Spotreba čokolády sa RADIKÁLNE ZMENILA: Prekvapí vás, koľko v priemere zjedol jeden Slovák
12. 7. 2022, 15:20 (aktualizované: 1. 6. 2024, 14:25)
Spotreba čokolády na Slovensku sa v druhom roku pandémie zvýšila. Informoval o tom pri príležitosti Dňa čokolády Štatistický úrad (ŠÚ) SR, ktorý zverejnil naozaj zaujímavé zistenia!
Zdroj: Francois Mori
Zdroj: TASR/DPA
Zdroj: Monika Mikulcová
Galéria k článku
7. júla v roku 1550 bola čokoláda prvýkrát uvedená na európsky trh. Spotreba čokolády a tiež z nej vyrobených cukroviniek na Slovensku minulý rok stúpla podľa predbežných údajov v priemere o 600 gramov alebo 17,6 % na obyvateľa.
"V prvom roku pandémie spotreba podľa definitívnych údajov klesla na 3,4 kilogramu," priblížil riaditeľ odboru štatistiky životnej úrovne obyvateľstva ŠÚ SR Róbert Vlačuha. Najvyššiu spotrebu čokolády na obyvateľa dosiahlo Slovensko v rokoch 2012 a 2014, keď každý občan SR bez rozdielu veku skonzumoval v priemere za rok 5,1 kg čokolády alebo čokoládových cukroviniek, pripomenuli štatistici. Aká bola spotreba čokolády vlani, sa dozviete TU.
V celej Európskej únii sa v roku 2020 vyrobilo 3,6 milióna ton čokolády
Slovensko patrí k najmenším výrobcom čokolády s produkciou takmer 3 500 ton. Hlavnými výrobcami boli Nemecko a Taliansko, odkiaľ pochádza takmer polovica (48,4 %) celkovej produkcie EÚ, vyčíslil európsky štatistický úrad Eurostat.
Slovensko tiež obchoduje s čokoládou. Vývoz čokolády zo SR bol v minulom roku podľa údajov ŠÚ o 3 100 ton nižší ako jej dovoz. Na Slovensko sa vlani priviezlo 57 000 ton čokolády v hodnote 264,7 milióna eur, podľa údajov zahraničného obchodu za 14 vyselektovaných položiek. Najväčší objem čokolády sa doviezol z Českej republiky, Nemecka, Belgicka, Francúzska a Bulharska.
Anketa
Máte radi čokoládu?
Súčasne sa zo SR vyviezlo spolu 53 900 ton čokolády v hodnote 218,3 milióna eur. Najviac čokolády a výrobkov z nej sa vyviezlo do Maďarska, Česka, Poľska, Rakúska a Nemecka, informoval Štatistický úrad.
Tabuľka 100 gramov mliečnej čokolády stála v slovenských obchodoch minulý rok v priemere jedno euro a čokolády na varenie rovnakej hmotnosti 0,8 eura. V porovnaní s priemerom predošlých piatich rokov sa priemerné ceny príliš nezmenili. Pri mliečnej boli len mierne vyššie o 0,2 %, cena čokolády na varenie dokonca klesla o 0,8 %, vyčíslil ŠÚ.