TEST soli v potravinách: Presolené sú aj sladkosti, ktoré dávate svojim deťom!
18. 2. 2018, 8:00 (aktualizované: 10. 7. 2024, 12:57)

Zdroj: shutterstock
Začal sa pôst, a tak ste sa rozhodli ozdraviť a odľahčiť svoj jedálny lístok? Okrem vylúčenia tukov či sladkostí nezabudnita ani na soľ, ktorá má na svedomí vysoký krvný tlak, ohrozuje naše srdce, cievy aj obličky. Potraviny vyberajte naozaj pozorne. Test totiž ukázal, že je i v pečive, dokoncna v sladkostiach!

Zdroj: archív

Zdroj: archív

Zdroj: archív
Galéria k článku
Hoci soľ oprávnene získala nelichotivý prívlastok „biela smrť“, Slováci si jej doprajú dvakrát viac ako by mali. Denná dávka by podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) nemala u dospelého prekročiť 5 gramov, čo je 1 čajová lyžička. Takéto množstvo sa však dá raz-dva prešvihnúť! Spoločný test denníka MF Dnes a iniciatívy Viem, čo jem a pijem potvrdil, že soľ je všade, aj v sladkých maškrtách! Ak by ste ju doma úplne prestali používať a zo stola odstránili soľničku, aj tak si nepomôžete. Ide totiž len o 20 % z konzumovaného množstva, zvyšných 80 % zjeme v potravinách, ktoré si prinesieme z obchodu.
Zdroj: shutterstock
Zo soľničky prijmeme len málo soli, zvyšok sa skrýva v potravinách.
„K potravinám, ktoré najviac zvyšujú príjem soli, patria chlieb, mäsové výrobky, syry, hotové jedlá, ale aj raňajkové cereálie,“ informuje lekárka Iveta Trusková z Úradu verejného zdravotníctva. Pečivo je hlavným zdrojom soli nie pre množstvo, ktoré obsahuje, ale preto, že ho jeme často. Odborníci pritom mnohé vážne zdravotné problémy spájajú práve s vysokým príjmom soli. „Až 95 % sodíka skonzumujeme vo forme soli, pričom práve sodík zvyšuje krvný tlak a je rizikovým faktorom srdcovo-cievnych ochorení aj mozgových príhod,“ upozorňuje lekárka. Nadbytok soli zaťažuje aj obličky a prispieva k obezite, pretože slané zvyšuje chuť do jedla. Riešením je nesoliť a jesť veľa ovocia a zeleniny, ktoré sú bohaté na draslík.
Do roku 2025 z potravín soľ odoberú
Národný akčný plán pre potraviny a výživu na roky 2017 až 2025 ráta s postupnou úpravou potravín tak, aby sa do nich pridávalo menej soli, ale aj cukru a nadbytočného tuku. Soľ sa v potravinárstve používa nielen pre chuť, ale aj na predĺženie trvanlivosti potravín. Pomáha tiež pri rôznych technologických spracovaniach jedál.
Zdroj: archív
Odporúčaná denná dávka: 5 g = 1 čajová lyžička
Ako znížiť obsah soli v jedálničku
- Čítajte etikety potravín, zamerajte sa na množstvo soli.
- Jedzte menej konzervovaných, instantných a sterilizovaných pokrmov.
- Zo stola odstráňte soľničku.
- Pri príprave jedál používajte koreniny a bylinky.
- Športujte. Pri potení sa zbavíte prebytočnej soli v tele.
- Zvýšte príjem čerstvých potravín, zeleniny a ovocia.
- Údeniny nahraďte mäsom, ktoré si sami pripravíte.
- Dbajte na pestrý jedálniček.
- Dodržujte pitný režim, pomôžete svojim obličkám.
- Namiesto čipsov, tyčiniek a iných slaných pochutín si dajte hrsť nepražených nesolených orieškov.
Aj v jedálňach to preháňajú
- Pracovníci Úradu verejného zdravia preskúmali vlani 375 vzoriek hotových jedál zo zariadení spoločného stravovania. Ukázalo sa, že jeme presolené polievky aj hlavné chody.
- „Pri porovnaní zisteného obsahu soli v obedovom menu s tolerovateľnou hodnotou 5 g denného príjmu soli uvedená hodnota dosiahla až 117,36 % z denného príjmu,“ uviedla lekárka Iveta Trusková. Najviac soli bolo v jedálňach na pracovisku, najmenej v nemocniciach. „Napriek tomu, že limit pre soľ sa v hotových pokrmoch, aj v chlebe a pečive sprísnil, je potrebné pokračovať v aktivitách podporujúcich znižovanie obsahu pridávanej soli,“ uviedla Trusková.
Koláče, keksy
- Ukázalo sa, že soľ je aj v sladkých potravinách. Nejde o veľké množstvo, ale ani zanedbateľné. Sušienky Bebe Dobré ráno predstavujú 12 % dennej dávky soli u dieťaťa a 1 plátok bábovky až 14 %.
Zdroj: archív
Koláče a keksy
Cereálie
- Pri cereáliách je problém vyšší cukor, ktorý pravdepodobne prekrýva aj slanú chuť. Ak si na raňajky doprajete väčšiu porciu ako 30 gramov, ľahko si vyčerpáte aj 20 % z dennej odporúčanej dávky soli. V teste len cereálie BonaVita neobsahujú ani zrnko soli. Pozor by si mali dávať rodičia, ktorých deti ich rady jedia.
Zdroj: archív
Cereálie
Pečivo
- Pečivo neobsahuje najviac soli, ale konzumujeme ho v najväčšej miere. Preto sa aj najviac podieľa na príjme soli. Pozor najmä na pečivo sypané soľou. Z testu prekvapilo množstvo soli v minitoastoch BonaVita. Pečivo s celozrnnou múkou budí dojem zdravej stravy. Jedna porcia vyčerpá až 21 % z denného príjmu.
Zdroj: archív
Pečivo