VIDEO Mlsajte a buďte zdraví: Tento olej môžete vypiť a ešte vám to aj prospeje
5. 3. 2018, 13:00 (aktualizované: 10. 7. 2024, 13:00)

Zdroj: archív
Často uvažujeme o tom, či je v kuchyni lepší olivový, repkový alebo slnečnicový olej. Postupne sa však dostáva do povedomia aj makový, ktorý má navyše dve výnimočné vlastnosti. Dá sa aj piť a má úžasnú vôňu. A to nie je všetko!
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
Mak je v našom jedálničku odpradávna, ale poznáme ho väčšinou len vo forme makového závinu, buchiet alebo šúľancov. Na nedávnom potravinárskom veľtrhu v Bratislave ho však výrobcovia predstavili v celkom novej polohe - ako olej.
Dáte si štamperlík oleja?
Na veľtrhu návštevníkom ponúkali na ochutnanie rovno štamperlík oleja. Skúsili sme. Bol chuťovo skvelý a voňal ako babičkine šúľance.

Makový olej sa opatrne spracúva lisovaním za studena zo zrelých zrniečok maku siateho. Populárny je najmä v Nemecku a Francúzsku a využívajú ho predovšetkým v studenej kuchyni, pretože pri zohrievaní sa časť jeho prospešných látok ničí.
Makový olej nie je taký mastný, ako iné a preto je príjemný aj na pitie bez akejkoľvek úpravy. Prečo piť olej? Tento určite preto, že obsahuje vysoké množstvo omega 6 mastných kyselín a aj vápnika. Toho obsahuje až 12-krát viac ako kravské mlieko! Okrem toho ešte Fosfor, draslík, horčík, sodík, železo, mangán, meď, zinok aj selén. Z vitamínov skupiny B sú zastúpené hlavne vitamíny B1 a B12. Nechýba v ňom ani vitamín E.
Účinky makového oleja vás dostanú
- zvyšuje imunitu
- pomáha udržiavať pevné kosti a kĺby
- zabezpečuje pevné vlasy a nechty
- pozitívne ovplyvňuje kožné ochorenia (lupienka, ekzém)
- podporuje trávenie a pravidelnú stolicu
- znižuje znižuje vysoký cholesterol
- čistí cievy od „zlého“ tuku
- zmierňuje bolesti hlavy (migrény)
- podporuje krvotvorbu
- má upokojujúce účinky na nervový systém
Užívanie makového oleja je možné aj vnútorne ale aj zvonka, lebo priznivo pôsobí aj na suchú pokožku, ktorú účinne a prírodne hydratuje.