Rúška, respirátory

V zelených a oranžových okresoch platí povinnosť prekrytia horných dýchacích ciest respirátorom, rúškom, šálom alebo šatkou, a to v v interiéroch vrátane prostriedkov verejnej dopravy a taxíkov. Rúško je povinné aj na hromadných podujatiach, a to aj v exteriéri. V červených okresoch je povinný už respirátor v interiéroch vrátane prostriedkov verejnej dopravy a taxíkov. V exteriéri platí povinné prekrytie horných dýchacích ciest respirátorom, rúškom, šálom alebo šatkou na hromadných podujatiach. Respirátor v interiéri, verejnej doprave a taxíkoch je povinný aj v bordových okresoch.

Mapu Slovenska platnú oddnes si pozrite >>V GALÉRII<<

Reštaurácie

Reštaurácie a ostatné zariadenia verejného stravovania môžu v zelených okresoch fungovať bez kapacitného limitu. Ak sa však rozhodnú nekontrolovať zákazníkov a púšťať bez výnimky všetkých (režim základ) v oranžovom okrese, vítať ich môžu len v exteriéri, pričom na terase môže byť maximálne desať osôb.

Ak sa reštaurácia v oranžovom okrese rozhodne fungovať v režime OTP (očkovaní, testovaní, po prekonaní ochorenia COVID-19), na terase pre ňu limity stanovené nie sú, v interiéri však môžu pri jednom stole sedieť maximálne štyri osoby alebo len osoby z jednej domácnosti a medzi stolmi musia byť dvojmetrové rozostupy. Rovnaké sú pravidlá aj pre režim "zaočkovaní".

Ak chce reštaurácia v červenom okrese obslúžiť bez výnimky všetkých, otvoriť môže jedine cez okienkový predaj a rozvoz. Ak si vyberie režim OTP alebo režim "zaočkovaní", platia tu rovnaké kapacitné obmedzenia ako v oranžových okresoch.

Ak sa reštaurácia v bordovom okrese rozhodne vpustiť len zaočkovaných, vonku môže fungovať bez obmedzení, v interiéri môžu sedieť maximálne štyri osoby pri jednom stole alebo osoby z jednej domácnosti a rozloženie stolov musí byť aspoň na dva metre od seba. Je tu tiež povolené konzumovať len posediačky. Pri režime OTP je už v bordových okresoch povolené vítať hostí len v exteriéri, bez kapacitných obmedzení s rozostupom stolov aspoň na dva metre od seba. V režime "základ" je opäť povolený len okienkový predaj a rozvoz, pričom ÚVZ zdôraznil, že pri predaji jedál so sebou alebo cez donášku nie sú žiadne obmedzenia.

Hotely a ubytovacie zariadenia

Hotely a ubytovacie zariadenia môžu v zelených okresoch ubytovať hostí bez obmedzení. V oranžových okresoch majú hotely zakázané otvoriť bez kontroly pre všetkých, avšak, ak si vyberú režim OTP alebo "zaočkovaní", môžu fungovať bez kapacitného limitu.

V červených a bordových okresoch je takisto ubytovanie v režime "základ" zakázané, pre zaočkovaných tu však naďalej žiadne obmedzenia neplatia. Ak sa hotel v červenom či bordovom okrese rozhodne uplatňovať režim OTP, môže na jednej izbe ubytovať maximálne dve dospelé osoby alebo len členov jednej domácnosti.

Taxislužby v zelených okresoch žiadne obmedzenia trápiť nemusia. V oranžových okresoch môžu taxikári odviezť najviac dve osoby v jednom rade vrátane vodiča a v červených či bordových okresoch takisto maximálne dve osoby v jednom rade, musia však po každom zákazníkovi dezinfikovať priestory.

Obchody

Prevádzkari si môžu vybrať z troch režimov fungovania, ale predajne potravín a drogérie si môžu vybrať len z dvoch – OTP (očkovaní, testovaní, po prekonaní covid) alebo základ, teda pustia všetkých zákazníkov. Ak prevádzka v bordovom okrese funguje v režime základ, prevádzkar je povinný zaviesť tzv. seniorské hodiny. A to v dňoch pondelok až piatok od 9.00 do 11.00 h.

Obchodné domy v oranžových okresoch môžu púšťať maximálne jednu osobu na 15 štvorcových metrov (m2), pričom môžu mať naďalej otvorené sedacie sekcie a detské kútiky. Naopak, tie musia byť zatvorené, ak sa obchodný dom nachádza v červenom či bordovom okrese. Rozlohové obmedzenia sú v týchto farbách rovnaké ako v oranžových okresoch.

Čítajte na ďalšej strane: Ako je to s oslavami, či hromadnými podujatiami >>