Kto by odolal vianočným dobrotám! Pre mnohých je preto nadchádzajúce obdobie ťažkou skúškou sebaovládania. A kto nevydrží, pocíti to na hmotnosti i kondícii. Ako si pripraviť sviatočné, ale zdravé jedlá, radí výživová odborníčka Zdena Havettová.

Zdroj: pixabay

Zdroj: úixabay

Zdroj: archív
Galéria k článku
Najprv sa vraj musíme preprogramovať. „Nastavte sa tak, aby jedlo nebolo stredobodom vašich myšlienok. Hoci sú lahodné pochúťky potešením, skúste im občas odolať,“ radí Zdena Havettová. „Ušetríte si veľa ťažkostí, akým je sťažené trávenie či nafukovanie,“ dodáva.
Nákupy plánujte, nedonesiete tak domov zbytočné potraviny.
Uprednostnite zdravšie suroviny
Zdroj: archív
Aj zemiakový šalát má i diétnejšie formy.
Sladeným nápojom sa vyhýbajte, alkohol obmedzte na minimum. Na zemiakový šalát použite sojanézu či tofunézu, ktoré sú v porovnaní s klasickou majonézou bohatšie na vlákninu, ale majú menej tukov.
Maškrťte sušené ovocie a orechy
Zdroj: pixabay
Orechy sú chutná a najmä zdravá maškrta.
Zelenina vás zasýti a nevrhnete sa na nezdravé jedlá. Koláče pripravte zo sušeného ovocia a z orechov, prípadne použite vhodnejšie sladidlá.
Nie je cukor ako cukor
Cukor nahraďte zdravším sladidlom.
Javorový sirup: Čisté prírodné sladidlo, zahustená šťava z kmeňa cukrového javora.
Ryžový, jačmenný, kukuričný či špaldový sirup: Prírodné sladidlá na priamu spotrebu bez riedenia aj na prípravu sladkostí.
Slivkový sirup: Je dobre stráviteľný a vyrobený bez akýchkoľvek pridaných látok.
Trstinová melasa: Tmavá sirupovitá hmota vzniká ako vedľajší produkt pri výrobe trstinového cukru. Obsahuje stopové prvky a minerály ako chróm, zinok, selén, mangán, molybdén, meď, horčík, fosfor, ale aj vápnik, železo, sodík a draslík.
Ryžový slad: Prírodné sladidlo z klíčkov ryže, konzistenciou podobné medu. Neobsahuje žiadne pridané chemické látky.
Zdroj: archív
Javorový sirup patrí k zdravším a menej kalorickým sladidlám.
Sladké nemusíte vynechať
Len pamätajte na jednoduchú rovnicu, že príjem a výdaj energie musí byť rovnaký. Takže ak si dáte koláčiky, vydajte sa na výlet do hôr, urobte si dlhšiu prechádzku, zalyžujte si alebo sa choďte korčuľovať.
Zdroj: pixabay
Sladké si odoprieť nemusíte, len si po ňom netreba sadnúť na gauč.
Zdravé recepty na vianočnú večeru
Zemiakový šalát
Potrebujete: 250 g zemiakov, 100 g cibule, 100 g petržlenu, 100 g mrkvy, 100 g zeleru, bobkový list, 1 nové korenie, 2 ks čierneho korenia, 100 g mrazeného hrášku, 100 g nakladaných uhoriek, horčicu, soľ, petržlenovú vňať.
Postup: Zemiaky uvaríme v šupke. Vychladnuté ošúpeme a nakrájame na kocky. Mrkvu, zeler, petržlen očistíme a uvaríme v slanej vode s bobkovým listom a korením do mäkka. Vychladnuté tiež nakrájame na kocky spolu s uhorkami. Mrazený hrášok vložíme na chvíľu do horúceho vývaru, aby sa rozmrazil. Všetko zmiešame s majonézou z Hrašky a s horčicou, osolíme, okoreníme a zmiešame s petržlenovou vňaťou.
Majonéza z Hrašky
Potrebujete: 350 ml vody, 60 g Hrašky, 75 ml oleja, štipku soli, 50 g nakladaných uhoriek, 25 g horčice, čierne korenie.
Postup: Hrašku zmiešame s vodou a so soľou, privedieme do varu, plameň uberieme a zvoľna varíme 20 min. Po vychladnutí vyšľaháme s olejom, nastrúhanými uhorkami a horčicou. Vyprážaná ryba Zmiešame 80 g Hrašky so 120 ml vody a urobíme cestíčko, ktoré je o niečo redšie ako horčica. V ňom namáčame porcie ryby a vyprážame ich v rozpálenom oleji.