Reklama

Tieto potraviny už nikdy nedajte do chladničky: Stávajú sa v nej TOXICKÉ! Robili ste to aj vy?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Doktorka varuje: Tieto potraviny už nikdy nedajte do chladničky: Stávajú sa v nej TOXICKÉ!
    Zdroj: IG/drdimplejangda
    Reklama

    Robíme to bežne a často nad tým ani neuvažujeme. Nie všetky potraviny sú však v chladničke v bezpečí. Niektoré sa môžu zmeniť na toxické!

    Väčšina ľudí považuje chladničku za bezpečné miesto na skladovanie potravín. Neplatí to však pre všetky potraviny a jedlá. Niektoré sa v chladničke môžu stať toxickými a môžu nám privodiť vážne zdravotné ťažkosti, zlyhania orgánov či prospieť k vývoju rakoviny. Pozrite si zoznam potravín, ktoré v chladničke nemajú podľa odborníčky na ajurvédu doktorky Dimple Jangda čo hľadať!

    „V cesnaku sa môžu nachádzať spóry spôsobujúce botulizmus, ktoré sa pri zlom skladovaní môžu aktivovať. Vždy, keď úroveň vlhkosti prekročí 60 %, môžu začať rásť plesne. Úroveň vlhkosti v chladničkách býva ešte vyššia ako 60 % a existuje aj mnoho druhov plesní, ktoré dokážu prežiť pri nižších teplotách. Uskladnenie v chladničke môže stimulovať rast, ktorý vedie ku klíčeniu. Plesne na cesnaku môžu produkovať toxické zlúčeniny známe ako MYCOTOXINY, ktoré môžu pri požití spôsobiť vážne zdravotné ťažkosti," opísala doktorka Jangda s tým, že pleseň na cesnaku je spájaná aj s vznikom rakoviny. Pleseň spoznáte aj vďaka zápachu. Preto radí vždy si kúpiť čerstvý neošúpaný cesnak. Ošúpať by ste ho mali až v tom momente, keď ho idete použiť do varenia. Ošúpaný cesnak použite, nikdy ho nedávajte do chladničky.

    Ďalšou potravinou na zozname je cibuľa. „Cibuľa nie je rezistentná voči nízkym teplotám. Ak ju dáte do chladničky, škrob z nej sa začne meniť na cukor a začne chytať pleseň. Veľa ľudí robí chybu, že pri varení rozkrojí cibuľu, polovicu z nej použije a druhú polovicu uskladní do chladničky. Nikdy to nerobte. Začne na seba zbierať všetky baktérie z priestoru a podliehať plesni. Ak je niekto chorý, odporúča sa rozkrojiť cibuľu a dať ju do rohu miestnosti, aby na seba prilákala a zozbierala všetky nezdravé baktérie z prostredia," vysvetlila doktorka vo videu.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Lidl: Zákazníkovi namiesto mikroténového sáčku ponúkame alternatívu vo forme eko-sieťky
      Zdroj: tasr

      „Zázvor začne veľmi rýchlo podliehať plesni, ak ho dáte do chladničky, môže to zapríčiniť dysfunkciu obličiek či zlyhanie pečene," popísala doktorka.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Tieto potraviny sú bezpečné aj po dátume minimálnej trvanlivosti
        Zdroj: mh

        „Veľa ľudí skladuje v chladničke uvarenú ryžu. Myslia si, že im to pomôže pri problémoch so srdcom a s hladinou cukru v krvi. Ale v skutočnosti je ryža jednou z potravín, ktorá podlieha plesni najrýchlejšie. Ak ju už musíte dať do chladničky, nikdy nie na viac ako 24 hodín," varovala lekárka Jangda.

        Prečítajte si tiež:

        Autor článku

        Zaujíma ju aktuálne dianie, novinky, ale aj zlepšováky. Vyhľadáva témy z oblasti financií, školstva, zdravotníctva, gastra či cestovania.