Tieto potraviny už nikdy nedajte do chladničky: Stávajú sa v nej TOXICKÉ! Robili ste to aj vy?
25. 2. 2024, 11:00 (aktualizované: 1. 6. 2024, 16:46)

Zdroj: IG/drdimplejangda
Robíme to bežne a často nad tým ani neuvažujeme. Nie všetky potraviny sú však v chladničke v bezpečí. Niektoré sa môžu zmeniť na toxické!
Väčšina ľudí považuje chladničku za bezpečné miesto na skladovanie potravín. Neplatí to však pre všetky potraviny a jedlá. Niektoré sa v chladničke môžu stať toxickými a môžu nám privodiť vážne zdravotné ťažkosti, zlyhania orgánov či prospieť k vývoju rakoviny. Pozrite si zoznam potravín, ktoré v chladničke nemajú podľa odborníčky na ajurvédu doktorky Dimple Jangda čo hľadať!
Zdroj: Shutterstock
CESNAK
„V cesnaku sa môžu nachádzať spóry spôsobujúce botulizmus, ktoré sa pri zlom skladovaní môžu aktivovať. Vždy, keď úroveň vlhkosti prekročí 60 %, môžu začať rásť plesne. Úroveň vlhkosti v chladničkách býva ešte vyššia ako 60 % a existuje aj mnoho druhov plesní, ktoré dokážu prežiť pri nižších teplotách. Uskladnenie v chladničke môže stimulovať rast, ktorý vedie ku klíčeniu. Plesne na cesnaku môžu produkovať toxické zlúčeniny známe ako MYCOTOXINY, ktoré môžu pri požití spôsobiť vážne zdravotné ťažkosti," opísala doktorka Jangda s tým, že pleseň na cesnaku je spájaná aj s vznikom rakoviny. Pleseň spoznáte aj vďaka zápachu. Preto radí vždy si kúpiť čerstvý neošúpaný cesnak. Ošúpať by ste ho mali až v tom momente, keď ho idete použiť do varenia. Ošúpaný cesnak použite, nikdy ho nedávajte do chladničky.
Zdroj: Shutterstock
CIBUĽA
Ďalšou potravinou na zozname je cibuľa. „Cibuľa nie je rezistentná voči nízkym teplotám. Ak ju dáte do chladničky, škrob z nej sa začne meniť na cukor a začne chytať pleseň. Veľa ľudí robí chybu, že pri varení rozkrojí cibuľu, polovicu z nej použije a druhú polovicu uskladní do chladničky. Nikdy to nerobte. Začne na seba zbierať všetky baktérie z priestoru a podliehať plesni. Ak je niekto chorý, odporúča sa rozkrojiť cibuľu a dať ju do rohu miestnosti, aby na seba prilákala a zozbierala všetky nezdravé baktérie z prostredia," vysvetlila doktorka vo videu.

Zdroj: tasr
Zdroj: Shutterstock
ZÁZVOR
„Zázvor začne veľmi rýchlo podliehať plesni, ak ho dáte do chladničky, môže to zapríčiniť dysfunkciu obličiek či zlyhanie pečene," popísala doktorka.

Zdroj: mh
„Veľa ľudí skladuje v chladničke uvarenú ryžu. Myslia si, že im to pomôže pri problémoch so srdcom a s hladinou cukru v krvi. Ale v skutočnosti je ryža jednou z potravín, ktorá podlieha plesni najrýchlejšie. Ak ju už musíte dať do chladničky, nikdy nie na viac ako 24 hodín," varovala lekárka Jangda.
Prečítajte si tiež: