Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Taký NÁTRESK ešte nezažili: Pozrite, ako to vyzeralo v uliciach po otvorení terás!

Reklama

Na dnešný deň čakali dlhé mesiace. Reštaurácie a kaviarne dnes konečne otvorili svoje terasy pre zákazníkov. Záujem ľudí ich milo prekvapil! Boli sme sa pozrieť v uliciach Trnavy, terasy doslova praskali vo švíkoch.

Gastroprevádzky sa dnes mohli konečne nadýchnuť. Otvorenie terás spolu s príjemným slnečným počasím vylákali do ulíc stovky Slovákov, a to i napriek tomu, že uvoľnenie sprevádzajú prísne hygienické opatrenia.

Nie všetci ale dnes mohli otvoriť. Vo všeobecnosti treba povedať, že viac ako 40% prevádzok nemá exteriérové časti prevádzok, tj. letné terasy. „Tieto podniky zostanú aj naďalej zatvorené, alebo môžu variť a predávať formou rozvozu, či predaja cez  okienko,“ potvrdil prezident Asociácie hotelov a reštaurácií Marek Harbuľák.

Aj veľká časť podnikov, ktoré disponujú terasami, nevyužila tento prvý deň odkedy platí uvoľnenie opatrení a možnosť spustiť terasy. „Hlavnými dôvodmi je potreba zabezpečiť personál, ale aj tovar, na druhej strane, mnohí sa obávajú, že vzhľadom na chladné počasie nedokážu vygenerovať tržby, ktoré by im pokryli náklady a nechcú tak riskovať ďalšie straty,“ vysvetlil Harbuľák.

Aké veľké je riziko nákazy?

Infektológ Peter Sabaka hovorí, že riziko nakazenia sa na terasách môže, ale aj nemusí byť. „Závisí to v prvom rade od toho, s koľkými ľuďmi som tam v kontakte a s koľkými z nich sa bežne nestretávam. Epidemiologické riziko narastá s tým, ako často sa stretávam s ľuďmi, s ktorými nebývam v bežnom kontakte,“ vysvetlil.

Je teda napríklad rozdiel, či si idete sadnúť na terasu s kolegom, s ktorým ste celý deň v práci. „Ak som tam len s ním, dáme si jedno pivo a ideme preč, tak to nie je absolútne žiadne epidemiologické riziko. Ale keď si tam pôjdem sadnúť s desiatimi ľuďmi a ešte sa tam dám do reči s ďalšími, tak to už je epidemiologické riziko dosť veľké,“ potvrdil.

Anketa

Stihli ste si už aj vy posedieť na terase?

Hlavný hygienik Ján Mikas spresnil, čo všetko musíme na terasách dodržiavať. „Vo vyhláške sme neupravovali počet ani zloženie osôb za stolom na terasách. Prevádzkovateľom sa minulý rok ťažko preverovalo, či za stolom na terasách skutočne sedia osoby zo spoločnej domácnosti a vznikali tak konfliktné situácie,“ uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková. 

Pri vstupe do prevádzok a ich exteriérových častí sa vyžaduje negatívny výsledok testu nie starší ako 7 dní, respektíve iný doklad o výnimkách ako potvrdenie o prekonaní ochorenia v posledných 180 dňoch či potvrdenie o zaočkovaní.

Rúško či respirátor si môžete zložiť len pri konzumácii na nevyhnutný čas. „Ak ide o povinnosť prekrytia horných dýchacích ciest: pri vstupe na terasu musia byť dýchacie cesty prekryté, a takto si osoby sadajú aj za stôl. Rúško či respirátor si dávame z tváre dolu na čas, ktorý je nevyhnutný na konzumáciu jedál a nápojov, počas konverzácie má byť nasadené na tvári - počas rozprávania vznikajú kvapôčky a aerosól,“ dodala Račková.

Článok pokračuje na ďalšej strane: Pravidlá, ktoré musíte na tesrasách dodržiavať!

Pravidlá na terasách:

  • Platí zákaz konzumovať jedlá a nápoje v interiéri. Jedlá a nápoje je možné podávať na terasách. Za tie sa považuje priestor s otvoreným vchodom, ktorý je ohraničený krátkodobými či dlhodobými konštrukciami maximálne z dvoch bočných strán.
  • Medzi stolmi musí byť odstup najmenej 2 metre. V tomto prípade neplatí podmienka jedna osoba na 15 štvorcových metrov.
  • Konzumovať jedlá alebo nápoje je možné len posediačky, aby sa zabezpečil kontrolovaný rozostup ľudí.
  • Nie je povolený samoobslužný výdaj, ako je nakladanie šalátov alebo odber pečiva. Jedlá a nápoje môže podávať len obsluhujúci personál.
  • Príbor nesmie byť voľne dostupný pre zákazníkov na stoloch, obsluha ho musí priniesť k jedlu zabalený do papierovej servítky.
  • Stanovujú sa podmienky pre umývanie riadu: vykonávať sa musí podľa požiadaviek uvedených vo vyhláške ministerstva zdravotníctva; pri ručnom umývaní kuchynského riadu sa odporúča pridať pred opláchnutím kuchynského riadu dezinfekčný prostriedok.
  • Po každom zákazníkovi je nutné vydezinfikovať jedálny lístok, stoly a dotykové plochy vrátane úchopových častí stoličiek a kresiel.
  • Zákazníci môžu navštíviť hygienické zariadenia (toalety) vo vnútri prevádzky. Tie musia byť vybavené tekutým mydlom a papierovými utierkami a každú hodinu sa musia dezinfikovať.

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Zaujíma ju aktuálne dianie, novinky, ale aj zlepšováky. Vyhľadáva témy z oblasti financií, školstva, zdravotníctva, gastra či cestovania.