Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Tehuľky, pozor! Týmto jedlám sa vyhýbajte, inak ohrozíte seba aj svoje bábätko.

Tehotné ženy by sa mali vyhýbať potravinám, ktoré by mohli obsahovať nebezpečné baktérie, vírusy a parazity.

Zdroj: Pixabay

Reklama

Okrem toho, že pre tehotné ženy by fajčenie a požívanie alkoholu malo byť na míle vzdialené, čakajúce mamičky by sa mali rovnako vyhýbať aj niektorým potravinám. Tehotenstvo si vyberá daň na matkinom imunitnom systéme a preto je zraniteľnejšia. Tu je zoznam potravín, ktoré by mohli ohroziť zdravie vás aj bábätka.

Mamičky v očakávaní môžu ľahšie podľahnúť baktériám, vírusom a parazitom, ktoré sa nachádzajú v jedle. Medzi nebezpečné mikróby patria Listéria, Salmonella a Toxoplasma a môžu spôsobiť vážne zdravotné ťažkosti.

„Škodlivé mikroorganizmy z jedla alebo niektorých kovov v jedle môžu prejsť cez placentu a spôsobiť poškodenie na vyvíjajúcom sa plode,“ uvádza potravinársky a liečivový úrad v USA. „Ako dôsledok, nakazený plod alebo novorodenec môžu zažiť širokú škálu zdravotných problémov - alebo dokonca smrť.“ Napriek tomu, ak ženy ostanú hydratované a v prípade nákazy budú užívať lekárom predpísané antibiotiká, z chorôb z jedla sa je celkom ľahké vyliečiť.

Mäkké syry vyrobené z nepasterizovaného mlieka

Môžu obsahovať E. coli alebo Listériu. Jedzte len tvrdé syry ako napríklad čedar alebo švajčiarske. Ďalšou možnosťou je skontrolovať etiketu a uistiť sa, že syr bol vyrobený z pasterizovaného mlieka. Pozor aj na našu bryndzu, jedzte striktne len pasterizovanú.

Surové cesto na koláč

Mohlo by obsahovať Salmonellu. Koláč najprv upečte a až potom môžete chutnať. Neoblizujte lyžicu, kým na koláč robíte cesto.

Ryby

Obsahujú vysoké množstvo ortute a to najmä makrela alebo mečúň. Za týždeň by ste nemali zjesť viac ako 350 gramov rybieho mäsa. Keď už vyberte si ryby, ktoré majú nízky obsah ortute ako sú garnáty, losos, treska a sumec. Tuniaka by ste mali skonzumovať maximálne 180 gramov za týždeň.

Surové ryby a sushi

Mohli by obsahovať parazity a baktérie. Jedzte len ryby, ktoré prešli tepelnou úpravou.

Nepasterizované džúsy a cider

Môžu obsahovať E.coli. Pite preto len pasterizované. Alebo ich pred požitím priveďte k varu a nechajte vychladnúť.

Nepasterizované mlieko

Mohlo by obsahovať baktérie ako Kampylobakter, E.coli, Listériu a Salmonellu. Vždy si na obale mlieka a všetkých mliečnych výrobkov overte, že sú pasterizované.

Morské plody

Môžu obsahovať baktériu Vibrio. Ide najmä o mäkkýše ako ústrice a mušle. Konzumujte ich len vtedy ak boli tepelne upravené.

Klíčky: alfalfa, ďatelina a fazuľové klíčky

Môžu obsahovať E.coli alebo Salmonellu. Jedzte ich len ak sú poriadne uvarené.

Pozor si dávajte aj pri nasledujúcich potravinách

Tehotné ženy by si mali dávať pozor čo jedia a či je ich jedlo poriadne tepelne upravené. Neodporúčame kupovať jedlo v stánkoch na ulici alebo v reštauráciách, ktoré nemáte overené.

Hot dogy, lančmíty, sušené salámy - ak nie sú dobre tepelne upravené, môžu obsahovať Listeriu.

Vajíčka, vaječný likér, koláče so surovými vajcami - môžu obsahovať Salmonellu, preto si vždy overte, či sú vajíčka dobre uvarené.

Zmrzlina - podomácky robená zmrzlina by mohla obsahovať neuvarené vajcia, čo by mohlo spôsobiť Salmonellu.

Kuracina - nedovarené kuracie mäso môže obsahovať baktérie Kampylobakter a Salmonellu.

Údené morské mäso - neodporúča sa jesť len chladené výrobky, nemusia byť bezpečné. Buď ich tepelne upravte alebo si kúpte len tie v konzervách.

Vyberáme pre vás niečo PLUS