NAJVÄČŠIE PREŠĽAPY, ktoré robíte pri skladovaní potravín: Týmto chybám sa okamžite vyhnite!
2. 6. 2022, 18:00 (aktualizované: 1. 6. 2024, 14:21)

Zdroj: mh
Vedeli ste, že správne skladovanie potravín môže pomôcť predchádzaniu chorôb, ktoré sú prenášané potravinami? Pozrite sa, či tieto chyby pri skladovaní jedla nerobíte aj vy.
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: https://www.instagram.com/p/Cbvxbsbg4AH/
Zdroj: Shutterstock / Andrey_Popov
Galéria k článku
Potraviny skladujeme rôzne. Môžeme ich uložiť do poličky, do chladničky či do mrazáku. Ako sa však ochrániť pred nakazením mikroorganizmami? Máme pre vás niekoľko tipov. Informoval o nich portál fda.gov.
4 základné tipy na uskladnenie potravín
- Potraviny, ktoré sú náchylné na pokazenie, ihneď vložte do chladničky alebo mrazničky. Dodržiavajte „pravidlo dvoch hodín." O tomto pravidle sa viac dozviete TU.
Zdroj: Shutterstock
Vajcia
- Udržujte chladiace spotrebiče pri správnej teplote
Chladnička by nemala byť postavená tesne k stene. Nechajte za ňou priestor aspoň 10 cm, aby mala priestor pre odvod tepla a neprehrievala sa.
Najchladnejšie je v dolnej časti chladničky. Pokiaľ bude teplota chladničky nastavená na 4 °C, v dolnej časti chladničky bude teplota okolo 0 °C. V dolných priehradkách skladujte potraviny, ktoré podliehajú rýchlemu kazeniu, ako napríklad ryby, chladené kuracie mäso a podobne. Vrchné priehradky sú teplejšie. Môžete tu skladovať potraviny, ktoré majú dlhšiu trvanlivosť, alebo vajcia.
V súčasnosti sa odporúča mraziť potraviny pri teplote -24 °C. Dôvodom je, že táto teplota umožňuje zachovať ešte viac živín a vitamínov, ale pre domáce chladenie si bez problémov vystačíte s nižšou teplotou. Presnú teplotu sa dozviete TU.
- Skontrolujte pokyny na skladovanie na štítkoch potravín
Mnohé potraviny okrem mäsa, zeleniny a mliečnych výrobkov je potrebné uchovávať v chlade. Ak ste zanedbali správne chladenie produktu, zvyčajne je najlepšie ho vyhodiť.
- Dávajte pozor na pokazené potraviny
Všetko, čo vyzerá alebo zapácha podozrivo, by sa malo vyhodiť. Pleseň je znakom kazenia a pri chladení môže rásť. Najbezpečnejším riešením je preto jedlo, ktoré je plesnivé, vyhodiť.
Tipy na chladenie v chladničke nájdete na ďalšej strane.
Tipy na chladenie v chladničke
- Chladničku pravidelne čistite
Pravidelné čistenie chladničky pomáha znižovať rast baktérií listeria a zabraňuje odkvapkávaniu mäsa z rozmrazovania, ktoré môže umožniť baktériám z jednej potraviny rozšíriť sa na druhú.
Anketa
Čistíte chladničku pravidelne?
- Udržujte potraviny zakryté
Skladujte chladené potraviny v zakrytých nádobách alebo uzavretých skladovacích vreckách. Vajcia skladujte v papierových preložkách.
Zdroj: Getty Images
Správne skladovanie potravín sa podpíše na ich trvanlivosti.
- Skontrolujte dátumy spotreby
Dátum „spotrebujte do“ znamená, že výrobca odporúča spotrebovať produkt do tohto dátumu pre najlepšiu chuť alebo kvalitu. Dátum nie je dátumom bezpečnosti potravín.
V určitom okamihu po dátume spotreby sa môžu zmeniť chuť, farba, štruktúra alebo obsah živín, ale výrobok môže byť zdravý a bezpečný aj dlho po tomto dátume. Ak si nie ste istí alebo ak jedlo vyzerá pochybne, radšej ho vyhoďte.