Reklama

NAJVÄČŠIE PREŠĽAPY, ktoré robíte pri skladovaní potravín: Týmto chybám sa okamžite vyhnite!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Tieto potraviny sú bezpečné aj po dátume minimálnej trvanlivosti
    Zdroj: mh
    Reklama

    Vedeli ste, že správne skladovanie potravín môže pomôcť predchádzaniu chorôb, ktoré sú prenášané potravinami? Pozrite sa, či tieto chyby pri skladovaní jedla nerobíte aj vy.

    Potraviny skladujeme rôzne. Môžeme ich uložiť do poličky, do chladničky či do mrazáku. Ako sa však ochrániť pred nakazením  mikroorganizmami? Máme pre vás niekoľko tipov. Informoval o nich portál fda.gov.

    4 základné tipy na uskladnenie potravín

    • Udržujte chladiace spotrebiče pri správnej teplote

    Chladnička by nemala byť postavená tesne k stene. Nechajte za ňou priestor aspoň 10 cm, aby mala priestor pre odvod tepla a neprehrievala sa.

    Najchladnejšie je v dolnej časti chladničky. Pokiaľ bude teplota chladničky nastavená na 4 °C, v dolnej časti chladničky bude teplota okolo 0 °C. V dolných priehradkách skladujte potraviny, ktoré podliehajú rýchlemu kazeniu, ako napríklad ryby, chladené kuracie mäso a podobne. Vrchné priehradky sú teplejšie. Môžete tu skladovať potraviny, ktoré majú dlhšiu trvanlivosť, alebo vajcia.

    V súčasnosti sa odporúča mraziť potraviny pri teplote -24 °C. Dôvodom je, že táto teplota umožňuje zachovať ešte viac živín a vitamínov, ale pre domáce chladenie si bez problémov vystačíte s nižšou teplotou. Presnú teplotu sa dozviete TU.

    • Skontrolujte pokyny na skladovanie na štítkoch potravín

    Mnohé potraviny okrem mäsa, zeleniny a mliečnych výrobkov je potrebné uchovávať v chlade. Ak ste zanedbali správne chladenie produktu, zvyčajne je najlepšie ho vyhodiť.

    • Dávajte pozor na pokazené potraviny

    Všetko, čo vyzerá alebo zapácha podozrivo, by sa malo vyhodiť. Pleseň je znakom kazenia a pri chladení môže rásť. Najbezpečnejším riešením je preto jedlo, ktoré je plesnivé, vyhodiť.

    Tipy na chladenie v chladničke nájdete na ďalšej strane.

    Tipy na chladenie v chladničke

    • Chladničku pravidelne čistite

    Pravidelné čistenie chladničky pomáha znižovať rast baktérií listeria a zabraňuje odkvapkávaniu mäsa z rozmrazovania, ktoré môže umožniť baktériám z jednej potraviny rozšíriť sa na druhú. 

    Anketa

    Čistíte chladničku pravidelne?

    • Udržujte potraviny zakryté

    Skladujte chladené potraviny v zakrytých nádobách alebo uzavretých skladovacích vreckách. Vajcia skladujte v papierových preložkách.

    Zdroj: Getty Images

    Správne skladovanie potravín sa podpíše na ich trvanlivosti.

    • Skontrolujte dátumy spotreby

    Dátum „spotrebujte do“ znamená, že výrobca odporúča spotrebovať produkt do tohto dátumu pre najlepšiu chuť alebo kvalitu. Dátum nie je dátumom bezpečnosti potravín.

    V určitom okamihu po dátume spotreby sa môžu zmeniť chuť, farba, štruktúra alebo obsah živín, ale výrobok môže byť zdravý a bezpečný aj dlho po tomto dátume. Ak si nie ste istí alebo ak jedlo vyzerá pochybne, radšej ho vyhoďte.

    Prečítajte si tiež: