Reklama

Z uvarenej ryže sa môžete otráviť. Množia sa na nej choroboplodné baktérie!

Uvarenú ryžu by ste mali nechať vychladnúť a hneď vložiť do chladničky.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Ak varíte ryžu a zvýši sa vám, dávajte dobrý pozor ako ju uskladníte! Nebezpečné patogénne baktérie prežijú aj varenie. Ak by ste ju nechali v izbovej teplote, bude to ich raj na rozmnožovanie. A vy sa môžete otráviť!

S týmto tvrdením prišiel americký doktor na potravinovú bezpečnosť Benjamin Chapman zo štátnej univerzity v Severnej Karolíne. „Problém ryže je jeden patogén, Bacillus cereus, ktorý sa nachádza v sušenej ryži. Podobne ako baktériové spóry, ktoré prežijú takmer všetko, prežije aj varenie. Ak je varená ryža následne uchovaná pri izbovej teplote, baktérie sa množia a produkujú toxíny,“ vysvetlil pre portál Lifehacker.

Hnačky aj vracanie

Prostredie varenej ryže totiž poskytuje množstvo vody a výživy pre rast baktérií, ktoré sa ňou kŕmia. Odhaduje sa, že baktéria je zodpovedná za približne dve až päť percent všetkých otráv jedlom. Jed sa prejaví bolesťou brucha, hnačkou, závratmi a vracaním.

Skladujte ryžu v chlade

Baktéria neprežije chladnejšie teploty nižšie ako 10°C alebo veľmi horúce nad 50°C. Podľa štúdie uverejnenej v magazíne Epidemiológia a Infekcia sa vám teda nič nestane, ak zvyšnú ryžu správne uskladníte. Po uvarení by ste ju mali čo najrýchlejšie nechať vychladnúť a v priebehu dvoch hodín dať do chladničky.

Reštaurácie sú problém

Podľa odborníka Donalda Schaffnera z Rutgersovej univerzity niektoré reštaurácie navaria obrovskú dávku ryže, ktorú potom servírujú celý deň. Často je uchovaná v izbovej teplote a takto sa dostane k hosťom. Môže to dokonca spôsobiť lokálne epidémie otravy jedlom. Ak máte v obľube nejakú reštauráciu, zistite, či ryžu skladujú správne!

Sushi sa báť netreba

Ak ste milovníkom sushi, môžete si vydýchnuť. Do sushi ryže sa pridáva ryžový ocot, ktorý znižuje PH a zabráni tak rozmnožovaniu baktérií. Žiadna otrava patogénnou baktériou tak nehrozí.