Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

TEST Porovnali sme šunky zo Slovenska, Rakúska a Maďarska: Ktoré drží pokope len hromada éčok a zahusťovadiel?

Kvalitnú šunku spoznáte podľa množstva mäsa.

Zdroj: David Duducz

Reklama

Neviete sa dočkať, ako si na sviatky pochutíte na šunke? Testy kvality potravín v minulosti potvrdili, že zdanlivo rovnaké výrobky sa u nás a v zahraničí môžu líšiť. Ako je to teda s kvalitou veľkonočnej šunky z našich, rakúskych a maďarských obchodov?

Definícia šunky je jasná. „Rozumie sa ňou tepelne opracovaný alebo aj neopracovaný mäsový výrobok zo stehennej svaloviny jatočných zvierat, hydiny, králikov alebo zveri. Šunka z hydinového mäsa môže byť aj z pŕs,“ hovorí potravinár Ladislav Hána. Z 10 produktov, ktoré sme náhodne vybrali v obchodoch v Bratislave a u našich susedov, toto kritérium splnili len tri. Väčšinu vyrobili z pliecka či karé.

„Dôležitý je percentuálny obsah mäsa a obsah bielkovín v 100 gramoch výrobku,“ pripomína odborník. Lenže kým na Slovensku výrobcovia uvádzajú podrobné informácie, rakúski a maďarskí nemusia. Z etikiet na výrobkoch však bolo jasné, že maďarské a rakúske, hoci drahšie, obsahovali viac mäsa ako slovenské. V tých bolo navyše veľa škrobu a éčok.

Zdroj: David Duducz

Porovnávali sme sviatočnú šunku z Rakúska, Maďarska aj zo Slovenska.

Na čo si treba dať pri šunkách veľký pozor a čoho sa netreba báť

Tuk: Potravinár Hána tvrdí, že tuku sa nemusíme báť. Najmä intramuskulárny, vnútrosvalový, je nositeľom chuti.

Éčka: Treba obmedzovať výrobky s konzervačnými látkami E249 (dusitan draselný), E250 (dusitan sodný), E251 (dusičnan sodný – čílsky liadok) a E252 (dusičnan draselný). „Lenže veľkovýrobcovia používajú soliace zmesi, kde tieto látky sú,“ uviedol odborník.

Lákavé akcie: „Akciové ceny skôr upozorňujú na horšiu kvalitu, preto je často lepšie siahnuť po drahších výrobkoch,“ radí potravinár.

Užitočný tip: „Je lepšie nájsť si lokálneho výrobcu, ktorého kvalitu máte vyskúšanú, ako kupovať vákuovo balené mäsá v supermarketoch,“ radí Ladislav Hána.

Zdroj: David Duducz

Porovnávali sme sviatočnú šunku z Rakúska, Maďarska aj zo Slovenska.

Preverte si kvalitu údeného výrobku

  1. Póry či želatínové prúžky v náreze šunky znamenajú, že sú tam zahusťovadlá.
  2. Šunka má mať v reze prirodzenú štruktúru mäsa, aj farbu. Ak je výrazná červená, pri výrobe sa použilo príliš veľa dusitanov. Zelenkasté odlesky zas prezrádzajú použitie polyfosfátov.
  3. Keď vyberiete šunku z vákuového obalu, odmerajte, koľko vody v ňom zostalo. Už dve či tri lyžičky znamenajú, že výrobca pridal do šunky veľa vody.

Zdroj: David Duducz

Porovnávali sme sviatočnú šunku z Rakúska, Maďarska aj zo Slovenska.

Vyberáme pre vás niečo PLUS