Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Radi si pochutíte na dobrom tataráku? Od budúceho roka by mohol dostať zelenú

Zle pripravený alebo kontaminovaný tatársky biftek predstavuje zdravotné riziko.

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Logo Plus JEDEN DEŇLogo Plus JEDEN DEŇ

Aj vy máte radi tataráky? Podľa platnej legislatívy je táto pochúťka zo surového mäsa vo všetkých reštauráciách zakázaná. To sa však môže čoskoro zmeniť! Kým až doteraz boli naši hygienici proti tatarákom, najnovšie začali váhať!

Otvoriť diskusiu ohľadom tatrákov pripustil minister zdravotníctva Tomáš Drucker aj hlavný hygienik SR Ján Mikas z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

„Nebránime sa otvoreniu konštruktívnej diskusie, ktorej výsledkom by bolo nájsť vhodne aplikovateľný model do praxe, avšak pri zachovaní čo najvyššej možnej ochrany zdravia," povedal Drucker

Hlavný hygienik Ján Mikas tiež víta otvorenú debatu, podávanie tatrákov však bude musieť mať isté mantinely, aby sa vyhlo nákazám, ktoré môže obsahovať surové nespracované mäso.

„Je potrebné v takejto diskusii zabezpečiť, aby bola aj po prípadnej zmene vyhlášky kontinuálne zachovaná ochrana verejného zdravia v čo najvyššej možnej miere a to elimináciou možných epidemiologických rizík, ktoré bezpochyby konzumácia tepelne nespracovaného mäsa predstavuje,“ potvrdila hovorkyňa ÚVZ Zuzana Drobová.

Verejná diskusia o predaji tatárskeho bifteku v reštauráciách sa rozprúdila po tom, čo mali hygienici koncom septembra zakázať predávať biftek niektorým reštauráciám. Za jeho zachovanie v stravovacích zariadeniach vznikla na webe petícia.

Vyberáme pre vás niečo PLUS