Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Tmavé škvrny na karfiole? Môžeme ho ešte jesť alebo ho radšej vyhodiť? Odpoveď vás prekvapí!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Jednoduchý karfiolový šalát poteší nielen chuťové bunky
    Reklama

    Máte v chladničke karfiol a objavili sa na ňom čierne škvrny? Kladiete si otázku či ho ešte môžete zjesť alebo ho radšej vyhodiť? Túto dilemu sme vyriešili za vás! Tu je odpoveď!

    Niekto sa snaží čierne fľaky umyť v presvedčení, že je to špina, iní ich väčšinou poodkrajujú alebo jednoducho celý karfiol vyhodia do koša s tým, že je pokazený. Ale kto to robí správne? Naozaj by ste nemali jesť čierne časti?

    Podľa článku Huffington Post škvrny na karfiole nie sú príznakmi infekcie, ale zvyčajne ide o oblasti, kde zelenina začala starnúť a oxidovať, čo sa môže vyskytnúť v dôsledku vystavenia vzduchu a svetlu.

    Ide v podstate o prirodzený proces, podobný tomu, keď jablko po rozkrojení zhnedne. Takže tak, ako to robíme s jablkami, môžeme úplne pokojne zjesť aj karfiol, aj keď má na sebe nejaké tmavé fľaky.

    Oxidačný proces nevedie k tvorbe škodlivých zlúčenín a je prirodzenou reakciou medzi fenolmi a kyslíkom, takže pri konzumácii karfiolu nemusíte mať žiaden strach o svoje zdravie.

    To ale neznamená, že karfiol môžeme jesť v akomkoľvek stave. Ak sú fľaky malé a karfiol inak vonia a pôsobí sviežo, čiže je chrumkavý, pokojne ho zjedzte s tým, že predtým vyrežete čierne časti. Ak sú však škvrny rozsiahle, karfiol páchne alebo má slizkú štruktúru, sú to znaky, že sa zelenina pokazila a je lepšie ju vyhodiť.

    Okrem viditeľných škvŕn si všímajte aj farebné zmeny, napríklad žltnutie, no dobrým indikátorom je aj náš nos: čerstvá zelenina by nemala vydávať silný nepríjemný zápach.

    Napokon, veľa o jeho stave môže napovedať aj jeho textúra: čerstvý karfiol je tvrdý a chrumkavý.

    A čo by sa mohlo stať, keby sme pokazený karfiol zjedli? Nič vážne, aj keď sa môže objaviť bolesť brucha a hnačka, ale radšej to neskúšajte!

    A čo robiť, aby vydržal dlho čerstvý? Skladujte ho vo vzduchotesnej nádobe v chladničke, pretože nízka teplota a vlhkosť spomaľujú oxidačný proces. Karfiol tiež pred uskladnením neumývajte.

    Prečítajte si tiež:

    Vyberáme pre vás niečo PLUS