TOP 10 POTRAVÍN NA JESEŇ: Čo pomôže s chudnutím a číslo 3 má zázračné účinky!
27. 9. 2022, 18:00 (aktualizované: 1. 6. 2024, 14:35)

Zdroj: shutterstock
Leto je už za nami, dni sú kratšie a vonku je čoraz chladnejšie. Namiesto teplých dní nás len občas "zohreje" zubaté slniečko a vonku pofukuje studený vetrík. Chrípková sezóna nám už pomaly klope na dvere, a preto je vhodný čas na posilnenie imunity. Ktoré potraviny by ste mali počas jesene zaradiť do vášho jedálnička?
1. Jablká
Jablká sú zázrakom jesene! Dajú sa konzumovať čerstvé alebo pečené v koláči. Sú plné antioxidantov s protizápalovým účinkom a už jedno jablko obsahuje približne 4 gramy vlákniny. Šťava z jabĺk sa môže miešať so zeleninovými šťavami. Užitočná je pri horúčkach a zápaloch, ale aj pri redukcii hmotnosti. Čo ste možno nevedeli, jablká pozitívne vplývajú aj na činnosť ľudského mozgu a znižujú pravdepodobnosť alzheimera.

Zdroj: Shutterstock
Zrýchlite metabolizmus jednoduchými potravinami.
2. Hrušky
Hrušky podporujú imunitu a obsahujú značné množstvo vitamínu C či vitamínov skupiny B, vďaka čomu sú dôležité na zabezpečenie silného imunitného systému. Majú antioxidačné a protizápalové účinky a chránia pred srdcovými ochoreniami. Málokto však vie, že pravidelná dávka hrušiek dokáže znížiť riziko mŕtvice až o 50 %.
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Hrušky
3. Ružičkový kel
Nie je len vhodnou prílohou k mäsu a na ozdobu studených mís. Vďaka vysokej koncentrácií vitamínu B1-tiamínu a B9-kyseliny listovej je vhodný pre všetkých, ktorí trpia chronickou únavou. Kyselina listová vplýva pozitívne na vašu náladu a je taktiež vhodná pre osoby, ktoré pociťujú nadmerný stres. Čo ste možno nevedeli, jedna šálka ružičkového kelu obsahuje viac ako 120 % denného odporúčaného množstva vitamínu C.
Zdroj: Shutterstock
Ružičkový kel
4. Karfiol
Aj keď ho mnohí z nás nekonzumujú pravidelne, v zime by sme mali zaradiť karfiol do jedálnička častejšie, než by sme si mohli myslieť. Vďaka vysokému podielu vody a biologicky aktívnych látok, je jedným z najzdravších druhov zeleniny. Okrem toho, že výborne chutí, je aj skvelou prevenciou proti rakovine a je taktiež vynikajúcim zdrojom vitamínu C.
Zdroj: Shutterstock
Karfiol
5. Tekvica
Napriek hustej konzistencii tekvica nepatrí ku kalorickým bombám. Uskladnená vydrží v tmavej miestnosti 3 až 5 mesiacov a je cenným zdrojom vápnika, železa či horčíka.
Zdroj: Shutterstock
Tekvica
6. Sladké zemiaky
Jedna porcia pečeného sladkého zemiaka poskytuje takmer polovicu denných potrieb vitamínu C. Okrem toho, že skvele chutí, udržuje zdravé trávenie, zlepšuje zdravie očí, vyživuje mozog a čo mnohí počas jesene ocenia je fakt, že pomáha zmierňovať stres a úzkosť.
Zdroj: Shutterstock
Sladký zemiak
7. Červená repa
Už antickí Gréci a Rimania ju využívali na znižovanie telesnej teploty počas horúčok. Obsahuje 90 percent vody, 7 percent cukrov, veľa minerálnych látok ako je kremík, draslík, železo či horčík, znižuje krvný tlak a zlepšuje fungovanie mozgu. Rovnako je červená repa vhodná v boji proti zákernej rakovine a jej vznikajúcim bunkám.
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Červená repa
8. Granátové jablká
Patria k najznámejším jesenným plodom. Prinášajú energiu a veľa vitality, povzbudzujú pozitívne emócie a zbavujú stresu. Niektoré štúdie dokonca ukázali, že šťava z granátového jablka má vyššiu hladinu antioxidantov ako červené víno.
Zdroj: pinterest/gastronom.ru
Pre milovníkov kyselkavej chuti zvoľte granátové a klasické jablko.
9. Grapefruit
Konzumovanie grapefruitu pravidelne môže byť prospešné pre váš imunitný systém. Obsahuje veľa vitamínu C, pektín znižujúci hladinu cholesterolu a je bohatým zdrojom lykopénu. Grep taktiež znižuje hladinu cholesterolu a pravidelnou konzumáciou možno zabrániť cukrovke.
Zdroj: Shutterstock
Grapefruit
10. Datle
Sú vynikajúce pre ľudí, ktorí trpia poruchou spánku. Stačí, keď pred vyčistením zubov zjedia päť datlí. Okrem toho zmierňujú zápal a sú vynikajúce na zahnanie pocitu hladu. Pri poklese výkonnosti a únave, napr. po obede, pôsobia datle ako "osviežujúca droga."
Zdroj: Shutterstock
Datle