Na prácu usilovných včiel sa môžeme spoľahnúť, väčšinou vyrobia med veľmi dobrej kvality. Pokaziť sa však môže pri spracovaní. Poctivý včelár do medu nič nepridáva, a to ani cukor, špekulant však hľadá rôzne cesty, ako znížiť náklady a viac zarobiť.
Odborník o nástrahách v prírode: Čo vás ochráni pred nepríjemným hmyzom a parazitmi?
Poznáme niekoľko druhov medov
Vo všeobecnosti sú agátové a kvetové medy svetlé, lesné a medovicové tmavé, čo je dané obsahom minerálnych látok. Ktorý z nich je zdravší? Máme kupovať svetlý alebo radšej tmavý med? Včelári sa zhodujú v tom, že každý je zdravý, či už lesný, agátový, alebo lipový.
Včelie baktérie namiesto antibiotík? Liečivé účinky medu vedecky dokázané!
Všade totiž včely pridávajú rovnaké množstvo svojich látok. Niektorí odborníci sú však presvedčení, že tmavé medy majú vyšší antibakteriálny účinok a obsahujú viac antioxidantov. Rozhodujte sa však aj podľa toho, ako vám med vonia a chutí.
Dôležité je tiež, aby bol dostatočne hustý. „To znamená, aby mal obsah vody aspoň pod 18 percent. Vtedy je veľmi kvalitný,“ upresnil pre portál izdravie.sk Dušan Dedinský, ktorý sa venuje včelárstvu celý život.