Reklama

Prevádzky si majú vybrať, či pustia aj NEZAOČKOVANÝCH: Jasný odkaz ZÁKAZNÍKOM!

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Nový COVID automat prijala vláda jednohlasne, potvrdil Lengvarský
    Reklama

    Podľa nového covid automatu, ktorý včera schválila vláda, sa majú prevádzky rozhodnúť, či zostanú otvorené pre očkovaných, testovaných alebo pre všetkých. Nové pravidlá platia už od pondelka 16. augusta. Ak otvoria aj pre neočkovaných, čaká ich tvrdý režim! Zisťovali sme, ktorú možnosť si vyberú. Z nových pravidiel nadšení nie sú!

    Najväčšou zmenou nového covid automatu je, že delí ľudí do troch skupín – plne očkovaní, OTP (očkovaní, testovaní a tí, čo prekonali covid) a všetci ostatní bez ohľadu na očkovanie, testovanie či prekonanie choroby.

    Podrobné pravidlá nového covid automatu si pozrite >>V GALÉRII<<

    Prevádzkari si budú môcť vybrať, pre ktorú skupinu ostanú otvorení. Ak si zvolia skupinu plne očkovaných, pre podnik budú platiť najmiernejšie opatrenia. V praxi by to znamenalo, že ešte aj v bordovej, predposlednej fáze bude môcť reštaurácia otvoriť interiér. Naopak, ak sa prevádzka rozhodne otvoriť bez kontroly pre všetkých, bude fungovať s veľkými obmedzeniami. Už v oranžovej fáze bude musieť zatvoriť interiér, môže nechať otvorenú terasu maximálne pre 10 ľudí a v červenej fáze by už musela zatvoriť aj terasu a predávať len cez okienko.

    Rovnaký princíp má platiť aj pre hotely, penzióny, fitnescentrá, bazény, akvaparky, wellness či pre organizátorov hromadných podujatí. Iné je to pri obchodoch – tie si nebudú môcť zvoliť režim iba s plne očkovanými.

    Zisťovali sme, ako sa k novým pravidlám postavia majitelia reštaurácií, hotelov či fitnescentier. Väčšina z nich nadšená nie je. „Prečo by som ja mal kontrolovať, či má niekto covid preukaz? Ja nie som kontrolór, som kuchár. Keď to chcú kontrolovať, nech pošlú pred reštaurácie svojich ľudí s čítačkou a tí nech kontrolujú," posťažoval sa Massimo (49), majiteľ reštaurácie v Bratislave.

    Čítajte na ďalšej strane: Ako sa rozhodnú ďalší prevádzkari >>

    „Čo to je za sprostosť, aby som v 21. storočí určoval, koho ja pustím do svojej reštaurácie, keď mám platiť všetky dane, všetky poplatky a všetko, čo odo mňa štát chce, tak ja si mám selektovať zákazníkov? Mám byť vďačný za každého zákazníka, čo sem príde. A keď je nejaký covid, tak nech sú všetky nariadenia jednotné," pridal sa Maroš, prevádzkar trojhviezdičkového hotela a reštaurácie v Trnave.

    Podnikateľ v gastro priemysle Džemal (57) z Košíc si nevie predstaviť, ako nové pravidlá zavedie do praxe. „Čo ak sa hosť odmietne preukázať dokladom a rozhodne sa ostať v podniku? Budeme robiť aj vyhadzovačov?" pýta sa.

    Niektorí sú však už teraz rozhodnutí, že budú púšťať len zaočkovaných a sú pripravení zákazníkov kontrolovať. „Budem od každého vyžadovať covid preukaz, aby som chránila aj našich zamestnancov. A zaočkovaných budem púšťať,“ povedala majiteľka kaviarne v Trnave Anička (35).

    Šéf analytikov na ministerstve zdravotníctva Matej Mišík pripustil, že majiteľ prevádzky môže režimy meniť aj počas dňa. Napríklad ráno bude mať otvorené pre všetkých a večer už len pre zaočkovaných. Režimy sa však nikdy nesmú prelínať. „Keď má deklarované, že je v režime kompletne zaočkovaných, príde kontrola a zistí, že tam nie sú len kompletne zaočkované osoby, tak sa počíta s postihom pre prevádzkara," priblížil Mišík.

    Mohlo by vás zaujímať:

    Autor článku

    Zaujíma ju aktuálne dianie, novinky, ale aj zlepšováky. Vyhľadáva témy z oblasti financií, školstva, zdravotníctva, gastra či cestovania.