Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Štát podsúva chudobe ODPORNÉ jedlá! S nami si navaríte lacno a chutne: 8 receptov pod 2 €

Tieto chutné jedlá sú nielen zdravé, ale aj lacné.

Zdroj: Shutterstock, archív

Reklama

FUJ! Takto reagovali ľudia na jedlá v kuchárskej knihe pre chudobných. Česká vláda im chce radiť, ako sa čo najlacnejšie stravovať. Nad receptami však krútili hlavami aj naši odborníci. My vám teraz ukážeme, ako sa dá najesť aj chutne, aj lacno!

Rizoto z konzervy, olejová bábovka či vývar so zvetraným vínom. Aj takéto recepty nájdete v brožúrke Úsporná kuchárka, ktorú vydalo české ministerstvo práce. Štát takto radí ľuďom, ktorí majú hlboko do vrecka, ako môžu na strave ušetriť. Odborníci sa však chytajú za hlavu - toto nie sú chutné jedlá, a už vôbec nie zdravé.

Dali sme ju prečítať aj výživovej poradkyni Tine Zlatoš Turnerovej. „Šokovali ma neúplné recepty bez presného popisu ingrediencií, v receptoch sú KONZERVY gulášu a bravčového mäsa, čo je nemysliteľné. Úplný krok vedľa sú cestoviny na sladko s kakaom, cukrom a medom, to je recept ako pre opustené deti," vyjadrila sa odborníčka.

Spolu s odborníčkou sme teda pripravili recepty, ktoré sú finančne nenáročné, sú veľmi chutné a navyše aj veľmi zdravé.

Zdroj: Shutterstock, archív

Výživné, lacné a chutné jedlo.

Omeleta - cca 1,20 eur

Suroviny: 3 vajcia, trochu slaninky, cibuľa, hrášok, mrkva, soľ, korenie

Na panvici orestujeme slaninku, pridáme cibuľku a popražíme. Keď je cibuľka do sklovita, pridáme predvarený hrášok a mrkvu. V osobitnej miske si vyšľaháme tri vajíčka, do ktorých pridáme soľ a korenie. Rovnomerne vylejeme na panvicu, prikryjeme pokrývkou a necháme variť asi 3 až 5 minút. Kto má chuť, môže tesne pred koncom pridať postrúhaný syr a nechať dôjsť pod pokrievkou.

Zdroj: Shutterstock, archív

Výživné, lacné a chutné jedlo.

Kapustová polievka - cca 1,30 eur

Suroviny: 1 kg kyslej kapusty, soľ, celé čierne korenie, bobkový list, sladká paprika, hrsť sušených húb, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, trochu bravčovej masti, na vyvarenie môžeme pridať klobásu, prípadne trochu mäsa, ak máme

V hrnci na bravčovej masti speníme nakrájanú cibuľku a cesnak. Zalejeme vodou, pridáme kapustu, koreniny, huby a ak máme trochu mäska pre chuť. Varíme, kým kapusta nezmäkne.

Zdroj: Shutterstock, archív

Výživné, lacné a chutné jedlo.

Špenát s vajcom - cca 0,90 eur

Suroviny: 400 g špenátu, cibuľa, cesnak, olej, soľ, korenie, vajce

Na panvici zohrejeme olej, opražíme nakrájanú cibuľu a cesnak a pridáme špenát. Osolíme, okoreníme a dusíme, kým nie je mäkký. Medzitým si vo vode uvaríme vajíčko na tvrdo, prípadne si pripravíme volské oko, každý ako má rád.

Zdroj: Shutterstock, archív

Výživné, lacné a chutné jedlo.

Lečo - cca 1,30 eur

Suroviny: cibuľa, 2 papriky, 3 väčšie paradajky, 4 vajcia, soľ, korenie, kúsok slaninky

Cibuľu, papriky, paradajky a slaninu si nakrájame. Na panvici orestujeme slaninku, pridáme cibuľu, neskôr papriku, keď trochu zmäkne paradajky. Osolíme, okoreníme a dusíme. V osobitnej miske si vyšľaháme vajíčka, pridáme do zeleninovej zmesi, miešame až kým sa vajíčka neuvaria.

Zdroj: Shutterstock, archív

Výživné, lacné a chutné jedlo.

Geršňa - cca 1, 35 eur

Suroviny: jačmenné krúpy 500 g, kyslá kapusta 1 kg, kúsok prerastanej slaninky, soľ.

Vosolenej vode uvarte jačmenné krúpy do mäkka, v druhom hrnci poduste kyslú kapustu a zmiešajte s krúpami. Na panvici opražte nakrájanú slaninku a posypte ňou geršňu na tanieri.

Zdroj: Shutterstock, archív

Výživné, lacné a chutné jedlo.

Kuskus so zeleninou - 1, 70 eur

Suroviny: kuskus 300 g, zelenina podľa výberu (mrkva, cuketa, paprika, paradajky, zelená fazuľa), 1 cibuľa, olej, soľ, korenie, syr.

Kuskus zalejeme vriacou vodou a necháme postáť 10 minút pod pokrievkou. Zatiaľ si na panvici zohrejeme olej, pridáme cibuľku, popražime a pridáme zeleninu. Podlejeme trochou vody, ak je potreba a miešame kým nie je mäkká. Zmiešame s kuskusom, osolíme a okoreníme. Hotové posypeme syrom.

Zdroj: Shutterstock, archív

Výživné, lacné a chutné jedlo.

Kurča na soli - 2, 00 eur

Suroviny: kurča 1,5 kg, soľ 1 kg

Kurča umyjeme zvonka aj zvnútra a osušíme papierovou utierkou. Na plech vysypeme soľ a rovnomerne ju roztrasieme. Na soľ položíme kurča hruďou nahor a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme hodinu pri teplote 200 °C. Ak máte teplovzdušnú rúru, zapnite aj ventilátor. Po hodine kurča prevrátime na druhú stranu a pečieme 30 minút. Prílohu si zvoľte podľa chuti.

Zdroj: Shutterstock, archív

Výživné, lacné a chutné jedlo.

Zeleninový šalát - cca 0,70 eur

Suroviny: zelenina, ktorú doma nájdete, môže byť listová zelenina, šalát, paradajky, paprika, uhorka, olivy, prípadne aj ovocie ako napríklad hrozno. Na dochutenie olivový olej, soľ, korenie, čili. Môžete pridať mäkký zrejúci alebo tvrdý nastrúhaný syr, ale nemusí byť.

Zeleninu si umyjeme, nakrájame. Polejeme olivovým olejom, osolíme, okoreníme, pridáme trochu čili. Ak máme, môžeme oživiť syrom.

Recepty z kuchárky pre chudobných pozrite na ďalšej strane >>>

Zdroj: Ministerstvo práce ČR

Olejová bábovka nebude veľmi vhodná pre diabetikov.

Zdroj: Ministerstvo práce ČR

Na guľáš máte použiť fazuľu z konzervy.

Zdroj: Ministerstvo práce ČR

Na hovädzom mäse ušetríte, ak ho kúpite v konzerve.

Zdroj: Ministerstvo práce ČR

Táto kniha má pomôcť pri stravovaní chudobným.

Zdroj: MPSV ČR

Aj sladké jedlá obsahujú podľa návodu nezdravé suroviny.

Zdroj: MPSV ČR

Aj sladké jedlá obsahujú podľa návodu nezdravé suroviny.

Zdroj: MPSV ČR

Na špagety mäso z konzervy.

Zdroj: MPSV ČR

Odborníci nad touto brožúrou krútia hlavou.

Zdroj: MPSV ČR

Väčšina receptov má pôvod v strukovinách.

Vyberáme pre vás niečo PLUS