PRIESKUM Slováci dôverujú najmä slovenským potravinám. Najmenej veríme výrobkom z TEJTO krajiny
23. 3. 2024, 18:00 (aktualizované: 1. 6. 2024, 16:49)

Zdroj: tasr
Spotrebitelia na Slovensku dôverujú hlavne domácim slovenským potravinám, vyplýva to z prieskumu, ktorý agentúra 2muse zrealizovala pre Zväz obchodu. Ukázalo sa aj to, že najmenšiu dôveru máme voči produktom od nášho severného suseda.
Zdroj: Matej Kalina
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: JÁN DZÚR
Galéria k článku
Pre spotrebiteľov na Slovensku sú v súčasnosti tromi hlavnými faktormi pri nákupe potravín čerstvosť, kvalita a cena. Zároveň je pre väčšinu spotrebiteľov slovenský pôvod potravín silnou preferenciou, pretože si spájajú slovenské potraviny s kvalitou, čerstvosťou a podporou domácej ekonomiky.
Okrem potravín slovenského pôvodu, ktoré preferuje 76 % respondentov sú akceptovanými aj potraviny českého a nemeckého pôvodu. Naopak, vyššia miera nedôvery vrátane negatívnych skúseností sa ukazuje pri potravinách z Poľska, ktorým rovnako ako potravinám z krajín mimo EÚ dáva prednosť iba 3 % opýtaných.
Anketa
Potraviny akého pôvodu preferujete vy?
Hlasovanie bolo ukončené
„Opäť sa ukázalo, že slovenský pôvod potravín je pre ľudí dôležitý. Až tri štvrtiny opýtaných uviedlo, že dávajú prednosť potravinám slovenského pôvodu. A aj spomínaná čerstvosť a kvalita sú primárne naviazané práve na slovenské potraviny, čo iba svedčí o ich vysokej reputácii medzi spotrebiteľmi na Slovensku,“ uviedol na margo výsledkov prieskumu Filip Kasana, prezident Zväzu obchodu.
Silná nedôvera, ktorá medzi Slovákmi panuje voči poľským potravinám bude otestovaná už čoskoro, a to príchodom najväčšieho poľského diskontného reťazca na Slovensko. Reťazce pôsobiace na Slovensku doteraz tento sortiment neponúkali, no nový predajca ich pravdepodobne bude mať v portfóliu. Rovnako je možné, že skrz neho začnú prúdiť na Slovensko výrobky z Ukrajiny či Rumunska. Práve produkty týchto troch krajín totiž prevažne ponúka doma v Poľsku.
„Príchod poľskej maloobchodnej siete na slovenský trh bude v prvom rade predstavovať silný tlak na slovenskú potravinovú produkciu a jej konkurencieschopnosť,“ komentuje Zväz obchodu. „Problém vidíme v prísnych podmienkach na výrobu a spravovanie potravín zo strán SR. Sme toho názoru, že dané podmienky by mali byť len také prísne, aké sú najmenej možné pravidlá na akceptáciu distribúcie potravín v rámci EÚ,“ uviedol podpredseda ASYF za Združenie mladých farmárov na Slovensku.
Mnohí Slováci sa v čase inflácie pri realizácii nákupu orientujú najmä podľa ceny a otázka pôvodu zostáva druhoradá. Ekonóm však upozorňuje, že v takomto prípade môže utrpieť kvalita. „Výrazne nižšia cena sa nedá dosiahnuť bez kompromisov na strane kvality. Preto bude otázka aj to, ako zareagujú spotrebitelia a či ich takýto typ ponuky výrazne osloví,“ zamýšľa sa analytik INESS Martin Vlachynský.
Z prieskumu vyplynulo, že Slováci sa vo významnej miere zhodujú na tom, že kúpou slovenských potravín nielenže podporujú slovenské poľnohospodárstvo (88 %) a ekonomiku (87 %), ale znižujú tým aj uhlíkovú stopu (60 %). Súčasne viac ako polovica Slovákov (59 %) vníma slovenské potraviny ako kvalitnejšie v porovnaní so zahraničnými, s čím súvisí aj presvedčenie, že slovenskí výrobcovia dodržiavajú prísnejšie kritériá bezpečnosti (57 %).
Prečítajte si tiež: