Na týchto 8 potravín v zime zabudnite: Vyzerajú dobre, ale teraz sa im treba vyhnúť!
24. 12. 2020, 18:00

Zdroj: Pixabay
Možno viete, ktoré potraviny je prospešné konzumovať v zime, pretože nám poskytujú ochranu pred chorobami a pomáhajú telu vyrovnať sa s chladom. Obchody nám však ponúkajú aj ovocie a zeleninu, ktoré síce vyzerajú dobre, no v zime by sme sa im mali oblúkom vyhnúť. Viete, ktoré to sú?
Dnes nie je problém kúpiť si čerstvé ovocie a zeleninu po celý rok. „To však neznamená, že zdravo uvažujúci človek by práve po nich mal siahnuť, pretože už len fakt, že tieto potraviny na náš trh precestujú doslova polovicu zemegule, nie je dobré nielen pre chuťové poháriky, ale najmä pre zdravie“, hovorí výživová špecialistka Sveta zdravia Veronika Hanáková. Týchto 8 potravín sa v zime oplatí nahradiť adekvátnou alternatívou.
Šalát
Zdroj: Pixabay
Je čerstvý a vyzerá super zdravo, ale vôbec to tak nemusí byť.
Keď je šalát nakrájaný, predpraný a zabalený tak, že vďaka procesu, ktorým prešiel, vydrží dlho v sklade, je pravdepodobne ochudobnený až o polovicu vitamínu C.
Namiesto šalátu si vyberte radšej čerstvý kel, ktorý je aj v zime zdrojom výživných látok a energie.
Špargľa
Zdroj: Pixabay
Hoci je k dispozícii celoročne, radšej po nej siahnite na jar, kedy je špargľa pevná a oveľa chutnejšia.
Zimná špargľa je pravdepodobne z Číny alebo Peru a v porovnaní s jarnou špargľou je oveľa drevnatejšia.
Špargľu môžete nahradiť chutným ružičkovým kelom. Jedna šálka ružičkového kelu obsahuje celodennú potrebu vitamínu C a K.
Broskyne
Zdroj: Pixabay
Hoci sú čerstvé broskyne typickým obdobím konca leta, po jeseni prakticky vymiznú.
Ak ich objavíte v obchode teraz, pravdepodobne pochádzajú z Južnej Ameriky, takže majú za sebou dlhú cestu a skladovanie.
V zime ich nahraďte mandarínkami. Chutia rovnako ako broskyne a sú nabité antioxidantmi, vitamínmi a vlákninou, a to takmer v trojnásobnej dávke ako broskyňa!
Hrášok
Zdroj: Pixabay
Čerstvý hrášok je poslom jari a ak ho objavíte v zime, obsahuje viac škrobu ako čokoľvek iné.
Čerstvý hrášok v zime obsahuje viac škrobu ako čokoľvek iné. Ale! Mrazený hrášok je ideálnou voľbou, z polovice šálky mrazeného hrášku môžete získať až 10 gramov bielkovín a 6 gramov vlákniny.
Ak chcete zdravú čerstvú „mlsku“, jedzte jablká. Sú doslova nabité živinami. V jednom stredne veľkom jablku príjmete len 95 kcal, ale 4 gramy vlákniny, 14 % odporúčanej dennej dávky vitamínu C, 6 % odporúčanej dennej dávky draslíka, a minimálne 4 % odporúčanej dennej dávky mangánu, medi a vitamínov A, E, B1, B2, B6.
Kukurica
Zdroj: Pixavay
Čerstvá kukurica v obchode bude pravdepodobne pochádzať z Mexika.
Ak si teraz v obchode kúpite čerstvú kukuricu, bude pravdepodobne pochádzať z Mexika a bude škrobovitá. Mrazená kukurica je v zime zdravou alternatívou tej čerstvej.
V zime si dajte rašej brusnice. Účinkujú proti chrípke, skleróze, hnačkách, či pri bolestivej menštruácii. Používajú sa ako podporná terapia pri liečbe cukrovky a reumatizmu.
Jahody
Zdroj: Pixabay
Hoci máte chuť na jahody, už ich farba v zime vás môže presvedčiť, aby ste sa im v tomto období vyhli.
Ich bledá farba vypovedá o nízkom obsahu fytonutrientov oproti letu aj o nízkom obsahu vitamínu C, ktorý sa stráca dlhou prepravou a dlhým skladovaním.

Zdravá zimná alternatíva je ananás. Má rovnako lahodnú chuť, je plný živín – vitamínov, minerálov aj antioxidantov a okrem toho ananás obsahuje len 54 kcal na 100 gramov, takže z neho nepriberiete.
Rajčiny
Zdroj: Pixabay
Neskutočne dobre chutia v neskorom lete. Lenže v tomto období sú pre naše chuťové poháriky doslova sklamaním.
Najlepšie sú v neskorom lete, v zime sú pre naše chuťové poháriky doslova sklamaním.
Zdravou zimnou alternatívou je cvikla, ktorá je bohatým zdrojom cenných fytochemikálií, vrátane vitamínu C, karotenoidov, fenolových kyselín a flavonoidov. Je jednou z mála zelenín, ktorá obsahuje skupinu farbív s vysokou biologickou aktivitou – betalanínov.
Čučoriedky
Zdroj: Pixabay
Cena čučoriedok v zime zvyčajne býva poriadne vysoká, no to neznamená, že majú všetko to, čo na jeseň.
Dlhá trasa z fariem do chladničky v zime výrazne degraduje vitamín C a výnimkou nie sú ani plesnivé bobule.
Zdravá zimná alternatíva: Na ranný jogurt alebo na mlsanie si do misky nasypte radšej goji, teda kustovnicu čínsku. Sú to vysoko hodnotné plody, ktoré majú blahodarný vplyv na ľudský organizmus. Obsahujú veľa betakaroténu aj vitamínu C.