Pre rybiu kosť v krku nepanikárte. Takto si pomôžete. A NIKDY nerobte túto jednu vec!
23. 12. 2024, 5:45
Vianočný zhon vrcholí a už sa tešíme na chvíle, kedy zasadneme k sviatočnému stolu. Aj sviatky však môžu priniesť momenty, ktoré si nechceme pripomínať a môžu ohroziť zdravie nás a našich blízkych. Je dôležité vedieť, ako v danej chvíli zareagovať a v ktorom prípade sa obrátiť na lekára. Platí staré známe, lepšie je byť pripravený ako prekvapený. Tu sú rady, ako sa vyhnúť prípadným problémom.
Zdroj: partners
Zdroj: partners
Zdroj: partners
Galéria k článku
S Vianocami sa spája príprava tradičných jedál, medzi ktoré neodmysliteľne patrí aj ryba. S jej konzumáciou sú však často spojené „nehody“ v podobe zaseknutej kosti v hrdle. V takej situácii je potrebné zachovať pokoj a dodržať pár zásad. Hlasivková štrbina je u dospelého najužším miestom dýchacích ciest, ale aj napriek tomu aj väčšie kosti (dlhé 5 až 7 cm) ju nedokážu upchať. Kosťou sa teda neudusíme, ide len o nepríjemný pocit v hrdle a krku. „Vo všeobecnosti je dôležité zachovať pokoj, zajesť tuhou stravou (chlieb), na ktorú sa kosť nalepí a posunie ju do žalúdka. Pocit zvyčajne ustúpi do hodiny. Ak budú príznaky pretrvávať dlhšie (ťažké prehĺtanie, dráždivý kašeľ, sťažené dýchanie), vyhľadajte ORL ambulanciu,“ radí farmaceutka Katarína Birošíková z lekární Dr. Max.
Anketa
Zabehla vám už počas štedrovečernej večere rybia kosť?
- áno, samozrejme33%
- našťastie nie66%
Hlasovanie bolo ukončené
Tráviace ťažkosti z prejedania
Vyprážaný kapor, zemiakový šalát s majonézou, sladké vianočné pečivo a kombinácia ďalších dobrôt žalúdok nepotešia. „Vianočné prejedanie sa je nebezpečné najmä pre pacientov, ktorí trpia ochoreniami žlčníka a žlčových ciest, podžalúdkovej žľazy – pankreasu a pečene. Tráviace ťažkosti však môžu postihnúť aj zdravých ľudí v podobe diskomfortu, ťažoby, nafúknutého brucha, pálenia záhy s „kyselinou“, hnačiek, vracania a únavy,“ vymenúva možné problémy hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Marianna Bublavá.
Dôležité je regulovať príjem mastných a sladkých jedál, vrátane sladkých nápojov a alkoholu. Rizikom je kombinácia mastných jedál a alkoholu, dôsledkom čoho môže vzniknúť akútny zápal pankreasu či problémy so žlčníkom. Ľudia, ktorí sa liečia na vysoký krvný tlak, by sa mali vyhýbať nadmernej konzumácii potravín s vysokým obsahom soli, ako sú napríklad údeniny, čipsy či slané tyčinky.
Sviatočným pokrmom sa ťažko odoláva, a tak aj v prípade stravovania je na mieste striedmosť a menšie porcie. Menej zdravé jedlo tiež možno nahradiť zdravšou verziou. Vyvážiť to môžeme zdravšou stravou, pohybom či dlhšími prechádzkami. Väčšina problémov prejde po dodržaní miernych diétnych opatrení a vďaka pohybu. Ak sa ale vyskytnú silné bolesti pod pravým rebrom, zvracanie alebo teplota, odporúča sa vyhľadať odbornú pomoc.
Farmaceutka Birošíková upozorňuje, že základom v stravovaní je striedmosť: „Ak sa napriek dodržiavaniu zásad nevyhneme tráviacim ťažkostiam, je dobré naordinovať si diétu. Osvedčená je sóda bikarbóna, niekomu pomôže glg minerálnej vody alebo bylinkové čaje (zázvor, mäta). V lekárni si viete zakúpiť tablety s obsahom pankreatických enzýmov, ktoré napomáhajú tráveniu po požití ťažkých či mastnejších jedál.“ Pri intenzívnych bolestiach brucha trvajúcich viac hodín, vracaní a zastavení odchodu vetrov je potrebné vyhľadať lekára.
Popáleniny
Takmer polovicu prípadov popálenín tvoria deti do 15 rokov. Príprava jedla a vianočné pečenie môžu byť veľmi rizikové. Rovnako aj neodborná manipulácia s pyrotechnikou počas Silvestra. Samozrejme je dôležitá prevencia, ale keď už k popáleniu dôjde, je potrebné okamžite postihnuté miesto chladiť studenou vodou (ľad nepoužívajte, mohli by ste dané miesto podchladiť) najmenej 10 až 15 minút. Dôležité je odstrániť prstene, náramky alebo hodinky (sú zdrojom ďalšieho tepla). Ranu po schladení prekryte sterilným obväzom alebo potravinou fóliou. Nikdy odev neodstraňujte, pokiaľ je prilepený a pľuzgiere neprepichujte. Ak je miesto červené a bez pľuzgierov, môžete použiť masti a krémy s obsahom panthenolu alebo Aloe vera.
Kedy volať rýchlu zdravotnú službu?
• Ak je u dospelého popálených viac ako 10 % plochy a u dieťaťa viac než 5 % (plocha dlane so zavretými prstami určuje cca 1 % povrchu tela).
• Ak ide o popálenie elektrickým prúdom.
• Ak ide o rizikové skupiny (bábätká, starší ľudia s chronickými ochoreniami).
• Ak sa objaví silná bolesť, horúčka, zvracanie, zmätenosť.
Rezné a tržné rany
Pri rane na koži, ktorá krváca, je prvoradé vytvoriť tlak na ranu. Môžeme tak urobiť prstami ruky alebo celou dlaňou. Tlak na porezané miesto spôsobí, že vznikne krvná zrazenina. Jednou zo super schopností krvi je aj to, že je prirodzeným čističom, a teda baktérie vyplavuje von.
„Následne je vhodné ranu prelepiť sterilnou náplasťou alebo obviazať sterilným kompresným obväzom. Ak sa rana otvára, je vhodné ranu uzavrieť pomocou náplastí, tzv. „stripsov“ (tenké pásiky, ktoré sa prelepia cez ranu a pritiahnu okraje rany k sebe), ktoré dostať bežne v lekárni. Obväz však nie je vhodné príliš silno sťahovať, aby sa nezamedzilo prekrveniu ošetreného miesta,“ radí farmaceutka. Rýchlu zdravotnú službu volajte, ak sa vám krvácanie nedarí zastaviť a pridružia sa ďalšie komplikácie.
Slováci sa pripravujú na sviatky: Záujem o lieky na trávenie stúpa
S príchodom Vianoc rastie dopyt po liekoch na trávenie až o 88 %. Tradične najobľúbenejší je medzi zákazníkmi prípravok na liečbu akútnych a chronických hnačkových problémov (Imodium). Jeho obľuba sa nemení už tri roky – Slováci mu dôverujú v oblasti tráviacich problémov najviac. Farmaceuti odporúčajú vybaviť domácu lekárničku okrem liekov na hnačku aj tráviacimi enzýmami, probiotikami alebo vlákninou.
Prevencia problémov: Vláknina, enzýmy a probiotiká
Na prevenciu zápchy pridajte do jedálnička sušené slivky, figy, ľanové semienko alebo psyllium. „Ľuďom s tráviacimi ťažkosťami, napríklad celiatikom alebo ľuďom s potravinovými intoleranciami, odporúčam vybaviť sa na sviatky enzýmami ako je LepokFit s papaínom alebo inými kvalitnými tráviacimi enzýmami, ktoré pomáhajú tráviť problematický lepok, mliečne bielkoviny alebo laktózu. V prípade nežiaduceho potravinového zaťaženia môže pomôcť čierne uhlie, psyllium alebo kvalitné probiotiká. Medzi vhodné kmene probiotík patria Saccharomyces boulardii, Lactobacilly a Bifidobacterie,“ hovorí PharmDr. Kamila Horníčková, odborníčka na prírodnú medicínu v online poradni MojaLekáreň.sk.
Počas sviatkov je dôležité zostať verní svojim bežným stravovacím návykom. Nepodliehajte nadmernej konzumácii neznámych jedál, ktoré by mohli zaťažiť vaše trávenie, zaraďte aspoň jedno obvyklé jedlo denne - klasické raňajky na ktoré ste bežne zvyknutí. Po výdatnom obede alebo večeri nezabudnite na pohyb – prechádzka, lyžovanie alebo joga podporia trávenie aj celkovú pohodu.
Pitný režim má zásadný vplyv na trávenie. „Dobrý čaj na trávenie vám urobí dobre. V zime je vhodné obohatiť svoj hrnček o prospešné bylinky ako harmanček, fenikel alebo škorica. Ak nás trápi zápcha, pomôžu s rýchlejším pohybom čriev. Koho naopak potrápi hnačka, vhodný bude čierny čaj a repík alebo harmanček a slez na hojenie čriev. K jedlu pite vodu s citrónom, zázvorový alebo mätový čaj,“ odporúča Kamila Horníčková a pridáva tip na rýchlu lacnú prvú pomoc: „Ak vaše trávenie štrajkuje, môžete vyskúšať klasickú masáž brucha používanú pri kolike dojčiat a malých detí. Vykonáva sa krúživými pohybmi od pupka smerom von v smere hodinových ručičiek niekoľkokrát za sebou. Na masáž môžete použiť akýkoľvek masážny olej, ktorý mierne nahrejete. Môj tip na tento účel je ricínový olej.“
