TEST rastlinných produktov: Schudnúť vám určite nepomôžu, TOTO má až o 57 percent viac kalórií
30. 5. 2025, 5:45

Zdroj: mh
Rastlinné alternatívy už pravidelne pridáva do svojho jedálnička 22 percent ľudí, aspoň to tvrdí prieskum jedného z reťazcov v Česku. Niektorí predajcovia tvrdia, že prechod na vegánsku stravu má ľuďom pomôcť schudnúť. Odborníci na stravu však len krútia hlavami. Otestovali sme preto dostupné vegánske potraviny. Aký bol výsledok?
Zdroj: mh
Zdroj: mh
Zdroj: mh
Galéria k článku
Ochutnali ste už mandľové mlieko či rastlinný burger? Ponuka obchodov sa neustále rozrastá o nové rastlinné náhrady bežných potravín. „Obľuba alternatív živočíšnych bielkovín je hlavne u mladšej generácie,“ povedal Jiří Mareček, hovorca spoločnosti Albert. „Snažíme sa načúvať našim zákazníkom, ktorí majú záujem o alternatívne produkty,“ uviedla Martina Dvořáková, hovorkyňa siete Penny. Cieľom viacerých predajní je, aby rastlinné alternatívy v budúcnosti tvorili až 40 % ich ponuky. „Určite budeme svedkami väčšieho zbližovania cien mäsových výrobkov a rastlinných alternatív. Vidíme, že veľa ľudí je čoraz tučnejších, v prípade detskej obezity môžeme hovoriť takmer o epidémii,“ povedal pre CNN Prima NEWS Tomáš Prouza, prezident Zväzu obchodu a cestovného ruchu.
Český minister poľnohospodárstva s tým však nesúhlasí. „Je to úplný nezmysel. Je to vec ich marketingu a dokonca si myslím, že je to chyba voči niektorým základným normám,“ povedal minister Marek Výborný (KDU-ČSL). Ani odborníci na výživu si nie sú istí, či sú rastlinné náhrady receptom na boj proti obezite. Podľa nich ide často o tzv. vysoko spracované potraviny, ktoré paradoxne opäť vedú k nadváhe.
Vegánske výrobky sa v poslednom čase stali synonymom zdravej výživy, no slovo vegánsky charakterizuje len to, že ide o rastlinný produkt. „Vo všeobecnosti by sme sa mohli pozerať na rastlinné potraviny ako na tie zdravé, ale je rozdiel, ak hovoríme o orieškoch, pohánke, strukovinách či zelenine alebo produktoch, ktoré prešli množstvom technologických úprav, aby sa dostali do finálnej podoby – čiže o vysoko spracovaných potravinách, ktorých dlhodobá a pravidelná konzumácia môže viesť k zvýšenému riziku obezity, kardiovaskulárnych ochorení či diabetu,“ upozornila odborníčka na výživu Judita Tkáčová.
Súhlasí s ňou aj lekár a výživový špecialista Boris Bajer: „Všeobecne konzumujeme menej rastlinnej stravy, ako sa odporúča. Raslinná strava obsahuje dôležité látky – vlákninu, polyfenoly, antioxidanty, vitamíny a minerály. Je však rozdiel, či ide o minimálne spracovanú alebo vysokospracovanú potravinu. Ak by som si mal zvoliť medzi rastlinnou náhradou syra, vyrobenou z kokosového oleja a bez obsahu bielkovín, alebo kvalitným syrom, zvolím určite syr.“
AKO DOPADOL TEST 11 VEGÁNSKYCH PRODUKTOV Z NAŠICH OBCHODOV? Čítajte na ďalšej strane »»»
Strana
1/2