Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Ide to aj bez údenín, majonézy či múky! 5 zdravých a chutných receptov na Veľkú noc!

Zdenka Havettová vie, ako navariť chutne a zdravo aj počas sviatkov.

Zdroj: Miroslav Miklas

Reklama

Už viete, čím pohostíte počas veľkonočných sviatkov návštevu či šibačov? Ak vám chýbajú nápady alebo vás nebaví stále pripravovať to isté, nezúfajte. Inšpirujte sa výživovou poradkyňou Zdenkou Havettovou a jej zdravými lahôdkami alebo vyskúšajte chutné koláčiky slovenského blogera. Dobrú chuť!

Vajíčkové mafiny

Vajíčkové mafiny: Múku poriadne rozmiešame, aby v zmesi nezostali hrudky.

Zdroj: Miroslav Miklas

Vajíčkové mafiny: Múku poriadne rozmiešame, aby v zmesi nezostali hrudky.

Zdroj: Miroslav Miklas

Vajíčkové mafiny: Do rozšľahaných vajíčok pridáme zeleninu.

Zdroj: Miroslav Miklas

Vajíčkové mafiny: Zmesou naplníme mafinovú formu, ktorú sme si vopred vymastili.

Zdroj: Miroslav Miklas

Vajíčkové mafiny

Potrebujeme:
9 vajec, hrášok, kukuricu alebo inú nadrobno nakrájanú sezónnu zeleninu, soľ, kurkumu, čierne mleté korenie, 2 PL špaldovej múky
Postup:
Vajíčka rozšľaháme v miske spolu s kurkumou, čiernym korením a so soľou. Pridáme špaldovú múku a dobre metličkou premiešame, aby sme sa zbavili hrudiek. Primiešame nakrájanú sezónnu zeleninu podľa chuti (cibuľka, kukurica, hrášok, špenát). Plech na mafiny vymastíme olejom. Naplníme pripravenou vajíčkovou zmesou. Vložíme do rúry predhriatej na 180 °C a pečieme približne 20 – 25 minút. Hotové vajíčkové mafiny necháme vychladnúť a ozdobíme bylinkami. 

Zeleninový šalát so zdravou majonézou z hrašky

Zdroj: Miroslav Miklas

Zeleninový šalát so zdravou majonézou z hrašky: Uvarenú zeleninu dáme do väčšej misky.

Zdroj: Miroslav Miklas

Zeleninový šalát so zdravou majonézou z hrašky: Vychladnutú zeleninu zmiešame s majonézou z hrašky.

Zdroj: Miroslav Miklas

Zeleninový šalát so zdravou majonézou z hrašky

Potrebujeme:
Na majonézu z hrašky: 50 g hrašky, 300 ml vody, 1 PL soli, ½ ČL mahá korenia, prípadne štipku mletej rasce,
3 kyslé uhorky, 1 PL horčice, 6 PL oleja
Na zeleninový šalát: 4 kyslé uhorky, 3 väčšie mrkvy, ½ zeleru, 3 petržleny, 1 šálku hrášku, bobkový list, celé čierne korenie, mleté čierne korenie, soľ
Postup:
Mahá korenie alebo mletú rascu krátko orestujeme na oleji. Pridáme hrašku a soľ, zalejeme vodou a za stáleho miešania privedieme k varu. Oheň stlmíme a prikryté pomaly varíme aspoň 20 minút, až kým hraška už nie je cítiť po hrachu. Necháme vychladnúť a vyšľaháme s olejom, nastrúhanými uhorkami a horčicou.
Zeler, mrkvu a petržlen nakrájame na malé kocky. Uvaríme do mäkka vo vode spolu s čiernym korením, bobkovým listom a so soľou. Scedíme, pridáme prevarený hrášok a na malé kocky nakrájanú uhorku. Všetko premiešame s pripravenou hraškovou majonézou. Šalát necháme odležať aspoň 2 hodiny a môžeme podávať.

Cviklové vajíčka

Zdroj: Miroslav Miklas

Plnené cviklové vajíčka: Z vajíčok vyberieme žĺtka a spolu s maslom a horčicou ich vypracujeme na plnku.

Zdroj: Miroslav Miklas

Plnené cviklové vajíčka

Potrebujeme: 
6 vajec, 3 malé cvikly, 1 PL horčice, 6 PL jablčného octu, maslo, soľ, mleté čierne korenie, kurkumu, petržlenovú vňať na ozdobu
Postup: 
Vajíčka uvaríme na tvrdo. Cviklu ošúpeme, nakrájame na malé kocky a uvaríme vo vode do zmäknutia. Cviklu vyberieme a do mierne vychladnutého cviklového nálevu pridáme jablčný ocot a štipku soli. Ošúpané vajíčka pridáme do nálevu a necháme ich aspoň 3 hodiny marinovať. Potom ich prepláchneme v studenej vode, aby neboli „cítiť“ po jablčnom octe. Krásne zafarbené vajíčka prekrojíme a žĺtky vymiešame s horčicou, so soľou, s čiernym korením, kurkumou a maslom. Polovice vajec naplníme pripravenou zmesou a ozdobíme petržlenovou vňaťou.

Veľkonočný mazanec zo špaldovej múky

Zdroj: mojejedlo.sk

Veľkonočný mazanec zo špaldovej múky

Potrebujeme:
350 g celozrnnej hladkej špaldovej múky, 250 g bielej hladkej špaldovej múky, 100 g cukru z kokosových kvetov,
1 ČL bourbon vanilky v prášku, 250 ml mlieka, ½ droždia, 3 vajcia, 80 g masla, 2 PL smotany alebo jogurtu, ½ lyžičky soli, 2 hrste brusníc alebo hrozienok, hrsť vlašských orechov
Postup:
Z vlažného mlieka, lyžice cukru a kvasníc urobíme kvások. Všetky suroviny dáme do misky, vymiesime z nich cesto a necháme ho kysnúť na teplom mieste asi 30 minút. Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti, jednu trochu väčšiu ako druhú. Každú rozdelíme na 3 diely, vznikne 6 bochníčkov. Z väčších bochníčkov vytvarujeme dlhé šulce a zapletieme ich do vrkoča. Konce spojíme a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Postup zopakujeme a menší zapletený veniec položíme na ten prvý. Potrieme vajíčkom, ozdobíme orechami a pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov. Neskôr môžeme teplotu znížiť, aby sa pletenec dobre prepiekol.

Makové mafiny bez múky

Zdroj: mojejedlo.sk

Makové mafiny bez múky

Potrebujeme:
3 vajcia, 50 g cukru, 40 g kokosového oleja, 130 g mletého maku, 1 ČL škorice,
1 ČL prášku do pečiva, kokosovú alebo šľahačkovú smotana, mandle v čokoláde na ozdobu
Postup:
Bielky vyšľaháme na sneh, žĺtky dáme spolu s cukrom do misy a vymiešame do peny. Do nej pridáme vychladnutý rozpustený olej, vajce, mletý mak, prášok do pečiva a škoricu. Dobre premiešame a na záver opatrne primiešame sneh z bielkov. Pridáme hrsť sušených brusníc a cesto rozdelíme lyžičkou do košíčkov v plechu. Pečieme na 180 stupňoch 12 až 15 minút. Vychladnuté mafiny ozdobíme vyšľahanou kokosovou šľahačkou a mandľami v čokoláde.

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Ako sa pripravujete na Veľkú noc?

    Vyberáme pre vás niečo PLUS