Riskujete otravu či infekciu! 10 potravín, ktoré po dátume spotreby nejedzte: Číslo 5 prekvapí!
25. 2. 2025, 17:45
7. Morské plody

Zdroj: Shutterstock
Ryby a morské plody majú veľmi krátku trvanlivosť a po dátume spotreby sa môžu stať toxickými. Pri ich konzumácii po expirácii hrozí vážna otrava jedlom. Pokazené ryby majú nepríjemný zápach amoniaku a slizký povlak na povrchu.
8. Vajcia

Zdroj: shutterstock

Zdroj: mh
Vajcia sú známe ako potenciálny zdroj salmonely. Po prekročení dátumu spotreby môžu hniť a obsahovať škodlivé baktérie. Ak si nie ste istí ich čerstvosťou, môžete vykonať test s vodou – čerstvé vajcia klesnú ku dnu, zatiaľ čo pokazené plávajú.
9. Mlieko a mliečne výrobky
Zdroj: Shutterstock
Mliečne produkty ako mlieko, jogurty či smotana majú relatívne krátku trvanlivosť. Po jej uplynutí môžu začať kysnúť, čo môže viesť k tráviacim problémom. Niektoré plesňové syry môžu byť aj po dátume bezpečné, ale ak sa na iných druhoch syrov objaví pleseň, je lepšie ich vyhodiť.