ŠOKUJÚCE: TIETO druhy ovocia vypestované v Európe sú plné RAKOVINOTVORNÝCH látok!
29. 5. 2022, 12:00 (aktualizované: 1. 6. 2024, 12:39)

Miera ovocia kontaminovaného pesticídmi v Európe narástla počas rokov 2011–19 o 53 percent. Tretina skúmaných jabĺk a takmer polovica černíc obsahovala látky, ktoré môžu spôsobiť rakovinu, srdcové choroby alebo vrodené poruchy, píšu vedci z organizácie Pesticide Action Network (PAN).
Zdroj: JULIUS DUBRAVAY
Zdroj: reg
Zdroj: RADOVAN STOKLASA
Galéria k článku
Informoval o tom denník The Guardian. Vedci analyzovali 100.000 vzoriek ovocia v Európe a výsledky sú podľa ich slov „šokujúce“. Miera kontaminovaných kivi narástla zo štyroch percent v roku 2011 na 32 percent v roku 2019. Za rovnaké časové obdobie sa zvýšil aj počet čerešní obsahujúcich toxické látky, a to z 22 percent na viac než dvojnásobok.
„Spotrebitelia sa nachádzajú v nezávideniahodnej situácii. Zo všetkých strán počúvajú, že majú jesť viac čerstvého ovocia, no väčšina ovocia obsahuje jedovaté pesticídy, ktoré môžu viesť k rôznym ochoreniam. A je úplne zrejmé, že vlády neplánujú používanie týchto pesticídov zakázať, lebo sa boja farmárskej loby,“ vyhlásila hovorkyňa PAN v Európe Salomé Roynelová. Odporučila preto kupovať zeleninu a ovocie radšej v biokvalite, najmä pre tehotné ženy a malé deti.
Anketa
Aké ovocie a zeleninu kupujete?
Čítajte na ďalšej strane: Netreba sa báť, reaguje Európska komisia >>
„Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) každý rok uverejňuje komplexnú správu o stave pesticídov v potravinách. Až 98 percent ovocia je dlhodobo v súlade s legislatívou Európskej únie,“ vyhlásil hovorca Európskej komisie (EK) Stefan Van De Keersmaecker.
Podľa niektorých vedcov však až tak nezáleží na množstve pesticídov, ktoré sa v ovocí nachádzajú, lebo zdravie dokáže poškodiť aj menšie množstvo toxickejšej látky.
O reforme nového zákona Európskej únie o pesticídoch sa malo pôvodne rokovať v marci, no pre obavy z potravinárskej krízy vyvolanej vojnou na Ukrajine sa táto debata presunula na 22. júna.