Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Soľ je tichý zabijak: Skrýva sa aj v TÝCHTO 10 potravinách! Čísla 4 a 8 jedzte iba minimálne

Reklama

Nadmerné solenie je nezdravé a vedie k zvýšenému riziku rôznych zdravotných ochorení. Upozornila na to farmaceutka Natália Radošinská z lekárne Dr. Max v Trnave. Odporúča solenie stravy obmedziť a vyhýbať sa konzumácii určitých produktov.

Odborníčka priblížila, že nadmerné solenie môže viesť k zvýšenému riziku vzniku vysokého krvného tlaku, s čím úzko súvisí riziko ďalších kardiovaskulárnych ochorení. Dlhodobý nadmerný príjem soli je podľa jej slov spájaný aj so vznikom rakoviny žalúdka, obezity, osteoporózy, Meniérovej choroby a ochorenia obličiek.

"Takto neliečené ochorenia môžu viesť k invalidite alebo smrti v dôsledku mŕtvice, k zlyhaniu srdca alebo obličiek," podotkla.

Tu je zoznam 10 potravín, ktoré obsahujú skrytú soľ:

1. Chlieb a pečivo

Hoci nevyzerajú slané, obsahujú vysoké množstvo soli, ktorá zvyšuje riziko vysokého krvného tlaku, najmä pri pravidelnej konzumácii. Priemerný chlieb obsahuje 400 – 600 mg sodíka na 100 g.

2. Raňajkové cereálie

Aj keď sa považujú za zdravé, často obsahujú viac soli, než by sa očakávalo, a ich pravidelná konzumácia môže prispieť k zvýšenému príjmu sodíka. Obsahujú viac ako 1,5 g soli na 100 g - takmer toľko ako hrsť čipsov.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Ako chutí zmrzlina s príchuťou LEČA či PERKELTU? Pozrite si video z ochutnávky!
    Zdroj: mh

    3. Syr (napr. cheddar, parmezán)

    Tvrdé syry môžu obsahovať 600 – 800 mg sodíka na 100 g. Pravidelná konzumácia týchto syrov môže zvyšovať riziko srdcových ochorení.

    4. Šunky a údeniny

    Spracované mäso obsahuje 1 000 – 2 000 mg sodíka na 100 g. Tieto potraviny sú veľmi slané a môžu prispieť k srdcovocievnym problémom.

    5. Polotovary a mrazené jedlá

    Mnohé hotové jedlá obsahujú 700 – 1 500 mg sodíka na 100 g, čo predlžuje ich trvanlivosť, ale aj zvyšuje riziko vysokého krvného tlaku.

    6. Konzervované polievky

    Mnohé konzervované polievky majú 400 – 800 mg sodíka na 100 g. Pri pravidelnej konzumácii sa môže rýchlo prekročiť denná odporúčaná dávka sodíka.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      EXPERIMENT Rozoznali sme potraviny s HMYZOM? TOTO chutilo lepšie ako originál!
      Zdroj: mh

      7. Tvarohové nátierky

      Zdroj: ROBO HUBAČ

      Tvarohové nátierky

      Obsah sodíka v týchto produktoch sa pohybuje okolo 300 – 500 mg na 100 g. Často sa konzumujú pravidelne, čím prispievajú k skrytému príjmu sodíka.

      8. Sójová omáčka

      Zdroj: SHUTTERSTOCK

      Sójová omáčka

      Obsahuje extrémne vysoké množstvo soli, približne 5 000 – 7 000 mg sodíka na 100 g. Len pár lyžíc môže prekročiť denný limit príjmu sodíka.

      9. Čipsy a slané snacky

      Čipsy obsahujú približne 500 – 600 mg sodíka na 100 g. Častá konzumácia môže viesť k problémom s cievami a so srdcom.

      10. Rýchle občerstvenie (hamburgery, hranolčeky)

      Typické fastfoodové jedlo obsahuje 500 – 1 500 mg sodíka na 100 g, čo rýchlo zvyšuje denný príjem soli a môže spôsobovať zdravotné komplikácie.

      RADY FARMACEUTKY, AKO ZNÍŽIŤ PRÍJEM SOLI, NÁJDETE NA ĎALŠEJ STRANE »»»

      Pri stravovaní odporúča vyhnúť sa konzumácii kupovaných omáčok, dresingov a instantných produktov. "Dbajte na príjem čerstvých potravín a minimalizujte konzumáciu spracovaných potravín. Vyberajte si potraviny so zníženým množstvom sodíka (menej ako 120 miligramov sodíka na 100 gramov). Pri varení používajte čo najmenšie množstvo soli. Na dochutenie využívajte bylinky a jednozložkové korenia," radí Radošinská.

      Upozornila aj na rôzne druhy "zdravších" alternatív solí. "Zdravá soľ jednoducho neexistuje. Existujú rôzne druhy solí - morská, himalájska, dokonca aj dietetická soľ," priblížila.

      Varuje aj pred tzv. skrytou soľou. "Nachádza sa prevažne v spracovaných potravinách, ako sú údeniny, mrazené mäso s prísadami soli, mäsové konzervy, paštéty, údené a konzervované ryby, ale aj v syroch," ozrejmila.

      Pozor si podľa farmaceutky treba dať aj na minerálne vody, pretože môžu obsahovať množstvo sodíka. "Pri častej konzumácii minerálnych vôd môžete na sebe pozorovať opuchy nôh, bolesti hlavy alebo únavu," dodala.

      Vyberáme pre vás niečo PLUS

      Autor článku

      Zaujíma ju aktuálne dianie, novinky, ale aj zlepšováky. Vyhľadáva témy z oblasti financií, školstva, zdravotníctva, gastra či cestovania.