Reklama

Týchto 5 potravín pred varením NIKDY neumývajte! Môžete ohroziť svoje zdravie. Čo sa môže stať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Slovákov trápi aj nespavosť, majú totiž zlé návyky!
    Reklama

    Robíte aj vy tú chybu, že niektoré potraviny, napríklad mäso pred varením umývate? Mali by ste to prestať robiť. Umývanie niektorých potravín vedie k šíreniu baktérií a mnohým ďalším negatívnym dôsledkom!

    1. Vajcia

    Surové vajcia nepatria pod tečúcu vodu. Ich škrupina totiž obsahuje jemné póry, ktorými sa môžu do vnútra zo škrupiny zaniesť baktérie salmonely.

    2. Huby

    Huby a voda sa k sebe veľmi nehodia. Huby sú ako špongia, akonáhle ich namočíte do vody alebo dlhšie pridržíte pod prúdom, okamžite nasajú vodu. Lepším riešením je ich rýchlo umyť a hneď vysušiť papierovou utierkou. Odporúča sa to však spraviť tesne pred varením, v opačnom prípade stratia pružnosť a rýchlo sa pokazia.

    3. Kura

    Mnoho ľudí zvykne pred prípravou opláchnuť kura pod tečúcou vodou. Pritom ani nevedia, ako ohrozujú svoje zdravie! Na kuracom mäse sa totiž nachádzajú nebezpečné baktérie, vrátane salmonely. Hoci sa umytím mäsa mnohí snažia zbaviť baktérií, robia pravý opak. Baktérie sa totiž pri umývaní rozšíria na vaše ruky, do kuchynského drezu, ale môžu sa dostať aj na kuchynskú pracovnú dosku. Mäso nemusíte umývať, baktérií sa zbavíte jednoducho a to tepelnou úpravou. Ideálne je povariť kuracie mäso dvakrát vo vode - po prvom ohreve vymeňte vodu a opäť priveďte do varu.

    4. Mäso

    Rovnako ako pri kuracom mäse, nie je dobré umývať ani ostatné mäso. Inak sa baktérie rozšíria všade naokolo. Aj v tomto prípade sa oplatí ho radšej vložiť do vriacej vody, ktorá spoľahlivo zničí baktérie. Nezabudnite si po každej manipulácii s mäsom poriadne umyť ruky vodou a mydlom.

    5. Cestoviny

    Oplachujete cestoviny pred varením vo vode? Opäť chyba! Takto ich pripravíte o škrob. Ten im pomáha absorbovať šťavu. Ak si chcete spraviť cestovinový šalát, cestoviny môžete bez obáv umyť po varení.

    Prečítajte si tiež: