Reklama

POZOR NA JEDOVATÉ CUKETY z vašej záhrady! Táto chyba vás môže stáť život, na čo si dať bacha?

Reklama

Chutí skvele, môžete ju spraviť na tisíc spôsobov a vypestujete si ju jednoducho vo vašej záhrade! Navyše, cuketu si môžu dovoliť pestovať aj úplní začiatočníci. Aj keď poznáme oveľa viac plusov, prečo mať cuketu vo svojej záhrade, jedno by ste mali vedieť. Ako zistíte, že cuketa, ktorú ste si doma vypestovali, je otrávená a teda aj zdraviu škodlivá?

Cuketa patrí k druhu tekvici obyčajnej, ktorá pochádza zo Strednej Ameriky. V skutočnosti je však európskeho pôvodu a vznikla šľachtením v Taliansku. Cukete sa často hovorí, že je to mäso vegetariánov. Je síce chudobnejšia na vitamíny (najviac obsahu má vitamín A), ale na druhej strane je bohatá na minerály, ktoré naše telo potrebuje, ako draslík, horčík a vápnik.

Domáce plody však okrem vitamínov môžu v sebe skrývať aj nebezpečenstvo v podobe chemickej látky kukurbitacín, ktorú obsahujú napríklad aj uhorky, informuje český web magazin.recepty.cz. Ten má rastlinu chrániť pred hmyzom a chorobami, pre človeka je však toxický a to aj v prípade, že cuketu si vypražíte, upečiete alebo ju budete dlho variť.

Čo spôsobuje kukurbitacín?

Príznaky otravy sa prejavia až niekoľko hodín po konzumácii. Ako informuje ďalší český web living.iprima.cz, táto chemická látka môže vyvolať problémy s trávením, silnejšia otrava sa prejavuje vracaním, žalúdočnými kŕčmi, horúčkou a niekedy aj halucináciami.

Zdroj: Canva

Cuketu je najlepšie zbierať, keď je ešte mladá.

Pre český portál living.iprima.cz sa k téme vyjadrila aj odborníčka z českého ministerstva zdravotníctva Štěpánka Čechová. "Plody cukety alebo dyne sa konzumujú mladé, pred dosiahnutým stavu plnej zrelosti. Platí zásada, že sa nekonzumujú plody, ktoré vykazujú trpkú alebo horkú chuť," vysvetľuje odborníčka, podľa ktorej by mali záhradkári poctivo vyberať semienka, z ktorých cuketu pestujú. "V prípade, že domáce plody vykazujú horkú chuť, je nutné zmeniť pestovaný druh a ďalej venovať pozornosť času zberu tak, aby boli zbierané iba mladé plody," varuje.

Najznámejší prípad otravou, ktorý sa skončil smrťou

Azda najznámejší je prípad, ktorý sa odohral v roku 2015 v Nemecku. Smrť sedemdesiatdeväťročného muža v nemeckom meste Heidenheim an der Brenz, ktoré leží 270 kilometrov od českých hraníc, pripísali lekári práve jedovatej cukete. Úrady v tom čase dokonca vydali varovanie pred konzumáciou vlastnoručne vypestovaných horkých cukiet. O jeho smrti informoval napríklad aj nemecký denník Bild.

Ako informovali nemecké médiá, pacienta hospitalizovali v nemocnici krátko po konzumácii a lekárom sa ešte pred smrťou stihol posťažovať, že prívarok z vlastnoručne vypestovanej cukety chutil horko. Muža hospitalizovali aj spolu s manželkou. Tá však prežila, keďže preto, že prívarok chutil horko, zjedla oveľa menej. V tom čase však nešlo o jediný prípad a z cukety sa otrávili aj ľudia v Bavorsku.

Prečítajte si tiež: