Slovák vyhodí až 100 kíl potravín ročne. Expert: Príchod lacného diskontu to môže ešte zhoršiť!
24. 4. 2024, 10:09 (aktualizované: 1. 6. 2024, 16:54)

Zdroj: tasr
Na jedného Slováka pripadá ročne 99 kg potravinového odpadu. Plytvanie jedlom, najmä v domácnostiach, je podľa najaktuálnejších údajov Eurostatu problémom nielen u nás, ale aj v ostatných európskych ekonomikách. Situácia sa môže čoskoro ešte zhoršiť. Dôvodom má byť podľa experta lacný reťazec z Poľska.
Zdroj: MICHAL SMRČOK
Zdroj: Profimedia
Zdroj: ILUSTRAČNÉ-Matej Kalina, Plus JEDEN DEŇ
Galéria k článku
Na Slovensku sme v roku 2021 vytvorili 537,5 tisíca ton potravinového odpadu. V prepočte na jedného obyvateľa tak ide o 99 kg takéhoto odpadu. Domácnosti z neho vyprodukovali až 67 %, t. j. 66 kg na obyvateľa. Zvyšných 33 %, teda 33 kg na hlavu, tvoril potravinový odpad vytvorený v prvovýrobe (4 %), v potravinárskom priemysle (23 %), v maloobchode alebo pri distribúcii (3 %) a v stravovacích zariadeniach (2 %). Vyplynulo to z najaktuálnejších dát Eurostatu za rok 2021. Eurostat zároveň revidoval dáta aj za rok 2020.
Potravinový odpad teda vzniká prevažne v domácnostiach. „Najčastejšie ide o chlieb a pečivo, ovocie a zeleninu, mliečne výrobky, zvyšky uvareného nedojedeného jedla, ale aj o nerozbalené potraviny,“ vymenovala analytička WOOD & Company Eva Sadovská a doplnila, že priemerný Slovák vyhodí ročne zvyšky jedál či potraviny po dátume spotreby v hodnote 100 – 150 eur.
Podľa zástupcu farmárov za to môže aj fakt, že ľudia pri výbere potravín pozerajú primárne na cenu a na kvalitu často zabúdajú. „Ľudia za posledných dvadsať rokov spohodlneli natoľko, že nakupujú v obchodných centrách veľa lacných nekvalitných potravín. Potom v priemere 30 percent potravín končí u konečného spotrebiteľa v koši,“ uviedol, podpredseda ASYF za Združenie mladých farmárov na Slovensku. Ak by si kúpili menšie množstvo, ale kvalitnejších výrobkov, za rovnaké peniaze, menej z nich by pravdepodobne vyhodili.
Anketa
Nakupujete potraviny podľa ceny či kvality?
- Cena15%
- Kvalita 26%
- Kombinácia oboch 57%
Hlasovanie bolo ukončené
Situáciu s plytvaním môže ešte zhoršiť príchod nového diskontného reťazca na Slovensko. Poľský gigant otvorí prvé pobočky už koncom tohto roka. Už teraz je známy svojimi ultra lacnými potravinami, no to sa odráža podľa obyvateľky nášho severného suseda Marty na ich kvalite. „Nechodím tam nakupovať, lebo ich produkty sú nekvalitné, aj keď sú veľmi lacné. Mám jeden ich obchod hneď pri bytovke, no radšej sa prejdem kúsok ďalej do druhých potravín,“ povedala pre denník Plus JEDEN DEŇ Slovenka žijúca vo Varšave už niekoľko rokov.
Potravinami sa neplytvá iba na Slovensku, ale aj v ostatných krajinách EÚ. V analyzovanom roku 2021 sa v EÚ vyhodilo približne 131 kg potravín na obyvateľa. Z tohto objemu európske domácnosti pritom vyprodukovali 53 %, čo predstavuje 70 kg na obyvateľa. Zvyšných 47 % tvoril odpad z prvovýroby, výroby potravín, z maloobchodu a distribúcie či zo stravovacích zariadení.
Podľa dát Eurostatu (z rokov 2020 a 2021) najviac potravinového odpadu pripadá na jedného Cyperčana a to až 397 kg. Nasledujú Belgicko a Dánsko (262 a 230 kg na obyvateľa). Vo všetkých troch spomínaných ekonomikách sa pod vysoké čísla podpisuje potravinový odpad pochádzajúci z výroby potravín. Naopak, najmenej potravinového odpadu pripadá na hlavu v Slovinsku (68 kg) a v Chorvátsku (71 kg). Slovensku patrí v tomto pomyselnom rebríčku siedma priečka zospodu.