Recept gastroenterológa Kuželu na VIANOČNÚ KAPUSTNICU: Jedna prísada spraví hotový zázrak!
24. 12. 2022, 7:00 (aktualizované: 1. 6. 2024, 14:45)

Už aj naši predkovia vedeli, že je to zázrak v sude! Kyslá kapusta má málo kalórií, ale obsahuje veľa živín a má vysoký obsah vlákniny, preto je doslova ideálnou potravinou pre zdravé črevo. Potvrdí to aj známy gastroenterológ Ladislav Kužela (54). Ako vyzerá zdravá štedrovečerná kapustnica u Kuželovcov? Stačí nahradiť jednu prísadu!
Zdroj: Martin Domok,
Zdroj: Martin Domok,
Zdroj: MARTIN DOMOK
Galéria k článku
Predpokladá sa, že čaro kyslej kapusty objavili už Číňania pred vyše 2 000 rokmi. V tom čase bola fermentácia jednou z metód používaných na to, aby sa potraviny rýchlo neskazili. Kyslá kapusta prežila skúšku času a stala sa obľúbenou prílohou v mnohých kultúrach. Oceňujeme ju aj u nás. Väčšina domácností si bez nej nevie predstaviť štedrú sviatočnú večeru.
Mnohí pritom možno ani netušia, aké blahodarné účinky má kyslá kapusta na naše zdravie. Vďaka fermentácii ponúka nutričné a zdravotné výhody výrazne presahujúce tie, ktoré má čerstvá kapusta. „Kyslá kapusta je obzvlášť výživná, pretože prechádza fermentáciou, procesom, počas ktorého mikroorganizmy na kapuste trávia jej prirodzené cukry a premieňajú ich na oxid uhličitý a organické kyseliny,“ vysvetlil gastroenterológ Ladislav Kužela.
Ak v aktuálnom období chorôb užívate antibiotiká a trápia vás hnačky, siahnite po kyslej kapuste. „Fermentácia kyslej kapusty vytvára podmienky, ktoré podporujú rast prospešných probiotík nachádzajúcich sa aj v produktoch ako jogurt a kefír. Probiotiká, ktoré sú v kyslej kapuste, môžu pomôcť zlepšiť bakteriálnu rovnováhu v hrubom čreve po tom, čo bola napríklad narušená užívaním antibiotík. To môže pomôcť znížiť alebo zabrániť hnačke vyvolanej antibiotikami,“ uviedol Kužela.
Zdroj: Martin Domok,
Tradičná polievka cez sviatky nebude chýbať ani na stole Kuželovcov.
Súdok s kyslou kapustou sa podľa lekára dá prirovnať k ľudskému črevu. „Keď sa pozrieme na to, čo sa deje v sude plnom kyslej kapusty, tak zistíme, že v ňom máme doslova mikrokozmos podobný tomu v našich črevách. Pri kvasení kapusty totiž ide o rovnaký proces ako v našich črevách... Milióny mikróbov spolupracujú a premieňajú potraviny,“ vysvetlil odborník.
Mnohí Slováci si kapustnicu nevedia predstaviť bez údeného mäsa či klobásky, ktoré sú však pre ľudské črevo problémom. Známy lekár ponúka trik, ako bude aj zdravá kapustnica chutiť na nerozoznanie od tej nezdravej. Vyskúšajte vianočnú kapustnicu, aká sa varí u Kuželovcov.