Reklama

Poľské mäso má prvú obeť, 60-ročný muž podľahol salmonelóze! Chybné mäso našli v tejto predajni

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Čo je salmonelóza a ako sa nakazíte? Dajte si pozor na tieto potraviny
    Zdroj: mh
    Reklama

    Nebezpečenstvo ohrozenia života číha možno aj vo vašej mrazničke! Salmonela v lacnom mäse z Poľska spustila celoeurópsku vlnu infekcií. V Rakúsku je už chorých 27 ľudí – a už došlo k prvému úmrtiu. Aká je situácia u nás?

    Nakazené mäso z Poľska vyvolalo v Európe vlnu infekcie. V susednom Rakúsku zaznamenali prvú obeť salmonelózy, za ktorou má byť práve kuracina dovezená z Poľska. „Celkovo sme od februára tohto roku zaznamenali tri prepuknutia choroby s 27 prípadmi, ktoré podľa štúdií možno pripísať rovnakému bakteriálnemu patogénu kmeňa salmonella enteritidis. U muža nad 60 rokov bol priebeh taký ťažký, že zomrel,“ uvádza denník Krone.at.

    V Nemecku, Dánsku, vo Francúzsku, v Holandsku, Nórsku a vo Veľkej Británii je tiež viac ako 100 pacientov, ktorí musia byť liečení v nemocniciach.

    V posledných dňoch našli v rámci úradných kontrol naši potravinoví inšpektori až 13 ton nevyhovujúceho kuracieho mäsa z Poľska, ktoré obsahovalo nebezpečnú baktériu. Konkrétne kontrolu vykonali inšpektori RVPS Košice-mesto v prevádzke Domäsko, s. r. o., Lieskovská cesta 640/23, 962 21 Lieskovec. Odobrali viacero vzoriek kuracieho mäsa pôvodom z Poľska. Konkrétne odobrali vzorku: "Kurací stehenný plátok chladený".

    "Vo vyšetrovanej vzorke bola zistená prítomnosť salmonella enteritidis v 2 vzorkách z 5. Vzorka nie je v súlade s požiadavkami nariadenia Komisie (ES) č. 2073/2005 o mikrobiologických kritériách pre potraviny," uviedla Štátna veterinárna a potravinová správa na svojom webe. Inšpektori nariadili prevádzkovateľovi informovať odberateľov o nevyhovujúcom výrobku.

    Aká je situácia na Slovensku sme zisťovali na Úrade verejného zdravotníctva SR. Z dát v Epidemiologickom informačnom systéme (EPIS) za ostatné desaťročie vyplýva, že najvyšší počet prípadov sme evidovali v roku 2018 a za ostatných 10 rokov pozorujeme mierne klesajúci trend salmonelózy v SR.

    „V roku 2023 v Epidemiologickom informačnom systéme evidujeme k 17. 8. 2023 spolu 2 379 prípadov salmonelózy. V chorobnosti aktuálne nepozorujeme výrazné rozdiely v porovnaní s minulým rokom. Salmonelóza má v našich podmienkach výrazne sezónny charakter s maximom v letných a teplých mesiacoch," vysvetlila nám hovorkyňa úradu Daša Račková.

    Panike však zatiaľ podľa potravinárov prepadať netreba. Obozretnosť je však na mieste. „Či kupovať kuracie mäso z Poľska, to je vždy na rozhodnutí spotrebiteľa, aké potraviny preferuje. Vzhľadom na vyššie uvedené nálezy  možno potvrdiť, že v obchodnej sieti sa vykonáva potravinový dozor, ktorý vykonávajú orgány veterinárnej starostlivosti, odoberajú sa vzorky a v prípade nevyhovujúcich výsledkov sa prijímajú adekvátne opatrenia, vrátane zákazu predaja takýchto produktov spotrebiteľom a nariaďuje sa ich neškodná likvidácia takéhoto tovaru," podotkol Martin Chudý, poverený ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.

    Netreba hádzať všetko poľské mäso do jedného vreca. „Výskyt salmonel v kuracom mäse sa objavuje sporadicky aj u hydiny z ostatných štátov. Základnou podmienkou ochrany pred týmto ochorením je správne a dôkladné tepelné opracovanie hydinového mäsa a dodržanie hygieny prípravy v kuchyni," upozornil Chudý.

    Obozretnosť pri kúpe sa opláca bez ohľadu na pôvod mäsového výrobku. "Pri kúpe mäsa odporúčame spotrebiteľom skontrolovať mäso vizuálne, (či nejaví senzorické zmeny ako napríklad zmeny farby, osliznutie, zmeny pachu atď.), dôkladne skontrolovať označenie, najmä dátum spotreby, resp. dátum minimálnej trvanlivosti. Pri nákupoch sa snažte mäso chladené či mrazené - najmä v letných mesiacoch - transportovať podľa možností v chladiacej taške a čo najskôr ho uskladniť v chladničke či mrazničke," radí hovorkyňa ÚVZ Daša Račková.

    "Mäso rôznych zvierat má svoje vlastné vlastnosti. Ak je u bravčového mäsa normálna iba ružová farba, potom je pre kuracie mäso prijateľné aj malé množstvo sivastej farby. Pri príprave mäsa na ďalšie spracovanie je potrebné miesta s touto farbou odrezať," dodáva riaditeľ potravinárov Martin Chudý.

    Zatiaľ čo u zdravých dospelých ľudí obvykle problémy odznejú bez trvalých následkov, u vnímavejších osôb, ako sú osoby s poruchami imunity, novorodenci, malé deti, tehotné ženy a osoby staršieho veku, môže mať salmonelóza vážnejší priebeh a spôsobiť väčšie problémy.

    "Hlavnou komplikáciou salmonelózy je rýchle odvodnenie organizmu v dôsledku hnačky a vracania. Hrozí dehydratácia, pre ktorú môže v najzávažnejších prípadoch dôjsť až k zlyhaniu obličiek. U vnímavejších osôb môže pôvodca ochorenia z čreva preniknúť až do krvného riečiska a rozšíriť sa do ostatných častí tela. V prípade, že osobe nie je včas a adekvátne podaná liečba, môže ísť o život ohrozujúci stav, ktorý môže skončiť až smrťou," dodala hovorkyňa hygienikov Račková.

    Prečítajte si aj:

    Autor článku

    Zaujíma ju aktuálne dianie, novinky, ale aj zlepšováky. Vyhľadáva témy z oblasti financií, školstva, zdravotníctva, gastra či cestovania.