Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Štedrá večera podľa Igora Bukovského: Na kapustnicu s údeným a klobásou zabudnite

Ak nechcete, aby vám tento rok ostalo po Štedrej večeri ťažko, klobásu ani údeninu do kapustnice nedávajte, radí odborník Igor Bukovský.

Zdroj: archív I.B., Shutterstock

Reklama

Okrem darčekov sa väčšina z nás už nevie dočkať sviatočného maškrtenia. Štedrovečerná večera býva naozaj bohatá, no mnohí po nej doslova ledva lapajú po dychu. Expert na výživu Igor Bukovský radí, ako tento rok hodovať zdravšie a prezradil aj, ako bude vyzerať jeho štedrovečerné menu.

Kapustnica, zemiakový šalát, vyprážaná ryba a množstvo sladkého. To je poriadna nálož aj pre veľkých jedákov, ktorým dobre trávi. Pohotovosti sa každoročne napĺňajú pacientmi zvíjajúcimi sa v bolestiach.

„Niektorí môžu dostať žlčníkový záchvat, mnohí po večeri dostanú reflux. Ľudia môžu trpieť ťažobou, dyspepsiou, poruchami trávenia, ktoré sa môžu prejaviť buď bolesťami žalúdka, spomalením trávenia, nafukovaním, zmenou konzistencie stolice,“ vymenúva lekár Igor Bukovský.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Rozhovor - Igor Bukovský o sladkostiach


    Ani pohľad do vnútra žalúdka by sa vám veru nepáčil. „Toto všetko dokopy bude v žalúdku vyzerať presne tak isto, ako by ste to rozmiešali v sklenenej nádobe. Výsledná farba a chuť a chemické pôsobenie v tráviacom trakte bude závisieť od pomeru jednotlivých chodov,“ varuje odborník, ktorý sa následkom prejedania venuje aj v jeho najnovšej knihe Zachráňte svoje črevo - aj pečeň, žlčník a pankreas.

    „Čím viac zemiakového šalátu, tým to bude mať svetlejšiu farbu, ale tým tam bude viac kalórií. Zemiakový šalát spolu s údeninami v kapustnici je pre tráviaci trakt najväčší problém,“ zhodnotil. 


    Expert Igor Bukovský nemá nič proti jednotlivým tradičným chodom štedrovečernej večere. Hovorí, že ryby či kyslá kapusta sú veľmi zdravé. Potvrdzujú to aj odborníci z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ).

    „Mäso rýb je z výživového hľadiska nízkoenergetické, hlavnými zložkami sú voda, tvorí 50 až 83 percent, ďalej bielkoviny, tvoria 15 až 20 percent a tuky s podielom 1 percento až 35 percent. Bielkoviny rýb sú biologicky plnohodnotné, čiže obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny dôležité pre organizmus,“ hovorí lekárka Iveta Trusková, vedúca Sekcie ochrany a podpory zdravia v oblasti životného a pracovného prostredia ÚVZ.


    Kyslá kapusta zas obsahuje mikroorganizmy, ktoré podporujú zdraviu prospešné baktérie v črevách a uľahčujú trávenie, vstrebávanie živín a vitamínov. Dôležitý je však spôsob, ako si ich pripravíme. Napríklad ryby nevyprážať, ale podusiť alebo grilovať.


    Existujú však zdravšie náhrady, na ktoré by ste mali staviť. „Kapustnica by bola super, keby v tom neboli tri druhy mäsa, vrátane dvoch druhov údenín, o ktorých dávno vieme, že sú to karcinogénne potraviny,“ upozorňuje.


    Sám však na tradičnú vianočnú polievku nedá dopustiť. „Mávam na Vianoce kapustnicu, ale vegánsku. Je bez údenín, bez mäsa, je v nej veľa húb a tofu a je to výborné, chutí každému, kto si to dá. To ostatné mi už je jedno. Pokojne si dám hrianky so špenátovou nátierkou alebo si dám cestoviny olio-aglio,“ prezradil Bukovský.

    ŠTEDROVEČERNÉ MENU nájdete na ďalšej strane

    Oblátky s medom - celozrnné

    Zdroj: SHUTTERSTOCK

    Zdravšou alternatívou klasických oplátok sú oplátky z celozrnnej múky.


    Oblátky s medom sú fajn. Ideálne, keby boli z celozrnnej múky. Ale nie je to taký veľký objem, takže biela múka pre väčšinu ľudí asi nebude príčinou ich ťažkostí.


    Kapustnica - s tempehom

    Zdroj: instagram

    Vyskúšajte namiesto mäsa tento rok údené tofu či tempeh.


    Nedal by som do nej ani klobásu, ani údené mäso, ani bravčové. Môže sa tam dať napríklad tempeh, čo je fermentovaná sója, ktorá je výrazná na chuť. Prípadne sa môže dať údené tofu a už to bude oveľa lepšie riešenie.


    Zemiakový šalát - s omega-3 majonézou

    Zdroj: SHUTTERSTOCK

    Zemiakový šalát pripravte so zdravšou majonézou.


    Odporúčam ho pripraviť nie s klasickou majonézou, ale s našou výbornou omega-3 majonézou. Použijete nízkotučný grécky jogurt. Nízkotučný preto, aby sme vykopli zlé kravské tuky, ktoré škodia ľuďom a grécky preto, lebo je hustý. Do toho téglika sa primiešajú štyri lyžice za studena lysovaného panenského ľanového oleja, ktorý má výborný lipidový profil. Nevhodné kravské tuky nahradíme podstatne lepšími a zdraviu prospešnejším zložením tuku, ktorý je v ľanovom oleji. Zafarbí sa to kurkumou, približne dve až tri čajové lyžičky mletej kurkumy a bude to vyzerať ako originálna majonéza. Ide do toho ešte čajová lyžička medu, štipka čierneho korenia a soli. Treba to metličkou vyšľahať na homogénnu konzistenciu.


    Ryba - dusená so zeleninou

    Zdroj: SHUTTERSTOCK

    Ryby sú zdravé, ale vtedy ak si ich pripravíte dusením, grilovaním alebo pečením.


    Rybu by som odporučil nevyprážať, ale dusiť ju na prírodno alebo ju ugrilovať nie na otvorenom ohni, ale na nejakom kompaktnom grile. Radím servírovať s množstvom dusenej alebo grilovanej zeleniny.


    Opekance s makom - celozrnné

    Zdroj: Archív

    Opekance pripravíte zdravšie z celozrnnej múky.


    Opekance s makom sú fajn, ale z celozrnnej múky. Naše staré mamy by o tom vedeli rozprávať. Kým biela múka bola ešte nedostupná alebo drahá, pôvodne sa opekance robili len z celozrnnej.

    Mohlo by vás zaujímať:

    Vyberáme pre vás niečo PLUS