Reklama

Ste si istí, že ľanové semienka jete tak, ako treba? Pozor, možno žijete vo veľkom omyle!

Tieto malé semienka v tvare slzy sú pre naše zdravie naozajstným požehnaním.

Zdroj: pixabay.com

Reklama

Ak si každý deň do jogurtu alebo polievky pridáte lyžičku ľanových semienok v domnení, že sú prospešné vášmu zdraviu, poriadne sa mýlite. Známy odborník na zdravú výživu Igor Bukovský vám vysvetlí, v čom robíte chybu.

Ľanové semienka sú plné dôležitých látok s pozitívnym vplyvom na náš organizmus. Chránia srdce aj kosti, pôsobia ako prevencia rakoviny, starajú sa o zdravé oči. Mnoho ľudí ich používa ako prírodné laxatívum pri problémoch s nepravidelnou stolicou.

Aby ľanové semienka vášmu telu skutočne prospeli, treba dodržať základné pravidlo. „Ak chcete získať z ľanového semena železo, fytosteroly, E vitamín, D vitamín, tak ho treba použiť pomleté. Ak ho zjete celé, tak všetky tie semienka uvidíte ešte raz…“ pripomína doktor Bukovský.

Podľa neho je ľanový olej najlepším rastlinným zdrojom zdraviu prospešných omega-3 mastných kyselín. „Omega-3 kyseliny v slovenskej strave veľmi často chýbajú, a nielen preto, že nejeme ryby, ale aj preto, že sme dávno zabudli na ľan a ľanový olej. Bola to tradičná slovenská surovina,“ hovorí lekár.


Na mletie postačí domáci mlynček.

Zdroj: pixabay.com

Semienka pomeľte na kávovom alebo makovom mlynčeku alebo v obchode kúpte už pomleté. Druhou možnosťou, ako získať cenné živiny z ľanu, je ľanový olej.

Náš tip: Užívajte každý deň pol čajovej lyžičky za studena lisovaného ľanového oleja alebo 2 čajové lyžičky mletých semienok 2-krát denne do jedla. Vyskúšajte ich pridať do jogurtu, kaše, polievky, šalátu aj omáčok.

Máte málo železa?

Ak vám lekár na preventívnej prehliadke po odbere krvi oznámil, že ste chudokrvný, siahnite po ľanových semienkach. Podľa Bukovského je to druhý najlepší zdroj železa spomedzi potravín. Osvedčená je aj šťava z červenej repy, celozrnné výrobky a všetky druhy orechov.

Ľanové semienka a ich účinky

  • ▪ prevencia a liečba aterosklerózy a ischemickej choroby srdca
  • prevencia a liečba rakoviny
  • prevencia a liečba zvýšeného krvného tlaku
  • prevencia a liečba cukrovky II. typu
  • podpora imunity liečba autoimúnnych ochorení (psoriáza, systémový lupus erytematosus, astma, reumatoidná artritída a pod.)
  • priaznivý vplyv na metabolizmus žlčových kyselí
  • priaznivý vplyv na zdravie a hygienu hrubého čreva a udržanie probiotickej mikroflóry

Zdroj: Ambulancia klinickej výživy