Z uvarenej ryže sa môžete otráviť. Množia sa na nej choroboplodné baktérie!
29. 3. 2017, 14:00 (aktualizované: 10. 7. 2024, 13:26)

Zdroj: Shutterstock
Ak varíte ryžu a zvýši sa vám, dávajte dobrý pozor ako ju uskladníte! Nebezpečné patogénne baktérie prežijú aj varenie. Ak by ste ju nechali v izbovej teplote, bude to ich raj na rozmnožovanie. A vy sa môžete otráviť!
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
S týmto tvrdením prišiel americký doktor na potravinovú bezpečnosť Benjamin Chapman zo štátnej univerzity v Severnej Karolíne. „Problém ryže je jeden patogén, Bacillus cereus, ktorý sa nachádza v sušenej ryži. Podobne ako baktériové spóry, ktoré prežijú takmer všetko, prežije aj varenie. Ak je varená ryža následne uchovaná pri izbovej teplote, baktérie sa množia a produkujú toxíny,“ vysvetlil pre portál Lifehacker.
Hnačky aj vracanie
Prostredie varenej ryže totiž poskytuje množstvo vody a výživy pre rast baktérií, ktoré sa ňou kŕmia. Odhaduje sa, že baktéria je zodpovedná za približne dve až päť percent všetkých otráv jedlom. Jed sa prejaví bolesťou brucha, hnačkou, závratmi a vracaním.
Skladujte ryžu v chlade
Baktéria neprežije chladnejšie teploty nižšie ako 10°C alebo veľmi horúce nad 50°C. Podľa štúdie uverejnenej v magazíne Epidemiológia a Infekcia sa vám teda nič nestane, ak zvyšnú ryžu správne uskladníte. Po uvarení by ste ju mali čo najrýchlejšie nechať vychladnúť a v priebehu dvoch hodín dať do chladničky.
Reštaurácie sú problém
Podľa odborníka Donalda Schaffnera z Rutgersovej univerzity niektoré reštaurácie navaria obrovskú dávku ryže, ktorú potom servírujú celý deň. Často je uchovaná v izbovej teplote a takto sa dostane k hosťom. Môže to dokonca spôsobiť lokálne epidémie otravy jedlom. Ak máte v obľube nejakú reštauráciu, zistite, či ryžu skladujú správne!
Sushi sa báť netreba
Ak ste milovníkom sushi, môžete si vydýchnuť. Do sushi ryže sa pridáva ryžový ocot, ktorý znižuje PH a zabráni tak rozmnožovaniu baktérií. Žiadna otrava patogénnou baktériou tak nehrozí.