Útočí na nás agresívny typ chrípky. Porazia ju vitamínové bomby! Pomôže aj vitamín krásy?
30. 1. 2024, 18:00 (aktualizované: 1. 6. 2024, 16:43)
Nádcha, chrípka, ale aj covid stále útočia. Zatvárajú školy, nemocnice zakazujú návštevy. Ako s vírusmi vybabrať? Tieto vitamíny im dajú na frak!
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
Platí, že čím lepšia imunita, tým sme odolnejší voči vírusom. Každý deň by sme teda mali byť aspoň pol hodinu na čerstvom vzduchu. Avšak v tomto období by sme svojmu imunitnému systému mali pomôcť aj vitamínmi.
V tomto období nedostatku slnečného žiarenia sa vám nielen imunitný systém, ale aj kosti poďakujú za vitamín D.
Vitamín C zas pomôže chrániť sa pred prechladnutím a chrípkou. A je naše telo a nervový systém vystavené väčšiemu stresu ako zvyčajne doprajte si železo, zinok a horčík a vitamíny skupiny B.
A hoci sú vitamíny a minerály dôležité pre obe pohlavia, v niektorých prípadoch sa potreby môžu líšiť.
Keď ste žena, môžete svoje telo podporiť vitamínom E, ktorý je právom označovaný ako vitamín krásy, ktorý dokáže nielen spomaliť proces starnutia, ale aj účinne hojiť drobné poranenia a ranky na pokožke. Jeho priaznivé účinky pocítite aj počas menštruácie: ak ho začnete užívať v dňoch pred cyklom. Pomáha ako prevencia pred menštruačnými kŕčmi. Ak ho nechcete brať ako doplnok stravy, jedzte veľa čučoriedok, pšeničných klíčkov, orechov, cvikly, špenátu, papriky, brokolice a tekvice.
Ak túžite po krásnych vlasoch a zdravých a pevných nechtoch, doprajte si doplnky stravy na báze biotínu. Nachádza sa v mnohých potravinách, napríklad vo vajciach, kuracom mäsa, obsahuje ho losos, platesa, tuniak, prírodný jogurt, mandle, špenát a orechy.
Vitamín A a betakarotén je obzvlášť dôležitý pri posilňovaní imunity. Na jednej strane poskytuje účinnú ochranu pred vírusovými ochoreniami, je ale aj výborným pomocníkom proti suchej pokožke v zime. Betakarotén zas zvyšuje kapacitu pľúc a znižuje riziko vzniku voľných radikálov a rakoviny. V hojnom množstve ich nájdeme v mrkve, tekvici, melóne, obsahuje ho kel, špenát, marhule, mango aj mangold.
Omega-3 mastné kyseliny môžeme získať z rôznych potravín či doplnkov stravy. Výskum ukázal, že nedostatok omega-3 mastných kyselín znižuje toleranciu stresu a zvyšuje riziko depresie, demencie a Alzheimerovej choroby. Obsahujú ich ryby, vajcia, chia semienka, ľanové semienka, vlašské orechy, pekanové orechy a kivi.