Reklama

Na našich pultoch sa objavilo nebezpečné mäso z Poľska: Skontrolujte si mrazničky, vyzýva ŠVPS

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Čo je salmonelóza a ako sa nakazíte? Dajte si pozor na tieto potraviny
    Zdroj: mh
    Reklama

    Potravinoví inšpektori našli v obchode niečo nechutné. Vo vzorke mäsa zistili prítomnosť nebezpečnej baktérie. Kúpili ste mäso aj vy?

    V rámci úradnej kontroly potravín vykonala RVPS Martin v prevádzke Mäsovýroba Kozák Anton s.r.o., Fatranská cesta 1685/26, 038 52 Sučany, odber vzorky výrobku „Kuracie štvrte chladené“, krajina pôvodu Poľsko, distribútor Mäsovýroba Anton Skurčák, Oravská Polhora 1043, 029 47 Oravská Polhora, dodávateľ P.P.H.U. „BIELA“ Stanislaw Biela, 34-407, Ciche, Staré Bystré 370A, Poľsko.

    Ak ste mäso kúpili aj vy, hrozí vám nebezpečenstvo. „V analyzovanej vzorke bola zistená prítomnosť Salmonella Enteritidis," uviedli štátni kontrolóri. Výrobok je toho času už po dátume spotreby.

    Anketa

    Nakazili ste sa už niekedy salmonelózou?

    FOTKY ĎALŠÍCH VÝROBKOV, V KTORÝCH NAŠLI KONTROLÓRI NEBEZPEČNÉ LÁTKY SI POZRITE V »GALÉRII«

    Mikróby rodu salmonella patria medzi patogénne mikroorganizmy. Zdrojom nákazy sú predovšetkým potraviny živočíšneho pôvodu, napríklad mäso alebo vajcia. Salmonela sa môže nachádzať i vo všetkých nedostatočne tepelne upravených potravinách.

    Príznaky a priebeh ochorenia

    Po požití potraviny kontaminovanej salmonelou postihnutý človek pociťuje nevoľnosť, bolesti brucha, často vracia, trpí silnými hnačkami a teplotami, ktoré sa môžu striedať so zimnicami. Na ochorenie sú veľmi citlivé malé deti, starší ľudia, ale aj osoby s oslabeným imunitným systémom. Ak lekár potvrdí ochorenie na salmonelózu, treba sa riadiť jeho pokynmi, čo sa týka diéty a hygienických opatrení. Baktéria salmonela totiž prežíva v tráviacom ústrojenstve ešte pár týždňov po skončení ochorenia a môžu sa nakaziť ostatní členovia rodiny.

    Ktoré potraviny môžu obsahovať nebezpečnú salmonelu a ako ochoreniu predchádzať? Čítajte na ďalšej strane » » » 

    Najväčšie riziko predstavujú:

    • mäso, mleté mäso, mäsové výrobky, mäso a výrobky z hydiny,
    • sušené alebo surové vajcia, vaječné výrobky (ako sú majonézy, plnené pekárenské a cukrárenské výrobky, rôzne krémy),
    • zmrzliny (obsahujúce mliečne zložky),
    • plody mora - varené kôrovce a mäkkýše, živé lastúrniky a ulitníky - ako napr. mušle, ustrice,
    • syry, maslo a smotana vyrobená zo surového mlieka alebo z mlieka, ktoré bolo ošetrené nižšou teplotou, ako je pasterizácia,
    • Salmonelou môžu byť kontaminované aj potraviny neživočíšneho pôvodu určené na priamu spotrebu: naklíčené semená, nakrájané ovocie, nepasterizované ovocné a zeleninové šťavy.

    Ako ochoreniu predchádzať?

    Napriek tomu, že sa vykonáva systematická úradná kontrola výroby a predaja potravín, bezpečnosť potravín sa zabezpečuje predovšetkým preventívnym prístupom každého účastníka potravinového reťazca. Je veľmi dôležité, aby si aj spotrebiteľ osvojil celoživotné návyky pred požitím každého jedla alebo nápoja. Ochoreniu z potravín sa môžeme vyhnúť, keď sa budeme riadiť týmito odporúčaniami:

    1. Pri nákupe potravín v obchodoch a bufetoch si treba všímať nielen minimálnu trvanlivosť a dátum spotreby, ale aj prezrieť si, či výrobok nevykazuje neobyčajný vzhľad, zafarbenie, tvar, pach - pretože mikrobiologickú kontamináciu, samozrejme, len okom nezbadáme. Takisto si treba prezrieť, či potravina, ktorá nesie označenie „vákuovo balená“, má neporušený a funkčný vákuovaný spotrebiteľský obal a či je uložená v chladiacom, resp. mraziacom zariadení s funkčným teplomerom.
    2. Pred prípravou jedla aj počas jeho prípravy si vždy treba umývať ruky mydlom, aby sme znížili riziko prenosu salmonely.
    3. Pri príprave jedla sa môžu nebezpečné mikroorganizmy prenášať zo surových potravín do čerstvých alebo uvarených, ak sa použije tá istá doska na krájanie, nôž, nádoba, znečistené ruky a pod.
    4. Riziko salmonely znížime na minimum, ak potraviny pred požívaním dôkladne prevaríme pri teplote 70 °C najmenej 15 minút. Zároveň sa odporúča jedlo po prevarení ihneď skonzumovať alebo schladiť a uložiť do chladničky.
    5. V domácnosti uchovávame potraviny podľa podmienok skladovania, ktoré výrobca uvádza na spotrebiteľskom obale. Platia rovnako pre skladovanie potravín v predajniach i v domácnostiach.

    Mohlo by vás zaujímať:

     

    Autor článku

    Zaujíma ju aktuálne dianie, novinky, ale aj zlepšováky. Vyhľadáva témy z oblasti financií, školstva, zdravotníctva, gastra či cestovania.