Pizza oslavuje svoj deň: Urobte si pravú taliansku, máme recept od šéfkuchára!
8. 2. 2019, 18:00 (aktualizované: 10. 7. 2024, 18:19)

Zdroj: Pixabay
Viete, že na sobotu 9. februára pripadol svetový deň pizze? Tisíce ľudí si preto zajtra doprajú práve túto pochúťku. Pridajte sa k nim, máme recept na pravú taliansku od šéfkuchára Andreu Enu. Priaznivci zdravej výživy si môžu urobiť aj špaldovú verziu.
Podľa prieskumov v rodisku pizze až 82 % obyvateľov tvrdí, že je to ich najobľúbenejšie jedlo a priemerný Talian zje až 45 kusov tejto pochúťky ročne.

Zdroj: archív
Taliansky šéfkuchár Andrea Ena.
Pravá talianska pizza
Potrebujeme: 1kg hladkej múky, 20 g soli, 10 g droždia, 1PL extra panenského oleja, 1PL slnečnicového oleja, 600 ml vlažnej vody
Zdroj: blog.kitchenaid.cz
Ako si pizzu obložíte, je na vás, podstatné je dobré cesto.
Postup:
- Z droždia a vody si urobíme kvások a necháme vykysnúť na teplom mieste. Do kuchynského robota dáme múku, pridáme kvások a začneme miesiť. Postupne pridáme olej a na záver soľ. Miešame ešte asi 5 minút (maximálne však 20) a stroj zastavíme.
- Cesto necháme ležať ešte aspoň 5 minút v stroji. Potom cesto dáme na stôl, prikryjeme vlhkou utierkou a necháme hodinu kysnúť.
- Po hodine si môžeme cesto rozdeliť na 250-gramové kúsky a vytvoriť z nich guľôčku - taliansky výraz pre tento tvar je „Pallina“. Cesto necháme ešte asi dve hodiny oddychovať, stále pod vlhkou utierkou.
- Trúbu si nastavíme na najvyššiu možnú teplotu, čo je zhruba okolo 300 stupňov.
- Pripravíme si paradajkovú omáčku, ktorú dochutíme soľou, bazalkou a kvapkou extra panenského olivového oleja.
- Navrch poukladáme obloženie podľa chuti a môžeme začať piecť. Čím horúcejšiu trúbu máme, tým bude pizza rýchlejšie upečená.
Tento recept pripravil taliansky šéfkuchár Andrea Ena, majiteľ reštaurácie v Bratislave. Viac jeho receptov nájdete na stránke: blog.kitchenaid.cz
Domáca špaldová pizza
Potrebujeme: (na 2 ks)
Cesto: 250 g hladkej špaldovej múky, 140 ml vody, 35 ml olivového oleja, 11 g sušeného droždia, 1 ČL soli, 1 PL sušeného oregana
Omáčka: pasírované paradajky (kocky), 1 strúčik cesnaku, štipka oregana, štipka čierneho korenia
Obloha: mozzarella, bazalkové pesto, čerstvá bazalka
Zdroj: blog.kitchenaid.cz
Mozzarella sa na pizze krásne roztečie.
Postup:
Do misky dáme vodu a droždie a pripravíme si kvások. Po pár minútkach pridáme zvyšné ingrediencie na cesto (múku, olivový olej, soľ, oregano), dôkladne premiešame a necháme kysnúť cca 40 minút.
Po vykysnutí si cesto vyberieme na pomúčenú dosku, rozdelíme na dve časti a vytvarujeme kruh. Paradajkový základ je jednoduchý. Pasírované paradajky dáme do menšieho hrnca a na miernom ohni z nich necháme odpariť vodu. Keď budú zredukované, pridáme oregano, soľ, korenie a prelisovaný cesnak. Premiešame a omáčka je hotová, necháme vychladnúť. Po vychladnutí natrieme na pripravené cesto a poukladáme kúsky mozzarelly. Dáme piecť na čo najvyššiu teplotu, rúru necháme poriadne dlho predhriať. Pečieme asi 10 minút. Hotovú pizzu prelejeme pestom a ozdobíme čerstvou bazalkou.
Tento recept pripravili Patris a Stanley z blogu „We lift together“. Viac receptov nájdete na blog.kitchenaid.cz