Reklama

O TÝCHTO potravinách si myslíte, že sú zdravé. OMYL! V skutočnosti nám škodia. Číslo 5 prekvapí

Nie je zdravé všetko, čo sa tak tvári.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Na prvý pohľad vyzerajú zdravo, no ich zloženie vám môže skôr uškodiť. Niektoré potraviny, do ktorých by ste to nepovedali, môžu obsahovať príliš veľa dochucovadiel, farbív, éčok a hlavne cukru alebo soli. Tak prispievajú k vyššiemu riziku vzniku kardiovaskulárnych ochorení a obezity. Pozrite, ktoré to sú.

1. Light potraviny

Zdroj: Profimedia.sk

Light potraviny vám môžu ľahko pridať kilá.

Light potraviny si našli fanúšikov najmä v posledných rokoch. Mnohí si mylne myslia, že keď je na kelímku alebo obale napísané light, ide určite o dobrú zdravú výživnú potravinu. To však nemusí byť vždy pravda. Najmä mliečne výrobky s nízkym obsahom tuku obsahujú oveľa viac umelých prísad, ktoré majú napodobniť odstránený tuk.

Jogurty bez tuku držia pohromade zahusťovadlá, ktoré majú nepríjemnú pachuť. Preto musia do takýchto výrobkov pridávať oveľa viac dochucovadiel, ktoré túto pachuť prebijú. Nízkotučné jigurty, dresingy či kávové nápoje taktiež obsahujú obrovské množstvo cukru, takmer až 30 percent celého množstva potraviny. 

2. Sušené ovocie a zeleninové čipsy

Zdroj: Shutterstock

Sušené ovocie obsahuje množstvo kalórií

Nie je tajomstvom, že sušené ovocie obsahuje obrovské množstvo cukru. Klasický banán obsahuje asi 12 gramov, čerstvé hrozno okolo 30 gramov. Sušené ovocie obsahuje dva až trikrát viac cukru, okolo 70 gramov v jednej porcii. Okrem toho, ovocie sušením stráca takmer všetky svoje vitamíny. Rozhodne preto radšej vždy siahnite po čerstvom ovocí než po sušenom. 

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    EXPERIMENT Rozoznali sme potraviny s HMYZOM? TOTO chutilo lepšie ako originál!
    Zdroj: mh

    Podobne zavádzajúco pôsobia aj zeleninové čipsy. Už názov napovedá, že nejde o zdravú potravinu. Ak veríte tomu, že ide o zdravšiu alternatívu mastných zemiakových lupienkov, máte pravdu. No aj zeleninové čipsy sa vyprážajú v hektolitroch oleja, ktorého sa poriadne napijú, takže v konečnom dôsledku sú len ďalšími zbytočnými kalóriami. Iné je, ak si zeleninové čipsy spravíte doma, nie však vysmažené v oleji, ale pečené. Tak budete presne vedieť, čo obsahujú a budú vám aj viac chutiť než tie z obchodu. 

    3. Nápoje bez cukru

    Zdroj: ilustračné, freeimages.com

    Nápoje bez cukru, zato plné umelých látok vrátane farbív a aróm...

    Väčšina sýtených nápojov sa dnes predáva aj vo vezrii "bez cukru". Ak si však myslíte, že vďaka tomu nepriberiete, mýlite sa.  Tieto nápoje sú síce bez kalórií, no schudnúť vám nepomôžu. Ich pitie podľa niektorých odborníkov môže zvýšiť chuť na sladké .

    Prirodzené mechanizmy tela, ktoré pomáhajú kontrolovať hlad a chuť do jedla môžu nakopnúť váš mozog, ktorý začne vyžadovať viac sladkostí a niektoré prirodzene sladké jedlá (napr. jablko) už za sladké považovať nebude. 

    4. Müsli a granola

    Zdroj: SHUTTERSTOCK

    Müsli na raňajky?

    Rýchle a obľúbené raňajky, ktoré ešte aj dobre chutia.  Ak si myslíte, že sú navyše ešte aj zdravé, ste na omyle. Mnohé takéto zmesi majú v sebe priveľa cukru a tuku a len málo vlákniny. Často sú obohatené o syntetické multivitamíny a minerály, ktoré sa tým prirodzeným nevyrovnajú.

    ×
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Kvalitný spánok nemá ani polovica Slovákov! Experti radia: TOTO je 6 kľúčových elementov spánku
      Zdroj: mh

      Väčšina balení má rôzne príchute, čo znamená, že sú do nich pridané nezdravé cukry a sodík, len aby lepšie chutili. To znižuje ich zdravotný faktor a tiež energetickú hodnotu. Jednotlivé zložky raňajkových cereálií a granoly (ovsené vločky, orechy, semená, sušené ovocie...) zvyknú pekne chrumkať. Toto chrumkanie však znamená to, že sú pokryté cukrom, medom a melasou a následne pečené v oleji. Raňajky s granolou (cca 1 šálka) môžu obsahovať až 600 kalórií a 20 gramov cukru. A to bez mlieka či jogurtu. 

      5. Ryžové chlebíčky

      Zdroj: Shutterstock

      Ryžové chlebíčky (takmer) nikomu nechutia.

      Zdravšie ako chlieb? Rozhodne nie! Ryžové chlebíky, burizóny, knäckebroty či iné extrudované potraviny môžu byť oveľa škodlivejšie, ako krajec obyčajného poctivého chleba. Navyše vás nezasýti, preto ich jete stále viac a viac a stále necítite, že ste najedení.

      Okrem toho majú vyšší glykemický index ako sladká čokoláda, takže pri chudnutí vám veľmi nepomôžu.

      6. Nápoje a tyčinky pre športovcov

      Zdroj: shutterstock

      Pre nešportovcov sú hrozbou.

      Ak je vaša denná aktivita len mierne náročná (napríklad prechádzka alebo domáce práce), športovým nápojom by ste sa mali určite vyhnúť oblúkom. Väčšina z nich obsahuje dôležité elektrolyty ako draslík a sodík. Tie sú nevyhnutné pre tých, ktorí majú za sebou intenzívny alebo vytrvalostný tréning. Tí ich potrebujú doplniť  a tiež aj cukor keďže počas náročného tréningu vyčerpali svoje zásoby glykogénu v pečeni. V prípade ľahkej aktivity to nepotrebujete.

      Odborníci na výživu tvrdia, že športové nápoje sú prospešné iba pri cvičení s vysokou intenzitou a vytrvalostných tréningoch, keď tréning trvá viac ako hodinu. Športové nápoje obsahujú okolo 150 kalórií a 20 gramov cukru (a viac) v 0,5 l fľaši. Tak do seba môžete dostať rovnaké množstvo cukru ako v bežných sladených nápojoch. 

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Ako chutí zmrzlina s príchuťou LEČA či PERKELTU? Pozrite si video z ochutnávky!
        Zdroj: mh

        Väčšina granolových produktov a energetických tyčiniek obsahuje veľa cukru a tukov a minimum vlákniny. Napr. taká musli tyčinka má cca 600 kalórií, nízky obsah vlákniny a vysoký obsah cukru, nehovoriac o ďalších pridaných chemických látkach a farbivách. Tieto tyčinky sú oveľa nezdravšie, než keby ste si pomaškrtili na čokoládkach s náplňou. 

        7. Himalájska soľ

        Zdroj: SHUTTERSTOCK

        Himalájska soľ nie je zdravšia.

        Himalájska soľ má ružovú farbu a ťaží sa v Pakistane na úpätí Himalájí. Obsahuje až 98 % chloridu sodného. Tie zvyšné 2 % tvoria stopové minerály ako draslík, horčík a vápnik. V podstate je veľmi podobná klasickej soli a nemá nijaké extra zdravotné výhody, i keď si to veľa ľudí myslí.

        Pravda však je, že je jedno, či si chlieb osolíš klasickou bielou soľou alebo himalájskou, žiadna z nich nie je zdravšia ako tá druhá.

        8. Margarín

        Zdroj: Shutterstock

        Margarín je v podstate umelá potravina, ktorá je technicky vyrábaná

        Margarín mal byť zdravou náhradou masla, čomu dodnes mnohí veria. Ani zďaleka však nie sú tak zdravé, ako sa tvrdilo. Obsahujú totiž takzvané  "trans tuky" (stužené rastlinné tuky), ktoré sú zdraviu škodlivé a podieľajú sa na vzniku kardiovaskulárnych a ďalších ochorení. V súčasnosti sa predávajú margaríny, ktoré už väčšinou obsahujú len malé množstvo trans tukov. Výrobcovia tvrdia, že pri používaní nového výrobného procesu tzv. esterifikácii škodlivé trans tuky skoro nevznikajú. Problém je však  v tom, že lacné margaríny, ktoré majú väčší obsah trans tukovv, sa stále používajú v potravinárskej výrobe, napríklad do polotovarov, do jedál v reštauráciách či v rýchlych občerstveniach. Lacné margaríny nájdete aj v čipsoch, sušienkach, čokoláde, nátierkach, zmrzlinách, tyčinkách, majonéze a ďalších potravinách.

        Okrem trans tukov, obsahujú aj mnoho ďalších zdraviu škodlivých ingrediencií. Obsahujú veľké množstvo omega-6 mastných kyselín, ktorých máme celkovo v potrave nadbytok. To môže viesť k rozvoju rakoviny, chorôb srdca, depresií a astmy. Margaríny ďalej obsahujú napríklad emulgátory, farbivá a ďalšie chemické látky. Pri výrobe margarínov sa môžu používať zmesi, ktoré obsahujú napríklad ťažké kovy. Väčšina margarínov obsahuje palmový olej, ktorý škodí nielen nášmu zdraviu, ale jeho výroba vedie k ničeniu pralesa, vymieraniu a zabíjaniu zvierat. 

        Autor článku

        Zaujíma ju aktuálne dianie, novinky, ale aj zlepšováky. Vyhľadáva témy z oblasti financií, školstva, zdravotníctva, gastra či cestovania.