Škandál v obľúbenej destinácii Slovákov! Zhnité mäso obkrájali, umyli v bielidle a predávali
10. 4. 2025, 16:29
Šokujúci potravinový škandál otriasa dovolenkovým rajom Slovákov. Na Malorke firma predávala mäso po exspirácii, ktoré polievali bielidlom, aby zakryli hnilobu.

Zdroj: iStock

Zdroj: shutterstock

Zdroj: https://www.larazon.es/
Galéria k článku
Práve teraz, pred začiatkom letnej sezóny, však tento španielsky ostrov čelí nevídanému potravinovému škandálu. Distribútorská firma upravovala mäso, ktoré bolo už dva roky po exspirácii. Aby zakryla stopy po hnilobe a rozklade, používala bielidlo, píšu tvnoviny.sk.
Prípad sa odohral v hlavnom meste ostrova – Palme. Orgány činné v trestnom konaní a hygienici vykonali raziu v potravinárskej distribučnej spoločnosti, uvádza La Razón.
Podnetom na kontrolu malo byť video, ktoré natočil svedok. Na zázname je vidieť, ako muž manipuluje s kusmi mäsa v umývadlovom dreze. Predchádzať tomu malo vykrajovanie zhnitých častí. Následne si bez hanby otvorí fľašu bielidla a dôkladne ním poleje mäso. Chemickú látku následne vtiera do mäsa, aby zakryl hnilobné procesy, rozkladajúcu sa štruktúru a tmavé sfarbenie.
Vďaka tomu mäso stratí tmavé škvrny a vyzerá svetlejšie a sviežejšie. Tým sa však falšovanie nekončí. „Ošetrenému“ mäsu mala uplynúť exspirácia už v roku 2023. Následne ďalší pracovníci zmenili čísla šarží na obaloch a vytlačili nové dátumy spotreby, aby ho mohli znova predať.

Podľa Mallorca Magazin bolo pri razii zhabaných 231 kilogramov nebezpečných potravín vrátane mäsových výrobkov po dátume spotreby.
Medzi podozrivými sú traja muži a dve ženy, voči ktorým bolo začaté trestné stíhanie. Kde všade takéto mäso skončilo, je predmetom vyšetrovania.
Španielski vyšetrovatelia varujú, že tieto výrobky predstavujú vážne zdravotné riziko.
