10 jedál, ktoré OKAMŽITE prestaňte jesť: Najhoršie sú čísla 3 a 9! Čo narobia s vaším telom?
15. 9. 2024, 7:00

Zdroj: Shutterstock
Vaša strava zohráva kľúčovú úlohu pri udržiavaní fyzického a duševného zdravia. Hoci je mimoriadne dôležité vedieť, čo jesť, je tiež dôležité vedieť, čo nejesť. Niektoré potraviny môžu poškodiť vaše zdravie, najmä ak sa konzumujú každý deň alebo v nadmernom množstve. Ktoré sú to?
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: shutterstock
Galéria k článku
To, čo by ste mali jesť alebo čomu by ste sa mali vyhýbať, závisí od vášho veku alebo akýchkoľvek základných zdravotných ťažkostí, ktoré môžete mať. Vo všeobecnosti portál Medicinet.com uvádza zoznam 10 potravín, ktorým by ste sa mali vyhýbať, aby ste chránili svoje zdravie:
1. Vyprážané potraviny
Zdroj: Shutterstock
Vyprážané jedlá
Patria sem potraviny, ako sú hranolky, vyprážané placky, čipsy a vyprážané kurča alebo ryba. Fritované jedlá sú pomerne bohaté na kalórie, a preto môžu zvyšovať riziko priberania nadbytočných kilogramov. Môžu byť bohaté na transtuky, ktoré poškodzujú vaše zdravie a zvyšujú riziko kardiovaskulárnych ochorení.
2. Potraviny s pridaným cukrom
Zdroj: Shutterstock
Sušienky
Pridávanie cukru do potravín zvyšuje ich chutnosť, ale zvyšuje aj množstvo prázdnych kalórií. To znamená, že výživová hodnota potraviny sa nezlepšuje, hoci sa zvyšuje množstvo kalórií.

Zdroj: mh
Potraviny s pridaným cukrom, ako sú sušienky, keksy a cukríky, nie sú vhodné pre vaše srdce, mozog a celkové zdravie. Zvyšujú chuť na jedlo a môžu spôsobiť, že priberiete, narušia váš metabolizmus a vystavia vás riziku cukrovky.
3. Dravé ryby
Zdroj: Shutterstock
Dravé ryby
Patria sem žraloky, mečiar a makrela kráľovská. Dravé ryby konzumujú iné morské živočíchy, čo vedie k vyššiemu obsahu škodlivých látok, ako je ortuť v ich mäse. Tie môžu poškodiť nervový systém a spôsobiť rakovinu. Preto je lepšie sa týmto rybám vyhýbať.
4. Surové alebo nedostatočne tepelne upravené mäso alebo ryby
Zdroj: Shutterstock.com
Nedostatočne tepelne spracované mäso
V prípade konzumácie surového alebo nedostatočne tepelne upraveného mäsa môže dôjsť k otrave jedlom. Surové mäso, hydina a ryby obsahujú rôzne baktérie alebo parazity, ktoré môžu spôsobiť ochorenie.
Preto je lepšie ich pred konzumáciou dobre tepelne upraviť. Surové vajcia sa spájajú s tým, že spôsobujú problém so vstrebávaním biotínu (forma vitamínov skupiny B komplex).
5. Potraviny s vysokým obsahom solí
Zdroj: Shutterstock
Údeniny
Potraviny s vysokým obsahom solí vrátane čipsov, konzervovaných potravín, uhoriek, údenín a klobás sa musia konzumovať opatrne. Môžu ľahko prekročiť denný limit spotreby soli a vystaviť vás riziku vysokého krvného tlaku a kardiovaskulárnych ochorení.
6. Sladké nápoje
Zdroj: Shutterstock
Sladké nápoje
Sladké nápoje, ako sú džúsy, limonády, energetické nápoje a koktaily obsahujú veľa prázdnych kalórií. Nie sú dostatočne sýte a môžu zvýšiť pravdepodobnosť obezity, cukrovky a kardiovaskulárnych porúch.
7. Spracované obilniny
Zdroj: Shutterstock
Rožky
Spracované zrná sú zrná, ktoré neobsahujú otruby a klíčky. Sú teda chudobné na viaceré živiny a vlákninu, ktoré sú prítomné v celých zrnách.

Zdroj: mh
Podľa najnovších výživových smerníc Ministerstva poľnohospodárstva Spojených štátov by všetci dospelí mali konzumovať aspoň polovicu celozrnných obilnín.
8. Alkohol
Zdroj: Shutterstock
Alkohol
Najnovšie výskumy naznačujú, že žiadne množstvo alkoholu nemožno považovať za dobré pre vaše zdravie. Alkohol zvyšuje riziko srdcových ochorení, mŕtvice, ochorení obličiek, pečene a niektorých druhov rakoviny. Ak vôbec konzumujete alkohol, uistite sa, že ho konzumujete s mierou (nie viac ako jeden nápoj denne u žien a dva u mužov).
9. Instantné potraviny
Zdroj: ilustračné, SITA
Instantné rezance
Je potrebné vyhýbať sa instantným potravinám, ako sú instantné rezance, kari a iné jedlá. Vo všeobecnosti sú pre črevá škodlivé, majú veľa kalórií, málo vlákniny a iných živín, vysoký obsah soli a môžu obsahovať glutaman sodný (MSG) a niekoľko konzervačných látok alebo zvýrazňovačov chuti.
10. Margarín
Zdroj: Shutterstock
Margarín
Staršie druhy margarínu sú bohaté na transtuky, ktoré sú škodlivé pre vaše zdravie. Zvyšujú hladinu lipoproteínov s nízkou hustotou alebo LDL (zlého) cholesterolu a znižujú hladinu lipoproteínov s vysokou hustotou alebo HDL (dobrého) cholesterolu v krvi.