený príjem a výdaj energie. Nadbytočnú energiu získanú z cukrov je potrebné spáliť pohybovou aktivitou.

Zdroj: SHUTTERSTOCK

6. Prejdite na horkú

Ak máte radi čokoládu, prejdite postupne na mliečnu čokoládu, kvalitnú čokoládu s nízkym obsahom cukru.  Začnite menej horkou 60 % až 70 % čokoládou a postupne prejdite na druhy s ešte vyšším podielom kakaa.

Zdroj: Shutterstock

7. Cukor je všade

Nezabúdajte, že cukor obsahuje aj iné potraviny, ako tie, ktoré chutia sladko.  Polotovary, múka, ryža či cestoviny sú tiež zdrojom cukrov a aj tento treba zohľadniť v odporúčanom maximálnom dennom príjme cukrov.

Zdroj: Shutterstock

8. Neprekračujte dennú dávku

Obmedzte konzumáciu sladených nápojov, sladkostí a rafinovaného cukru. Sledujte svoju dennú dávku cukru a neprekračujte odporúčané limity. Uvedomte si, že nejete pre pôžitok, ale aby telo mohlo správne fungovať.

Koľko cukru by denne mali prijať muži, ženy a deti? Dozviete sa na ďalšej strane »»»

Zdroj: FB/Úrad verejného zdravotníctva

ÚVZ: Odporúčaná denná dávka cukru

Tento limit by ste si mali sledovať a snažiť sa o to, aby ste ho neprekročili. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) dôrazne upozorňuje, že denné maximum by nemalo prekročiť 10 čajových lyžičiek cukru, čo je cca 50 gramov cukru. Limit sa nevzťahuje na cukor, ktorý sa prirodzene nachádza napríklad v čerstvom ovocí alebo v mlieku. 

Autor článku

Zaujíma ju aktuálne dianie, novinky, ale aj zlepšováky. Vyhľadáva témy z oblasti financií, školstva, zdravotníctva, gastra či cestovania.