Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

TEST rastlinných produktov: Schudnúť vám určite nepomôžu, TOTO má až o 57 percent viac kalórií

Otestovali sme rastlinné alternatívy potravín: Pomôžu vám schudnúť?

Zdroj: mh

Reklama

Rastlinné alternatívy už pravidelne pridáva do svojho jedálnička 22 percent ľudí, aspoň to tvrdí prieskum jedného z reťazcov v Česku. Niektorí predajcovia tvrdia, že prechod na vegánsku stravu má ľuďom pomôcť schudnúť. Odborníci na stravu však len krútia hlavami. Otestovali sme preto dostupné vegánske potraviny. Aký bol výsledok?

Ochutnali ste už mandľové mlieko či rastlinný burger? Ponuka obchodov sa neustále rozrastá o nové rastlinné náhrady bežných potravín. „Obľuba alternatív živočíšnych bielkovín je hlavne u mladšej generácie,“ povedal Jiří Mareček, hovorca spoločnosti Albert. „Snažíme sa načúvať našim zákazníkom, ktorí majú záujem o alternatívne produkty,“ uviedla Martina Dvořáková, hovorkyňa siete Penny. Cieľom viacerých predajní je, aby rastlinné alternatívy v budúcnosti tvorili až 40 % ich ponuky. „Určite budeme svedkami väčšieho zbližovania cien mäsových výrobkov a rastlinných alternatív. Vidíme, že veľa ľudí je čoraz tučnejších, v prípade detskej obezity môžeme hovoriť takmer o epidémii,“ povedal pre CNN Prima NEWS Tomáš Prouza, prezident Zväzu obchodu a cestovného ruchu.

Český minister poľnohospodárstva s tým však nesúhlasí. „Je to úplný nezmysel. Je to vec ich marketingu a dokonca si myslím, že je to chyba voči niektorým základným normám,“ povedal minister Marek Výborný (KDU-ČSL). Ani odborníci na výživu si nie sú istí, či sú rastlinné náhrady receptom na boj proti obezite. Podľa nich ide často o tzv. vysoko spracované potraviny, ktoré paradoxne opäť vedú k nadváhe.

Vegánske výrobky sa v poslednom čase stali synonymom zdravej výživy, no slovo vegánsky charakterizuje len to, že ide o rastlinný produkt. „Vo všeobecnosti by sme sa mohli pozerať na rastlinné potraviny ako na tie zdravé, ale je rozdiel, ak hovoríme o orieškoch, pohánke, strukovinách či zelenine alebo produktoch, ktoré prešli množstvom technologických úprav, aby sa dostali do finálnej podoby – čiže o vysoko spracovaných potravinách, ktorých dlhodobá a pravidelná konzumácia môže viesť k zvýšenému riziku obezity, kardiovaskulárnych ochorení či diabetu,“ upozornila odborníčka na výživu Judita Tkáčová.

Súhlasí s ňou aj lekár a výživový špecialista Boris Bajer: „Všeobecne konzumujeme menej rastlinnej stravy, ako sa odporúča. Raslinná strava obsahuje dôležité látky – vlákninu, polyfenoly, antioxidanty, vitamíny a minerály. Je však rozdiel, či ide o minimálne spracovanú alebo vysokospracovanú potravinu. Ak by som si mal zvoliť medzi rastlinnou náhradou syra, vyrobenou z kokosového oleja a bez obsahu bielkovín, alebo kvalitným syrom, zvolím určite syr.“

AKO DOPADOL TEST 11 VEGÁNSKYCH PRODUKTOV Z NAŠICH OBCHODOV? Čítajte na ďalšej strane »»»

Vyberáme pre vás niečo PLUS