Reklama

To tu ešte nebolo! JEDÁLNIČEK vám pripraví UMELÁ INTELIGENCIA!

Reklama

Už čoskoro bude na Slovensku možné dať si vytvoriť jedálniček na mieru. A spraví vám ho umelá inteligencia! O tom, prečo ju vedci pribrali do tímu, nám vysvetlil expert na črevný mikrobióm Martin Haranta.

Ako to vlastne bude fungovať?

Každý z nás má v hrubom čreve obrovské množstvo baktérií , ktoré ovplyvňujú nielen trávenie, ale všetky sústavy v tele. My na základe vzorky stolice zanalyzujeme v laboratóriu mikrobióm konkrétneho človeka, tak zistíme akých baktérií má priveľa aj aké mu chýbajú a vieme odporučiť akými potravinami sa dajú nahradiť. To je ale veľmi zjednodušene povedané.

Ale prečo to robí umelá inteligencia a nie dietológ?

Výhoda umelej inteligencie je v tom, že my máme od pacienta, ktorého analyzujeme obrovské množstvo dát a zároveň máme obrovské množstvo štúdií, ktoré hovoria, čo sa udeje v mikrobióme, keď zjete brokolicu, čo sa udeje, keď zjete cibuľu a tak ďalej. Genialita umelej inteligencie je v tom, že dokáže porovnať toto obrovské množstvo čísel z analýzy pacienta a štúdií o potravinách.

Zdroj: Komunikačná agentúra BeeContent

Expert na črevný mikrobióm Martin Haranta.

Čo to znamená pre pacienta?

Umelá inteligencia povie presne, že dotyčný má jesť napríklad viac zemiakov a karfiolu, menej červeného mäsa a cibule a maslo vôbec. Tých odporúčaní je samozrejme oveľa viac.

Takže to nie je jedálniček, čo mám jesť na raňajky, obed a večeru, ale zoznam pre mňa dobrých a nevhodných jedál?

Áno, umelá inteligencia urobí zoznam, ktoré potraviny by vám mali pomôcť a ktoré vám naopak škodia. Napríklad, keď potrebujete, aby vám vyrástli bifidobaktérie, tak musíte jesť špecifické potraviny bohaté na niektoré druhy vláknin, z ktorých rastú bifidobaktérie.

Správna strava dokáže liečiť

- Funkčné poruchy trávenia (hnačky, zápchy meteorizmus, bolesti,...) - AHD - Kožné ochorenia – ekzém, akné, psoriáza - Prevencia rakoviny hrubého čreva - Prevencia cukrovky 2. typu - Cukrovka 2. typu - IBD - Ulcerózna kolitída a Crohnova choroba - Optimalizácia životného štýlu - Syndróm dráždivého čreva - Histamínová intolerancia - Poruchy autistického spektra - ADHD - Depresia a úzkosť - Metabolický syndróm

Berie pritom ohľad aj na diagnózu či problémy daného pacienta?

Áno, to je tiež súčasťou analýzy. Napríklad, keď má niekto syndróm dráždivého čreva, má často problém s takzvanými fruktánmi, ktoré sa nachádzajú v niektorej zelenine alebo obilninách. Tento poznatok sa zahrnie do výsledku a ukáže človeku, že si má dať pozor pri potravinách bohatých na fruktány a ktoré potraviny to sú. Potvrdilo sa nám, že keď takýto človek niektoré potraviny bohaté na fruktány vysadí, jeho stav sa veľmi zlepší.     
  

Kedy by mal človek o takúto analýzu požiadať?

Môže to urobiť aj zdravý človek, v rámci prevencie. Je tam veľmi silný prevenčný faktor voči niektorým druhom rakovín, napríklad rakovine hrubého čreva, ktorej je u nás veľmi veľa. Pritom práve pri tejto diagnóze je dokázané, že keď zmeníme stravu, je oveľa menšia pravdepodobnosť, že ochorieme.

Zdroj: BeeContent

Takto vyzerá odberná sada na odber stolice, ktorú potom vyhodnotí umelá inteligencia.

Pri akých ďalších ochoreniach je vhodná strava najlepšou prevenciou?

Napríklad  vieme, že keď je poškodený črevný mikrobióm, je oveľa pravdepodobnejšie, že vo vyššom veku vznikne nejaké chronické ochorenie, napríklad diabetes 2. typu  alebo ateroskleróra.

Prví, ktorí sa o takúto analýzu budú zaujímať, budú asi ľudia s tráviacimi ťažkosťami...

Je veľa ľudí, ktorí majú poruchy trávenia  a práve tam môže takáto diéta priniesť veľmi dobré výsledky. Dokonca sa dá zamerať aj na manipuláciu hmotnosti.

Dá sa pomocou tohto spôsobu stravovania aj zdravo schudnúť?

My paradoxne veľmi neriešime chudnutie, skôr naopak, lebo ľudia, ktorí majú poruchy trávenia, majú väčšinou problém pribrať.

Ale principiálne by ste vedeli vytvoriť aj jedálniček na chudnutie, či nie?

Pokiaľ ide o chudnutie, to je pre nás námet do budúcnosti, ale ja som pri hmotnosti skôr zástanca zdravej stravy a vhodného pohybu a nie hľadania skratiek.

Váš jedálniček ale nie je skratka ani krátkodobá záležitosť. To je skôr výzva na celý život...

Dúfam, že áno. Uvažujeme ešte nad tým, že by sa malo po nejakom čase robiť aj pretestovanie, lebo situácia v tele sa môže zmeniť.

Zdroj: Shutterstock

Dostatok ovocia a zeleniny odporúčajú vedci, aj AI.

Platí ešte základné odporúčanie, že ak chceme byť zdraví, máme jesť veľa ovocia, zeleniny a vlákniny?

Ale áno, to je pre zdravý mikrobióm správne, len treba vedieť  ktoré druhy konkrétne, aby sme svoje zdravie posunuli na vyššiu úroveň.

Ako dlho trvalo, kým ste vytvorili tento model  a kedy sa dostane do praxe?

Pracovali sme na tom posledné štyri roky spoločne s kolegami z univerzity v holandskom Maastrichte, skôr nebol dostatok dát z výskumu na to, aby sa dalo seriózne povedať, čo sa v tele stane, keď zjem tú či onú potravinu. Výskum mikrobiómu postupuje našťastie veľmi rýchlo, takže dnes môžeme s určitosťou povedať, že veci, ktoré odporúčame, fungujú.

Vám to trvalo 4 roky, ako dlho trvá pacientom, kým pocítia priaznivé účinky takejto diéty?

Treba na rovinu povedať, že to nie je beh na krátke trate, trvá to mesiace. Minimálne tri mesiace neuvidíte žiadny výsledok, často aj dlhšie. Treba sa vyzbrojiť trpezlivosťou, ale pri funkčných poruchách trávenia to jednoznačne funguje a keď pacient vytrvá, jeho kvalita života sa veľmi zlepší.  Môže jesť chutne a pritom významne zlepšovať svoje zdravie.

Anketa

Dali by ste si urobiť jedálniček umelej inteligencii?

  • Určite áno, spojenie vedci - AI je super!48%
  • Áno, má to vedecký základ a AI vie zhrnúť informácie.25%
  • Áno, hoci si nemyslím, že by fungoval stopercentne.0%
  • Vyskúšal/a by som to, za pokus to stojí.16%
  • Nie, neverím tomu.9%

Hlasovanie bolo ukončené

Prečítajte si tiež:

Vyberáme pre vás niečo PLUS