Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

RECEPT Kapustnice, aké ste nikdy nejedli : 7 tipov na vianočné nebíčko v papuľke!

Vianočná kapustnica je na Slovensku tradíciou.

Zdroj: Shutterstock.com

Reklama

Vianoce sú najkrajšie, keď sa ráno zobudíte a v celom dome už rozvoniava bublajúca kapustnica. Tradičná slovenská pochúťka však od domu k domu chutí a vyzerá úplne inak. V rôznych regiónoch sa používajú odlišné postupy a rôzne ingrediencie. To však stále nie je všetko!

S postupom času na Slovensko prenikajú aj nové trendy a v súčasnosti v niektorých domácnostiach nájdete dokonca i paleo či raw kapustnicu. Na najlepší recept sme sa pýtali aj šéfkuchára Reštaurácie SĽUK Radoslava Jakába. Inšpirujte sa jeho i ďalšími receptami z celého Slovenska a pochutnajte si na tej najlepšej sviatočnej kapustnici na svete.

Vianočná kapustnica podľa šéfkuchára Radoslava Jakába

Zdroj: Július Dúbravay

Poctivú kapustnicu pre nás pripravil šéfkuchár Radoslav Jakáb.

POTREBUJEME: 1,6 kg kyslej kapusty, 500 g jemne pikantnej klobásy, 500 g údenej bravčovej krkovičky alebo pliecka, 150 g sušených sliviek, 50 g sušených húb, 3 cibule, ½ PL červenej papriky, celé čierne korenie, bobkový list, cukor, soľ, olej
AKO NA TO: Kapustu vyžmýkame a nakrájame, šťavu odložíme na záverečné ochutenie. V hrnci si zohrejeme olej, nasypeme doň trochu cukru podľa chuti a restujeme ho, kým nezačne karamelizovať. Do skaramelizovaného cukru vložíme na drobno nakrájanú cibuľu a restujeme. Pridáme bobkový list a čerstvo rozdrvené čierne korenie, na záver červenú mletú papriku. Keď sa paprika opraží, dáme do cibuľového základu hrsť kapusty a neskôr aj húb, aby sa dobre orestovali a kapustnici dodali plnú chuť.
Pridáme zvyšnú kapustu i huby, podlejeme vodou a varíme. Po polhodine, keď začne kapustnica vrieť, pridáme sušené slivky a údené mäso i klobásy vcelku, ktoré po uvarení vyberieme a nakrájame. Varíme aspoň 2 až 3 hodiny, kým kapusta nezmäkne. Hotovú kapustnicu dochutíme šťavou z kapusty, soľou i cukrom a vložíme do nej nakrájané údeniny.

Vianočná kapustnica so slivkovým lekvárom

Zdroj: YouTube.com

Kapustnicu so slivkovým lekvárom pripravuje youtuber MajKičn.

POTREBUJEME: 500 g kyslej kapusty, 40 g sušených húb, 2 cibule, 1 mrkvu, 1/2 PL červenej mletej papriky, 1/2 PL paradajkového pretlaku, 2 údené klobásy, 500 g údeného mäsa, 2 zemiaky, 2 strúčiky cesnaku, 2 PL slivkového lekváru, 100 g bravčovej masti, 50 g sušených paradajok, 1,5 l vody, kožu zo slaniny, rascu, čierne mleté korenie, soľ, tabasco
AKO NA TO: Do rozpálenej masti pridáme rascu, cibuľu, čierne korenie, paradajkový pretlak, sušené paradajky, mrkvu, nakrájané údené mäso a klobásu. Popražíme, pridáme červenú papriku a kožu zo slaniny. Zmes ešte chvíľu restujeme, pridáme vodu a kapustu. Keď kapustnica začne vrieť, pridáme sušené huby, po polhodine aj zemiaky. Keď sú mäkké, pridáme lekvár a chvíľu povaríme. Hotovú kapustnicu odstavíme, pridáme ešte roztlačený cesnak a dochutíme soľou a tabascom.

Pôstna vianočná kapustnica

Zdroj: mozessavydavat.sk

Pôstnu kapustnicu varieva Katy z mozessavydavat.sk.

POTREBUJEME: 500 g kyslej kapusty, 1 PL kryštálového cukru, 1 cibuľu, 1,5 PL masti alebo oleja, 200 g zemiakov, 2 - 3 PL sušených húb, soľ, čierne korenie, 200 ml smotany na varenie, 1/2 PL hladkej múky, sušené slivky
AKO NA TO: Huby premyjeme a namočíme do vody aspoň na 15 minút. Na masti alebo oleji skaramelizujeme cukor. Pridáme nakrájanú cibuľu a restujeme do sklovita. Potom pridáme kapustu bez vody. Ak sú kúsky dlhé, môžeme ju nakrájať, ak je kapusta príliš kyslá, môžeme ju premyť. Chvíľu restujeme, potom zalejeme vodou - množstvo zvolíme podľa požadovanej hustoty. Pridáme hríbiky, kto chcem môže dať aj sušené slivky, dosolíme, trošku okoreníme a varíme, kým nie je kapusta napoly mäkká. Potom do nej pridáme zemiaky nakrájané na kocky a varíme, kým nezmäknú. Nakoniec vlejeme smotanu, v ktorej sme rozmiešali múku, a krátko prevaríme. Podávame s chlebíkom a lyžicou kyslej smotany.

Paleo vianočná kapustnica

Zdroj: varimepaleo.sk

Recept na paleo kapustnicu v Prahe objavila Mirka, ktorá sa s ním podelila na varimepaleo.sk.

● POTREBUJEME: 1 kg údených a 1 kg neúdených rebier, 3 bobkové listy, 5 ks celého čierneho korenia, 4 ks celého nového korenia, 3 PL bravčovej masti, 2 veľké cibule, 50 g slaniny, 300 g klobásy, 6 strúčikov cesnaku, ½ PL drvenej rasce, 1 PL mletej červenej papriky, 1 kg premytej kyslej kapusty (šťavu z kapusty odložíme), 32 g sušených hríbov, 200 ml bieleho vína, 1 pikantnú čerstvú papriku, 10 ks sušených sliviek, soľ, mleté čierne korenie
● AKO NA TO: Umyté rebrá vložíme do hrnca, pridáme bobkový list, čierne i nové korenie, zalejeme dostatkom vody a varíme asi 3 hodiny. Keď je vývar hotový, precedíme ho a ešte teplé rebrá oberieme a mäso nakrájame. Cibuľu nakrájame na jemno a vo veľkom hrnci ju restujeme na miernom plameni. Pridáme pokrájanú slaninu a restujeme ďalších 10 minút. Medzičasom si nakrájame klobásy a cesnak nasekáme na jemno. Sušené hríby namočíme do vína cca na 30 minút. Klobásky pridáme do hrnca a restujeme na strednom plameni. Pridáme cesnak a drvenú rascu, orestujeme a stiahneme hrniec z plameňa. Pridáme mletú papriku a dôkladne premiešame. Vrátime hrniec na plameň a pridáme premytú kyslú kapustu a restujeme. Podlejeme vývarom z rebier tak, aby bola kapusta takmer ponorená, pridáme sušené hríby (víno sme zliali) a do hrnca vložíme pikantnú papriku. Po hodine pridáme zvyšok vývaru, sušené slivky a kúsky mäsa. Varíme ďalšiu hodinu. Na záver dochutíme soľou a čerstvo namletým korením.

Raw kapustnica s marinovanými šampiňónmi

Zdroj: zivotjezmena.sk

Raw kapustnicu na sviatky chystajú manželia Mirka a Peťo zo zivotjezmena.sk.

POTREBUJEME: 500 g kyslej kapusty
Na zálievku: 1 šálku šťavy z kyslej kapusty, 1 šálku vody, 4 sušené slivky (namočené aspoň 1 hodinu vopred), 2 šampiňóny, 1 strúčik cesnaku, 2 PL kyslej kapusty, 2 PL lahôdkového droždia, 2 PL sójovej omáčky, ½ PL mletej sladkej papriky, 1 ČL mletej rasce
Na marinované hríby: 2 šampiňóny, 3 strúčiky pretlačeného cesnaku, 1/4 šálky sójovej omáčky, 1 PL olivového oleja, šťava z 1/2 citróna
AKO NA TO: Šampiňóny nakrájame a dvložíme ich do misky. V inej miske zmiešame všetky ostatné suroviny a zmes nalejeme na šampiňóny. Spolu premiešame a uložíme do chladničky marinovať na pár hodín.
● Všetky prísady na zálievku dáme do mixéra a zmixujeme a ak treba, dolejeme ešte vodu, prípadne zmes aj dochutíme. Nakrájame kyslú kapustu, zalejeme ju zálievkou a pridáme marinované šampiňóny. Časť marinády môžeme použiť do kapustnice. Šampiňóny sa dajú nahradiť aj hlivou ustricovitou či inými hubami, môžu byť aj sušené, prípadne si do kapustnice ešte môžete nakrájať namočené sušené slivky.

Vyberáme pre vás niečo PLUS