Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Pizza oslavuje svoj deň: Urobte si pravú taliansku, máme recept od šéfkuchára!

Dnes je ten deň, kedy sa treba vybrať na pizzu alebo si ju spraviť doma.

Zdroj: Pixabay

Reklama

Viete, že na sobotu 9. februára pripadol svetový deň pizze? Tisíce ľudí si preto zajtra doprajú práve túto pochúťku. Pridajte sa k nim, máme recept na pravú taliansku od šéfkuchára Andreu Enu. Priaznivci zdravej výživy si môžu urobiť aj špaldovú verziu.

Podľa prieskumov v rodisku pizze až 82 % obyvateľov tvrdí, že je to ich najobľúbenejšie jedlo a priemerný Talian zje až 45 kusov tejto pochúťky ročne.

Taliansky šéfkuchár Andrea Ena.

Zdroj: archív

Taliansky šéfkuchár Andrea Ena.

Pravá talianska pizza

Potrebujeme: 1kg hladkej múky,  20 g soli, 10 g droždia, 1PL extra panenského oleja, 1PL slnečnicového oleja, 600 ml  vlažnej vody

Zdroj: blog.kitchenaid.cz

Ako si pizzu obložíte, je na vás, podstatné je dobré cesto.

Postup:

  1. Z droždia a vody si urobíme kvások a necháme vykysnúť na teplom mieste. Do kuchynského robota dáme múku, pridáme kvások a začneme miesiť. Postupne pridáme olej a na záver soľ. Miešame ešte asi 5 minút (maximálne však 20) a stroj zastavíme.
  2.  Cesto necháme ležať ešte aspoň 5 minút v stroji. Potom cesto dáme na stôl, prikryjeme vlhkou utierkou a necháme hodinu kysnúť.
  3.  Po hodine si môžeme cesto rozdeliť na 250-gramové kúsky a vytvoriť z nich guľôčku - taliansky výraz pre tento tvar je „Pallina“. Cesto necháme ešte asi dve hodiny oddychovať, stále pod vlhkou utierkou.
  4. Trúbu si nastavíme na najvyššiu možnú teplotu, čo je zhruba okolo 300 stupňov.
  5.  Pripravíme si paradajkovú omáčku, ktorú dochutíme soľou, bazalkou a kvapkou extra panenského olivového oleja.
  6. Navrch poukladáme obloženie podľa chuti a môžeme začať piecť. Čím horúcejšiu trúbu máme, tým bude pizza rýchlejšie upečená.

Tento recept pripravil taliansky šéfkuchár Andrea Ena, majiteľ reštaurácie v Bratislave. Viac jeho receptov nájdete na stránke: blog.kitchenaid.cz

Domáca špaldová pizza

Potrebujeme: (na 2 ks)

Cesto: 250 g hladkej špaldovej múky, 140 ml vody, 35 ml olivového oleja, 11 g sušeného droždia, 1 ČL soli, 1 PL sušeného oregana

Omáčka: pasírované paradajky (kocky), 1 strúčik cesnaku, štipka oregana, štipka čierneho korenia

Obloha: mozzarella, bazalkové pesto, čerstvá bazalka

Zdroj: blog.kitchenaid.cz

Mozzarella sa na pizze krásne roztečie.

Postup: 

Do misky dáme vodu a droždie a pripravíme si kvások. Po pár minútkach pridáme zvyšné ingrediencie na cesto (múku, olivový olej, soľ, oregano), dôkladne premiešame a necháme kysnúť cca 40 minút.

Po vykysnutí si cesto vyberieme na pomúčenú dosku, rozdelíme na dve časti a vytvarujeme kruh. Paradajkový základ je jednoduchý. Pasírované paradajky dáme do menšieho hrnca a na miernom ohni z nich necháme odpariť vodu. Keď budú zredukované, pridáme oregano, soľ, korenie a prelisovaný cesnak. Premiešame a omáčka je hotová, necháme vychladnúť. Po vychladnutí natrieme na pripravené cesto a poukladáme kúsky mozzarelly. Dáme piecť na čo najvyššiu teplotu, rúru necháme poriadne dlho predhriať. Pečieme asi 10 minút. Hotovú pizzu prelejeme pestom a ozdobíme čerstvou bazalkou.

Tento recept pripravili Patris a  Stanley z blogu „We lift together“. Viac receptov nájdete na blog.kitchenaid.cz

Vyberáme pre vás niečo PLUS