Škodlivé éčka z omáčky, ktorú stiahli z trhu: Sú aj v detských potravinách a úplne legálne!
1. 2. 2019, 6:00 (aktualizované: 10. 7. 2024, 18:18)

Zdroj: Shutterstock/MPaRV
Tisíce slovenských spotrebiteľov sú v šoku. V omáčke, ktorou si roky dochucovali jedlá, našla štátna kontrola nebezpečné éčka a výrobok stiahli z trhu. Nám sa však podarilo zistiť, že zatiaľ čo v niektorých výrobkoch sú tieto éčka zakázané, neplatí to pre viaceré pochúťky, ktoré obľúbujú hlavne deti! Ako je to možné?

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: MPaRV SR

Zdroj: MPaRV SR
Galéria k článku
Prídavné látky, červené farbivo E 124 a potravinársku žlť E 110, našla štátna kontrola vo výrobku Chilli omáčka ostrá – slaná od spoločnosti Hamé. Milovníci pikantných jedál ju dobre poznajú. Mnohí ju majú doma, bežne sa vyskytuje aj na stoloch reštaurácií s rýchlym občerstvením. „V analyzovanej vzorke bola zistená prítomnosť syntetických farbív ponceau 4R (E124) a žltá SY (E110), ktoré sa nesmú v danej potravine používať,“ zdôvodnilo ministerstvo pôdohospodárstva stiahnutie výrobku z trhu. Ako farbivo sa má v spomínanej omáčke používať E122 alebo paprikový extrakt, ktoré sú v danom výrobku povolené.
Paradoxné je, že to, čo platí pre jeden výrobok, neplatí pre druhý. Používanie E 124 a E 110 na území EÚ nie je povolené od roku 2013, ale len v niektorých kategóriách potravín, napríklad v koreniacich prípravkoch, kam môžeme zaradiť aj čili omáčku.
Paradoxne, tieto éčka sa môžu používať a bežne sa používajú v množstve ďalších potravín! Čo je horšie, ide o výrobky, na ktorých si radi pochutia aj tí najmenší. „Látka, ktorá sa našla v pikantnej omáčke, je v produktoch určených pre deti,“ potvrdil potravinový kritik Patrick Linhart.
Anketa
Pozeráte na zloženie potravín?
Rizikové éčka sú napríklad v žuvačkách, zmrzlinách či cukrovinkách, ale aj v horčici, džemoch, ochutených nápojoch či ovocných vínach. Podľa odborníka sú pritom E 124 a E 110 preukázané karcinogény, ktoré môžu spôsobiť rakovinu.
Zdroj: archív
Škodlivé éčka sme našli aj na obale žuvačiek.
Ako je teda možné, že kým pre dospelých sú zakázané, deťom ich dovolíme? Ministerstvo pôdohospodárstva to vysvetľuje tým, že štipľavá látka v omáčke môže účinok rizikových éčiek ešte zhoršiť a preto sú v tejto kategórii potravín zakázané.
Kde všade sú škodlivé E 124 a E 110
- žuvačky
- zmrzliny
- cukrovinky
- ochutené topené syry
- polevy
- horčice
- džemy
- ochutené nápoje
- ovocné vína