Stravovací program Antónie Mačingovej: Jedzte do sýtosti a schudnete
4. 6. 2016, 8:00 (aktualizované: 10. 7. 2024, 22:11)

Zdroj: archív
Stravovací program Antónie Mačingovej pomohol schudnúť či vyliečiť sa viacerým ľuďom. Sama autorka tvrdí, že problém nie je v množstve prijatej stravy, ale v jej skladbe. Podľa nej nededíme po rodičoch nadváhu, ale nesprávne vzorce myslenia a maminu kuchyňu.
Základom je, aby sme sa v rámci jedného pokrmu, nie dňa, vyhli kombinácii bielkovín a sacharidov. „Je to klasická delená strava. Už Hippokrates hovoril, že ak sa chceme dožiť vysokého veku v zdraví a vo vitalite, mali by sme sa takto stravovať. Ja sa zameriavam aj na krvnú skupinu, preferujem produkty našich farmárov, z ktorých pripravujem čerstvú stravu, a snažím sa čo najviac vyhýbať polotovarom,“ hovorí.
Antónia Mačingová.
Jesť teda môžeme do sýtosti, ale správne kombinácie potravín. Je to zmena stravovania na celý život, lebo krátkodobé diéty či detoxikácia raz začas nás nezachránia. Sama je toho najlepším príkladom. „Mne pred rokmi lekári hovorili, že do konca života budem na liekoch. Odkedy jem podľa svojho systému, lekárov nenavštevujem,“ pochválila sa.
Nie je to diéta, ale zmena stravovania. Antónia Mačingová odporúča začať s 28-dňovým očistným programom, pri ktorom treba dodržať nasledovné:
● jesť možno do pocitu sýtosti
● pitný režim, denne minimálne 3,5 l vody preto, aby sa z tela vyplavili toxíny, tuk aj lepok
● najlepšia je prevarená vlažná voda, môže byť ochutená citrónom, medom či škoricou
● vodu možno nahradiť zeleným čajom
● cukor treba nahradiť medom
● olej sa používa olivový a slnečnicový alebo maslo ghee
● čím viac z odporúčaných jedál zjete, o to je čistenie organizmu účinnejšie
● zelenina sa krátko varí či dusí na oleji s cesnakom
● medzi hlavnými jedlami si môžete dať nesladený bio jogurt alebo sušené slivky s orieškami
● ovocie sa je iba dopoludnia, popoludní jedzte zeleninové šaláty ochutené kozím syrom
Systém treba dodržiavať 28 dní, teda 4 týždne. Jedlá sa obmieňajú, toto sú aspoň typické vzorové dni z každého týždňa.
Bryndza sa dá využiť rôzne.
Prvý týždeň
Na raňajky sa je najmä postrúhaná surová mrkva a jablko, ochutené medom, hrozienkami a orechmi (pomer jablko : mrkva : orech 1:1). Orechy obsahujú nenasýtené mastné kyseliny a bielkoviny, preto sú veľmi dôležité. Na obed sa strieda brokolica, fazuľové struky, šalát z červenej repy, prekladaná cuketa. Na večeru sa strieda šalát z červenej repy, mrkvový perkelt, prekladaná cuketa, brokolica.
Druhý týždeň
Na raňajky sa striedajú:
1. bio biely jogurt s vlašskými orechmi, medom a škoricou
2. kivi, banán, orechy, med a mletá škorica
3. mrkva, jablko, med, orechy, hrozienka.
Na obed sa striedajú:
1. široké bezvaječné cestoviny s kalerábom
2. brokolica na cesnaku so zázvorom
3. mrkvový perkelt,
4. fazuľové struky, vajíčko
5. bezvaječné cestoviny so špenátom
6. kuracie karbonátky s zelerom.
Na večeru sa strieda:
1. zeleninový boršč
2. hrachová polievka
3. cviklový šalát
4. brokolica na cesnaku so zázvorom
Tretí týždeň
Na raňajky sa striedajú:
1. šťava z čerstvého grepu, nátierka z medu a vlašských orechov, ktorá sa natrie na grahamové alebo sójové pečivo a kakao zo sójového mlieka
2. mrkva, jablko, orechy, hrozienka, med
3. varené pšeno , orechy, sušené slivky a med
4. bio biely jogurt, vlašské orechy, med a škorica
5. pohánkové vločky zaliate sójovým mliekom, strúhané jablko, orechy, med
Na obed sa striedajú:
1. kuracie karbonátky s zelerom
2. zeleninová polievka, fazuľové struky a cviklový šalát
3. zeleninová polievka, prekladaná cuketa
4. varená strúhaná cvikla, cibuľa a tuniak
5. zelerové hranolky, filety z morskej tresky na masle
6. zelerové hranolky, dusené morčacie stehno
7. zelerové hranolky, dusené morčacie stehno, varená cvikla.
Na večeru sa striedajú:
1. bryndza s bielkami
2. Mozzarella a rajčiny
3. zeleninová polievka
4. cviklový šalát, morčacie prsia v mletých orechoch
5. mrkvový perkelt, nízkotučný syr, brokolica s cesnakom
6. brokolica s cesnakom a tuniakom
7. zelerové hranolky, morčacie stehno a čerstvá uhorka
Zeleninu môžete jesť surovú aj varenú.
Štvrtý týždeň
Na raňajky sa striedajú:
1. pohánkové vločky zaliate sójovým mliekom, strúhané jablko, orechy a med
2. mrkva, jablko, orechy, hrozienka, med
3. varené pšeno, orechy, sušené slivky a med
4. mrkva ,jablko, orechy, med, hrozienka
5. bio biely jogurt, vlašské orechy, med, škorica
6. šťava z čerstvého grepu, nátierka z medu a vlašských orechov sa natrie na grahamové alebo sójové pečivo a kakao zo sójového mlieka
7. varené pšeno, orechy, sušené slivky a med.
Na obed sa striedajú:
1. široké bezvaječné cestoviny s kalerábom
2. mrkvový perkelt, nízkotučný syr, brokolica s cesnakom
3. cviklový šalát, morská treska na masle
4. bezvaječné cestoviny so špenátom
5. bryndza s bielkami
6. zeleninový boršč, kuracie karbonátky s zelerom
Na večeru sa striedajú:
1. kuracie karbonátky s zelerom
2. cviklový šalát, morčacie prsia v mletých orechoch
3. zeleninová polievka, prekladaná cuketa
4. cviklový šalát, tuniak
5. varené pšeno, orechy, sušené slivky, med
6. zelerové hranolky, filety z morskej tresky na masle
7. varená strúhaná cvikla, cibuľa a tuniak.