Špina, zápach a hnijúce mäso. Tak to vyzerá v poľskom reťazci, ktorý má prísť na Slovensko!
9. 5. 2024, 12:00 (aktualizované: 1. 6. 2024, 16:55)
Nedostatočný počet vozíkov a košov pre zákazníkov, zapáchajúce a špinavé chladničky, hovädzie, bravčové a hydinové mäso držané na podlahe pod chladiacimi boxmi až niekoľko desiatok minút, pokazené mäso, ktoré po vybratí z obalu doma nechutne zapácha. Takto v skratke vyzerala každodenná rutina v jednej z poľských predajní potravinového reťazca, ktorý koncom roka príde na Slovensko. Čo na to reťazec?
Zdroj: FB/Aktualne Promocje w Biedronce
Zdroj: interia.pl
Zdroj: interia.pl
Galéria k článku
Zákazníci sú nespokojní, reťazec podľa nich nespĺňa základné hygienické predpisy. Už dlhšie svoje sťažnosti vyjadrovali verejne, dostali sa až do uší redakcie časopisu Interia. Redaktori neváhali, a vydali sa na svoj vlastný prieskum. „Dostávali sme signály, že v predajni siete Biedronka na Garażowej ulici vo Varšave je rozšírený problém s udržiavaním primeranej čistoty. Niekoľkokrát sme navštívili uvedenú predajňu, aby sme overili, či tam skutočne dochádza k zanedbávaniu povinností,“ píše redakcia.
Prvým nezvyčajným a charakteristickým pohľadom pri vstupe do predajne Biedronka na Garażovej ulici vo Varšave bol podľa novinárov rad zákazníkov čakajúcich na košíky, do ktorých si môžu uložiť tovar počas nakupovania. Ukázalo sa, že táto nepríjemnosť nastala bez ohľadu na denný čas, pretože nedostatočný počet košov a vozíkov v obchode znamenal, že ich mohli využiť len niektorí.
Keď sa na tento stav pýtali, zamestnanci predajne zakaždým odpovedali, že koše a vozíky budú dodané každým dňom, ale v skutočnosti sa objavili až po dvoch mesiacoch od signalizácie problému.
„Najväčší šok sme však zažili, keď sme sa dostali k stánkom s mäsom. Bravčové, hovädzie a hydinové mäso ležalo v kartónoch pod chladničkami, čo naznačovalo, že boli práve dodané do obchodu a práve sa ukladajú do chladiacich boxov. Problém bol v tom, že mäso sa takmer 30 minút namiesto v chladničkách povaľovalo v uličke v obchode. Aby toho nebolo málo, takýto pohľad nebol v Biedronke v Mokotove ničím výnimočným,“ opisujú redaktori.
Na druhej strane chladničky, ktoré by sa zdalo, že by mali byť udržiavané v bezchybnej čistote, boli znečistené tekutinami vytekajúcimi z obalov mäsa a na ich dnách sa nachádzala aj slama a veľké množstvo rozsypaných krúp. „Po otvorení takejto chladničky bol do očí bijúci odporný zápach hnijúceho mäsa, ktorý prenikal do nozdier,“ dodal redaktor.
Reťazec koncom tohto roka otvorí predajne aj na našom území. Na Slovensku by mu v prípade takéhoto správania hrozila až stotisícová pokuta. „Prevádzkovateľ potravinárskeho podniku musí spĺňať požiadavky na skladovanie potravín v zmysle zákona o potravinách. V prípade nedodržania podmienok skladovania je možné udeliť pokutu od 100 eur do 100 000 eur, ak v rozpore s týmto zákonom alebo osobitnými predpismi porušuje zásady správnej výrobnej praxe, povinnosti a požiadavky na hygienu výroby potravín, manipulovania s nimi a pri ich umiestňovaní na trh,“ uviedol Martin Chudý, ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.
ČO NA TO REŤAZEC? VYJADRENIE SIETE PREDAJNÍ NÁJDETE NA ĎALŠEJ STRANE »»»
Interia sa obrátila na tlačové oddelenie siete predajní Biedronka so žiadosťou o vyjadrenie k podmienkam v predajni vo varšavskej štvrti Mokotow. K správe sme pripojili fotografie, ktoré poukazujú na uvedené abnormality.
Po niekoľkých dňoch dostali správu od tlačového oddelenia siete Biedronka: „Najvyššia kvalita a bezpečnosť výrobkov sú jednou z priorít siete predajní Biedronka. Každým signálom, ktorý naznačuje možné zníženie kvality, aj keď je náhodný, sa zaoberáme s vážnosťou a okamžite ho preverujeme. V súlade s postupmi platnými v každej predajni by sa mäsové výrobky mali z chladiacich kontajnerov zoraďovať priamo do chladničiek predajní. Zamestnanci sú povinní zabezpečiť údržbu chladiaceho potrubia a čistotu chladničiek. Zariadenie na ulici Garażowa 5 vo Varšave sme preto skontrolovali a prijali sme potrebné opatrenia. Zamestnanci boli poučení o platných postupoch, ako aj o povinnosti overovať čistotu chladničiek a umývať a dezinfikovať ich tak, aby boli bezchybné. Distribúciu mäsových výrobkov bude častejšie kontrolovať zastupujúci vedúci predaja a prevádzky v určenej predajni. Predajňa bola vyčistená a budeme pravidelne kontrolovať čistotu tohto zariadenia. Okrem toho sme oznámili technickému oddeleniu, aby preskúmalo chladničky a ďalej overilo ich technickú funkčnosť. Objednali sme aj ďalšie nákupné koše. Ich dodávka práve prebieha a čoskoro budú k dispozícii zákazníkom,“ uviedol Paweł Pruski, senior manažér predaja v sieti Biedronka.